DescoperăSfaturi de călătorie

12 destinații de Crăciun diferite de ceea ce știai până acum despre vacanța de iarnă

Dacă și tu simți că de ceva ani încoace sărbătorile de Crăciun seamănă între ele cu atâta nerușinare de parcă ar fi gemenii din clasa a doua îmbrăcați la fel, poate că este timpul să faci ceva diferit anul acesta și să plonjezi cu avânt într-una din cele 12 destinații pentru vacanța de Crăciun pe care ți le recomandăm în mai josul paginii.

1. Crăciun în Nassau, Bahamas

Petrecerea Junkanoo sau Ziua Națională în Bahamas

Petrecerea Junkanoo sau Ziua Națională în Bahamas

Dacă vrei să eviți un Crăciun tradițional și iți plac ritmurile de percuție pe care e imposibil să stai locului și în plus adori căldura dogoritoare a soarelui, atunci acordă-ți plăcerea să petreci la festivalul din Nassau! Parada stradală cu cea mai veche tradiție din Caraibe are loc în fiecare an, a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie și apoi în ziua Anului Nou, și concurează cu succes alături de festivalurile Mardi Gras din New Orleans și Carnavalul de la Rio când vine vorba de costume strălucitoare și încărcate de bijuterii.

Ai posibilitatea să petreci perfect aici între cele două mari sărbători de iarna, să îți încarci bateriile pe plaja mai puțin aglomerată din Cable Beach, sau să te recreezi cu niște scuba diving în adâncurile de un albastru de azur limpede.

Ce hotel recomandăm în Nassau: Atlantis Coral Towers Autograph Collection – prețul unei camere începe de la 277 BSD [£214] lei pe noapte)

Găsește zbor către Nassau

2. Crăciun în Tromsø, Norvegia

Îmbată-ți criță privirea cu luminile din Tromsø!

Îmbată-ți criță privirea cu luminile din Tromsø!

Unde poate fi iarna mai în formă decât în Cercul Arctic? În Tromsø, iarna arată ca și cum s-a antrenat tot anul cu sudoarea frunții pentru ca de Crăciun să participe la cine știe ce campionat mondial al iernilor.

Îmbrăcat în întuneric pe tot parcursul iernii, orașul insular Tromsø își dă jos mantia este când vine decembrie și se arată în toată splendoarea. Mirosuri de clementine, de ramuri de molid și de turtă dulce se țin după vor ține ca o umbră, iar colindele vor inunda încântătoarea Catedrală Arctică.

Localnicii se reunesc în piețele de Crăciun, iar dacă plănuiești să li te alături, să nu te condamni prea tare dacă toate voințele de dietă ți se vor prăbuși ca niște popice de bowling după ce un jucător profesionist a terminat cu ele. Și dacă tot vei păcătui gastronomic, hai măcar să cernem din infinitele opțiuni de deliciosenii și să utilizăm în mod eficient capacitatea bagajului stomacal.

Așadar, a se consuma în cantități responsabile tradiționalele ingefærnøtter, bulgării de turtă dulce și un ceai cald de vuietoare (probabil la capitolul ceai poți să ceri cantitate dublă, doar e ceai, ce Dumnezeu).

Unul din avantajele pe care le are un întuneric complet (în afară de lucrul nerușinat care ți-a lovit sinapsele… ntz ntz ntz…) este că îți dă ocazia să vezi luminile nordice ce împroașcă cerul și pe care oamenii le-au numit aurore boreale. Urmărește-le după-amiaza de la 6 și până la miezul nopții, iar în timp ce aștepți să apară, profită de duiumul de zăpadă: fă dogsledding, pe românește, dă-te cu o sanie trasă de câini, fă niște cross country skiing sau pur ți simplu încumetă-te la o clasică bătaie cu bulgări de zăpadă.

Ce hotel recomandăm în Tromsø: : Clarion Collection Hotel Aurora – prețul unei camere începe de la 1,140 NOK [£113] lei pe noapte

Găsește zbor către Tromsø

3. Crăciun în Küssnacht, Elveția

Felinarele Klausjagen

Felinarele Klausjagen

Moș Crăciun este așteptat și primit în toate colțurile lumii cu nerăbdare și cu brațele deschise. Nu același lucru se poate spune că se întâmplă în orășelul de lângă Zurich, Küssnacht, de pe malul nordic al Lacului Lucerne, unde 20.000 de oameni se trezesc dis de dimineață pe 5 decmebrie ca să îl vâneze și să îl hărțuiască pe bătrânul bărbos cu sacul plin de cadouri.

Evenimentul, cu numele de “Klausjagen”, adică “La vânătoare de Moși”, se numără printre cele mai ciudate sărbători de Crăciun din Europa, cu o tradiție încă din Evul Mediu, când comunitățile păgâne încercau să alunge spiritele rele cu explozii zgomotoase. Într-un final fost interzis în 1700, dar doar pentru a fi reintrodus un secol mai târziu, sub o nouă formă creștină, de data asta avându-l ca țintă directă pe Moș Nicolae.

Parada se întinde pe durata întregii nopți a ajunului lui Moș Nicolae și e compusă din 180 de suflători din corn, 200 de oameni înarmați cu puști, mitre gigantice arhierești luminate cu lumânări asemănătoare cu vitraliile de biserică și 700 de percuționiști care sună din clopote, toți cautându-l și vânăndu-l pe Moșul cel rebel și cei patru spiriduși negri.

Ce hotel recomandăm în Küssnacht: Romantik Hotel Beau Rivage Weggis – prețul unei camere începe de la 259 CHF [£209] lei pe noapte

Găsește zbor către Zurich

4. Crăciun în Douz, Tunisia

În cursele din deșert, vedete sunt cămilele

În cursele din deșert, vedete sunt cămilele

Celebru pentru filmările seriei Razboiul Stelelor, orașul din Orientul Mjlociu Douz este adesea numit ”Poarta stelară a Saharei”. În ultimele 4 zile ale lunii decembrie, triburile arăbești din zonă transformă această găleată uriașa de nisip într-un spectacol beduin magnific.

Festivalul Internațional al Saharei atrage turiști din întreaga lume pentru a experimenta turnee de hockey pe nisip, bucataria arăbească, târguri meșteșugărești și spectacole tradiționale de dans din buric. În Douz, umila cămilă este cel mai bun prieten al omului, iar cei 50.000 de vizitatori din fiecare an iau parte cu mare bucurie la vizionarea întrecerilor cu camile prin deșert. Nu e chiar un loc specific sărbătorii creștine, dar această petrecere tunisiană anuală e sărbatoare în toată regula!

Ce hotel recomandăm în Douz: Golden Yasmin Sun Palm – prețul unei camere începe de la 145 TND [£46] lei pe noapte

Găsește zbor către Tozeur

5. Crăciun în Castleton, Regatul Unit

 Mai mulți brazi de Crăciun decât oameni pe străzile din orășelul Castelton din Anglia

Mai mulți brazi de Crăciun decât oameni pe străzile din orășelul Castelton din Anglia

Dacă vrei să scapi de toată bătaia de cap de decembrie, de alergatul după cadouri prin magazinele înțesate de întârziați, de curățeniile post-petrecere și de muncile frământatului de aluat, îți sugerăm o acoperire mai bună decât să te prefaci bolnav și să înscenezi o spitalizare. Ce spui ca, mai degrabă, să te ascunzi într-un orășel fermecător din inima Angliei unde micile bucurii ale vieții vor deveni la fel de naturale ca și respirația?

Luminițele de Crăciun care răsar la fiecare metru de stradă anunță clar și răspicat că a început sezonul de Crăciun și fiecare magazin se dă peste cap din calea-afară pentru a a crea un decor primitor, atât pentru localnici cât și pentru turiști. Majoritatea dintre ele par mai mult decât încântate să își lase ușile deschise peste program și se întrec în evenimente, concursuri, tot soiul de ateliere de meșteșugărit și jocuri pentru cei mici.

Cele 4 peșteri cuprinse între granițele orașului Castleton pun și ele voioase umărul la crearea atmosferei de Crăciun; la Peak Cavern, de exemplu, colindele cântate la lumina lumânării sunt deja o tradiție. Ce mai avem în program? Concerte ținute de fanfare în compania cănilor de vin fiert și ale plăcintelor de carne tocată. O astfel de vacanță scuturată zdravăn de orice fel de griji este oricând preferabilă stresului de fiecare an din decembrie.

Ce hotel recomandăm în Castleton: Losehill House Hotel & Spa – prețul unei camere începe de la £224 leipe noapte

Găsește zbor către Manchester

6. Crăciun în Kyoto, Japonia

Visitors walk through the luscious green bamboo forest of Kyoto.

Plimbare în ajun de Crăciun prin pădurea de babus din Kyoto

Kyoto este buricul budismului japonez. Deci, imaginează-ți că și Crăciunul e mai mult sau mai puțin diferit decat ceea ce cunoști.

Cu o conexiune religioasă nu prea puternic legată de sărbătoarea Crăciunlui, localnicii sărbătoresc momentul cu o abundență de decorații sclipitoare și romantism de modă veche, cu cupluri care ies cu miile pe străzi în Ajun ca să ia masa în oraș, la restaurante, baruri sau la ”hotelurile iubirii”. O dată ce ai gustat un pic din tandrețurile orașului, ceremonia anuală a templului Chion, “O-minugui Shiki”, de pe 25 decembrie, este un adevărat tribut spectaculos adus pământului de baștină al budismului pur.

Încheie ziua de sărbătoare cu o excursie la marginile orașului, în Arashiyama. Protejat național ca ”Locul Frumuseții” în Țara Soarelui Răsare, regiunea iți oferă o adevărată aventură printre bambuși. Aici ai senzația că pătrunzi într-o altă lume. Ce alt mod mai magic de a petrece Crăciunul?!?

Ce hotel recomandă în Kyoto: Kyoto Royal Hotel & Spa – prețul unei camere începe de la 8,783 JPY [£62] lei pe noapte

Găsește zbor către Kyoto

7. Crăciun în Provence, Franța

 Dacă picioarele te duc în Provența anul acesta, adu-le celor de acasă tradiționalele figurine. Măcar atât poți să faci dacă te-ai eschivat de la frământatul cozonacilor

Dacă picioarele te duc în Provența anul acesta, adu-le celor de acasă tradiționalele figurine. Măcar atât poți să faci dacă te-ai eschivat de la frământatul cozonacilor

Gastronomie care înnebunește papilele, reprezentări ale scenei nașterii lui Isus și decorații de poveste… bun-venit în Provence!

Dacă te-ai gândit cumva ca vremea rece și nasurile roșii au vreo șansă să le astâmpere francezilor le joie de vivre, te-ai înșelat cum nu se putea. Străzile orașelor mișună de decorații, iar proprietarii magazinelor scot ca la un semn scările de aluminiu ascunse în debara pentru a ajunge să împodobească cele mai înalte ferestre.

După ce s-a bifat cu pix verde decoratul orașului, urmează să se expună și să se pună la vânzare celebrele santons – micile figurine de lut create de artizanii locali. Inițial, santons reprezentau scene ale nașterii Domnului. Dar în secolul XIX, probabil că unul dintre creatorii lor a fost lovit subit în moalele capului de ceea ce s-ar putea numi o idee creativă și a glăsuit: „Hei, ce spuneți să facem și altfel de santos?”. „Altfel de santos? Ce vrei să spui cu asta, Jean-Pierre?!”, au murmurat imediat colegii de braslă.

Jean-Pierre și-a dres vocea gâtuită de emoție și a continuat: „După umila-mi părere, am devenit cu toții destul de pricepuți la lucrul cu sculptatul în lut. De ce să nu diversificăm puțin toată trebușoara asta și să creăm niște santos care să înfățișeze oameni obișnuiți, știți voi, ca cei pe care îi vedem în viața de zi de zi”.

Înclin să cred că ideea răsărită din materia cenușie a lui Jean-Pierre a fost curând îmbrățișată pentru că, la scurt timp, un milion de soiuri diferite de santos și-au arătat chipurile. Brutari, preoți, pescari, cântăreți, măcelari… toate aceste profesii creștinești au fost replicate în mici figurine de lut.

Acum, lăsând inventatul poveștilor, să trecem la lucruri din categoria „ce-i în mână, nu-i miniciună”: mâncarea. Și știm prea bine că în Franța nu se glumește când vine vorba de mâncare. Masa de Crăciun include șapte feluri ușoare de mâncare, simbolizând cele 7 dureri ale Fecioarei Maria, servite alături de 13 rulouri de pâine, urmate de 13 deserturi. Numărul 13 reprezintă Ultima Cină a lui Isus cu cei 12 apostoli.

Ce hotel recomandăm în Provența: : Renaissance Aix-en-Provence Hotel – prețul unei camere începe de la €136 [£125] lei pe noapte

Găsește zbor către Marseille

8. Crăciun în Honolulu, Hawai

Cât ți-a luat să reușești să citești „Mele Kallkimaka”? Bravo. Meriți să știi că înseamnă „Crăciun Fericit

Cât ți-a luat să reușești să citești „Mele Kallkimaka”? Bravo. Meriți să știi că înseamnă „Crăciun Fericit

Vrei  Crăciunul în paradis? Atunci unde în altă parte decât în Ho-Ho-Honolulu?!? Statul cel mai însorit și înflorit al Statelor Unite ale Americii celebrează sărbătorile de iarnă abia de la începuturile secolului 19, dar în modul său unic și inedit. În zilele noastre, localnicii sărbătoresc intr-un mare fel, și anume printr-o petrecere de Crăciun care durează o lună întreagă, cu focuri de artificii, parade și colinde de Crăciun.

Este, probabil, singurul loc din lume unde Moș Crăciun este atât de fericit și relaxat, încât se costumează în cămăși Aloha, înflorate și roșii, papuci de plajă și coliere de flori în jurul gâtului, pe care le poartă într-o canoe trasă de delfini. Nu, serios …

Ce hotel recomandăm în Honolulu: Outrigger Reef Waikiki Beach Resort – prețul unei camere începe de la $210 [£125] lei pe noapte

Rezervă zbor către Honolulu

9. Crăciun în Tallinn, Estonia

 Călduroase și fermecătoare sunt Piețele de Crăciun din Tallinn

Călduroase și fermecătoare sunt Piețele de Crăciun din Tallinn

Vechiul centru al orașului Tallinn cu ale sale acoperișuri colorate pare că a înghețat între granițele-i un Ev Mediu sculptat în arhitectură baroc. Iar dacă răsucești puțin cheița de la cutiuța imaginației, mai-mai că poți să auzi sunetul copitelor de cai pe străzile pietruite.

Zvonurile care circulă susțin că Tallinn a fost gazda primului brad de Crăciun instalat pe străzile unui oraș european. Legenda spune că în 1441, Frăția Capetelor Negre, o asociație a negustorilor germani celibatari, a înălțat primul brad în piața primăriei, începând să cânte și să danseze în jurul acestuia. Deși frăția a dispărut (după câte se știe), câteva lucruri încă se păstrează și vorbim aici despre sărbătorirea Crăciunului, an de an, în jurul bradului, într-una dintre cele mai mari piețe de Crăciun din Europa.

Poți găsi aici produse artizanale câtă frunză câtă iarbă; trebuie doar să strângi din dinți când simți că te cuprinde frigul și să privești atent standurile cu de toate, de la pălării de lână și produse din ceramică, până la lumânări parfumate și decorații din lemn.

Între sesiunile de cumpărături, oprește-te la una din tarabe pentru niște sauerkraut tradițional (un soi de varză murată cu semințe de in), ceva cârnăciori în sânge și un pahar de vin fiert.

Ce hotel recomandăm în Tallinn: : Meriton Old Town Garden Hotel – prețul unei camere începe de la €60 [£55] lei pe noapte

Găsește zbor către Tallinn

10. Crăciun în Livingstone, Zambia

Arcul cerului de după ploaie pe deasupra Cascadei Victoria

Arcul cerului de după ploaie pe deasupra Cascadei Victoria

Cu o populație predominant crețtină, capitala Zambiei, Livingstone este mereu veselă și fericită în luna decembrie, cu localnici care întâmpină oaspeții cu brațele deschise, primind colinde și împărțind daruri.

Dar cel mai fain cadou pe care poți să ți-l faci aici este o excursie în afara orașului, la Parcul Național Mosi-oa-Tunya, protejat de UNESCO. Parcul leagă Zambia de vecinul de la sud, Zimbabwe și este cunoscut pentru jungla plină de animale salbatice și cascada Victoria, denumită de către localnici, ”Fumul care urlă” Oamenii locului sunt extrem de mândri de această comoară zgomotoasă națională, iar faptul că Zambia este prea puțin vizitată de turiști nu poate să însemne pentru tine decât că aventura prin junglă nu trebuie să o împarți cu alte mulțimi aglomerate și enervant de gălăgioase.

Cascada Victoria este una dintre cele mai impresionante (și incurabil de romantice locuri de pe pământ). Curcubeele în forma de semi-lună și caleidoscopul de culori îți vor rămâne în amintire toată viața.

Ce hotel recomandăm în Livingstone: Aha The David Livingstone Safari Lodge & Spa – prețul unei camere începe de la 3,765 ZMW [£318] lei pe noapte

Găsește zbor către Livingstone

11. Crăciun în Budapesta, Ungaria

Când se circulă cu viteza luminii... de Crăciun

Când se circulă cu viteza luminii… de Crăciun

Cauți o ofertă ieftină și last minute de Crăciun care să fie potrivită unui buget redus? Atunci capitala Ungariei este cea mai bună alegere pentru un Crăciun fermecător! Mai întâi că ai la dispoziție târgul de Crăciun din Piața Vörösmarty. Cunoscut drept unul dintre cele mai ieftine târguri de Crăciun din Europa, cadourile tradiționale de Crăciun sunt înlocuite aici de obiecte hand-made ungurești nemaipomenite.

Iar dacă temperaturile negative ale lui Decembrie, vântul rece și zăpada îți intră până în măduva oaselor, atunci poți să te încălzești un pic în cea mai mare baie termală din Budapesta, la Széchenyi.

Și apoi nu uita de tramvaiele de poveste! În toată luna decembrie, trei linii centrale de tramvai sunt dotate cu tramvaie care seamănă cu săniile din basmul Crăiesei Zapezii, care fac ca nopțile acestei capitale subestimate ca valoare a Budapestei să fie de vis de-a dreptul!

Ce hotel recomandăm în Budapesta: Kempinski Hotel Corvinus Budapest – prețul unei camere începe de la 43,658 HUF [£128] lei pe noapte

Găsește zbor către Budapesta

12. Crăciun în Sydney, Australia

Spiritul Crăciunului în valuri de surf

Spiritul Crăciunului în valuri de surf

Pentru aceia care nu suportă frigul iernii, nici chiar de sărbători, iată că există o destinație fantastică de Crăciun, la Bondi Beach. Plaja cea mai plină de viață și este locul perfect unde sa te săruti sub vâsc, să te dai … cu sania pe valuri, (adică pe placa de surf) și să îți faci un grătar perfect pentru cina din Ajunul Crăciunului. Iar iubitorii de ritmuri și dans pot să meargă la festivalul de Crăciun Sunburnt Christmas.

Ce hotel recomandăm în Sydney: Medusa Boutique Hotel – prețul unei camere începe de la 217 AUD [£134] lei pe noapte

Găsește zbor către Sydney

„Să îmi plouă privirea cu mai multă inspirație pentru călătorii!!”, strigă acum vocea din capul tău. Calmeaz-o blând și arată-i aceste 10 destinații europene pentru Revelionul 2019. Dacă nici cu asta nu reușești să îi astâmperi nesațul, noi lăsăm aici topul destinațiilor din Asia pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă . Oricum, în caz că tot mai ai probleme, consultă la orice oră blogul nostru de travel, Descoperă. Just in case…