preload

Câteodată ne fură somnul și ne ușurează de energie, ne înrobește și ne stoarce ca pe o rufă udă până nu ne luăm inima în dinți și îi venim în întâmpinare. Da, așa sunt visele. Pot lua forma hobby-urilor pe care vrem să le adoptăm sau a talentelor care urlă să fie descoperite. Pot fi cărți care strigă să fie citite. Pot fi căsuțe adorabile de lemn de la malul lacului pe care nu le-am construit încă, dar care își așteaptă rândul.

În final, pot fi destinații care nu ne mai lasă să trăim liniștiți până nu ajungem și le descoperim și care stau la umbra întrebării „când e momentul potrivit?”.

Un lucru trebuie înțeles din capul locului atunci când îți propui să-ți atingi obiectivele de călătorie: nu-i niciun moment mai potrivit ca ACUM! Da, ai și tu dreptate – viața-i plină de mărunțișuri urgente care au nevoie de atenția ta și care nu fac decât să te țintuiască locului în rutina de zi cu zi. Așadar, la fel cum se întâmplă cu orice alte lucruri pe care ți le propui: e nevoie să treci la acțiune, să-ți stabilești planul de bătaie și să-l faci să devină realitate!

1. Totul ține de priorități

Fă din călătorii o prioritate, stabilește-ți direcția și dă visurilor viață

Fă din călătorii o prioritate, stabilește-ți direcția și dă visurilor viață

Călătoriile sunt sinonime cu mișcarea așa că mergi dintr-un loc în altul, descoperă colțuri de lume (sau chiar de țară) pe care nu le-ai mai văzut și lasă-te surprins de toate noile perspective care se pogoară asupra ta. Vei observa câte alte puncte de vedere diferite există asupra acelui lucru pe care îl numim „viață”.

Și dacă privim lucrurile pe termen îndelungat, asta începe să sune ca o prioritate, așa-i? Stai! Să începem cu începutul și cu pasul numărul 1: învață să dai întâietate călătoriilor și învață să te identifici cu ele. Pune-le printre primele locuri și apucă-te să le planifici.

2. Care sunt obstacolele care te țin pe loc?

 Obstacole? Abordează-le cu tandrețe sau... ia-le cu tine!

Obstacole? Abordează-le cu tandrețe sau… ia-le cu tine!

După ce, mental, ai pus călătoriile pe primul plan, pare deja mult mai ușor să înfrunți obstacolele, care n-o să se țină în frâu și, inevitabil, o să-ți iasă în întâmpinare. Deci, ce te ține pe loc?

Banii? Să vedem… de câți ai nevoie și până când? Nu știi prea bine? Perfect, deci asta-i prima provocare: dă-ți seama exact de cât ai nevoie și abia apoi poți să te gândești cum să-i obții!

Ești într-un permanent conflict cu timpul? Bun venit în club. Atât de multe aventuri în care să te arunci cu capul înainte și atât de puțin timp… Ăsta este terenul unde prioritățile intră în joc. Dacă vrei mai mult timp pentru călătorii, tot ce ai nevoie este o planificare în profunzime. E mult mai simplu să-ți organizezi vacanțele dinainte, când programul tău este încă deschis și poți jongla cu responsabilitățile decât atunci când te afli în mijlocul lor și toate au cășunat pe tine.

Ai copii? Splendid! Călătoriile sunt incredibil de educaționale și nu vor face decât să îl lege și mai mult de lumea înconjurătoare. Aruncă un ochi peste aceste 25 de sfaturi utile pentru călătoria cu copiii. Nu ai cu cine să călătorești? Nici n-ai idee cât de satisfăcătoare pot fi călătoriile de unul singur. Vezi aceste 20 de sfaturi esențiale.

Rezumat: du la capăt cercetările în minuțiozitate și începe să-ți transformi provocările în task-uri.

3. Unde vrei să călătorești?

 O, doamne, o nebuloasă fără margini este lista destinațiilor la care visezi și toate te îmbie cu priviri seducătoare. Nu și nu! Alege una! Ce spui de o piscină infinity în Bali?

O, doamne, o nebuloasă fără margini este lista destinațiilor la care visezi și toate te îmbie cu priviri seducătoare. Nu și nu! Alege una! Ce spui de o piscină infinity în Bali?

Să ne întoarcem la bucket list. Luung ca o zi de sărbătoare și aprope că nu-i vede nimeni capătul. Totuși, ai nevoie de un loc din care să începi pentru că-i imposibil să treci la acțiune când tot ce ai sunt niște visuri neclare care, asemenea fumului, apar și se desfac, își pierd forma și devin un altceva, reapar și se pierd pe linia orizontului. Nu, dom’ne! Trebuie să-ți îngustezi nesfârșitele preferințe, să faci trierea și să pui piciorul în prag.

Fă o listă cu locuri după care îți strigă sufletul și permite-ți să fantezezi la ele o vreme. După ce se termină cu imaginația, vine timpul să le transformi în realitate. Alege una dintre destinații (sau mai multe), dar fii realist! Și ține-te de asta. În curând nu te vei mai afla într-un amalgam vag de destinații, cu o listă nesfârșită care se luptă pentru atenția ta și te vei putea apuca, în sfârșit, de planificat.

Compară destinațiile și prețurile, folosind instrumentul Caută Pretutindeni de la momondo. Notează în căsuța de căutare destinația preferată – oraș, țară, regiune, continent – și îți va apărea o listă de aeroporturi și prețuri aproximative. Pentru o imagine de ansamblu a mapamondului, alege opțiunea de vizualizare completă a hărții.

Dacă îți dorești să călătorești pe cărări mai puțin bătătorite și mai degrabă necunoscute, verifică lista celor mai bune destinații alternative pentru vacanța de vară.

4. Cum să economisești bani pentru călătorii

 N-a zis nimeni că-i treabă ușoară, dar dacă vrei să faci din călătorii o realitate, trebuie să începi să pui lucrurile în balanță

N-a zis nimeni că-i treabă ușoară, dar dacă vrei să faci din călătorii o realitate, trebuie să începi să pui lucrurile în balanță

Dacă până acum a fost mai mult filosofie, lucrurile devin serioase aici. Avem nevoie de buget pentru călătorii, dar ai putea să descoperi că dificultatea nu-i nici pe jumătate atât de mare pe cât îți închipui. Trebuie doar să o iei pas cu pas și să… începi odată!!

În primul rând, fă-ți o idee despre cât te-ar putea costa călătoria visurilor tale. Include prețurile la avion și la cazare, transportul de la fața locului și mâncarea. De asemenea, verifică costul mediu de viață în colțul respectiv de lume și calculează-ți banii de buzunar.

După ce te-ai pus la punct cu numerele, începe să cântărești situația. Compară-ți veniturile cu cheltuielile, fixează-ți o limită lunară a bugetului și dă-ți seama, cu realism, cât ai putea să pui deoparte, o dată sau de două ori pe lună. N-ar fi rău nici să-ți cumperi un clasic porcușor roz și să îndeși acolo tot ce reușești să strângi.

Revizuiește-ți planul economic odată la ceva timp și vezi dacă are nevoie de ajustări.

Citește mai mult: Top 12 destinații ieftine de vacanță pentru anul acesta

5. Maximizează bugetul de care dispui

 Gătitul acasă și cumpărăturile din piață sunt o modalitate excelentă de a economisi bani

Gătitul acasă și cumpărăturile din piață sunt o modalitate excelentă de a economisi bani

După ce ai învățat cât de cât să reduci cheltuielile nenecesare, vezi dacă ai putea să adaugi venituri suplimentare de pe undeva. Poate ai câteva lucruri prin casă pe care se adună praful și care-ar putea fi vândute.

Când îți plănuiești călătoria, caută întotdeauna „lucruri gratuite de făcut în…”, alege o cazare care are acces la bucătărie și descoperă cât de multe poți despre piețele locale. Poate fi o adevărată aventură și s-ar putea să-ți placă de mama focului. Caută pass-uri de transport mai ieftin pentru turiști și, înainte să pornești să vizitezi obiective, cumpără de la supermarket gustări și băuturi. Stai departe de capcanele turistice; vei vedea că oricum nu-s așa greu de mirosit.

În ceea ce privește biletul de avion, bagă de seamă că-i întotdeauna mai ieftin să călătorești în timpul săptămânii și încă și mai ieftin după-amiaza. Ai aici o listă întreagă de trucuri despre cum să găsești cele mai ieftine bilete de avion și s-ar putea ca și lista noastră de destinații ieftine să-ți fie de ajutor.

6. Cum îți faci timp pentru călătorii?

 Marele Zid Chinezesc este mic copil pe lângă lista de așteptări și dorințe? E timpul să mai tai din ea...

Marele Zid Chinezesc este mic copil pe lângă lista de așteptări și dorințe? E timpul să mai tai din ea…

Gata! Ți-ai ales destinația de vis și te-ai ales cu o listă de Lucruri pe care Trebuie să le Vezi mai lungă decât Marele Zid Chinezesc. Ai făcut niște calcule rapide ca să-ți dai seama cam de cât ai avea nevoie în materie de bani și de timp. Și apoi… pui totul în pending: „La anu’ parcă sună mult mai fezabil”.

Greșeala clasică! Pentru a scoate din ele experiențe incredibile, călătoriile nu au nevoie să fie nici lungi, nici scumpe. Planifică din timp și organizează weekenduri prelungite. Asta-i o idee briliantă pentru a începe să descoperi lumea și chiar și numai trei zile petrecute în altă parte decât între granițele orașului, au puterea să nască în tine noi perspective. Important: nu încerca să vezi totul dintr-o-mbucătură.

Alege câteva obiective pe care să le vizitezi și lasă-ți programul deschis pentru ce-ți pregătește hazardul. În felul ăsta, o să-i dai timpului nenumărate ocazii să te surprindă și momentelor, șansă să le apreciezi la maxim.

Citește mai mult: Obiectivele turistice celebre ale lumii și alternativele lor mai puțin cunoscute

Tot secretul stă în așteptările pe care le avem de la vacanța noastră și în percepția asupra timpului. Numai dacă stai și-ți numeri weekendurile, îți dai seama că dispui de 104 zile libere pe an. Mai adaugă 3 săptămâni de concediu și ajungi la un total de 3 luni pe care le poți dedica călătoriilor. Asta fără să mai luăm în calcul sărbătorile legale. Da, ai destul timp!

8. Scoate ce-i mai bun din resursele pe care le ai

Așadar, acum ai bani și ai timp. Următoarea etapă ține mai degrabă de finesse. Ia-o pe urmele oricărui călător cu experiență și cheltuiește cu cap: fii cu ochii în patru după reduceri și oferte pentru că asta-i o cale sigură de a-ți maximiza oportunitățile de călătorie.

După ce ai făcut o căutare de zbor pe momondo, setează-ți o Alarmă de Preț – este o modalitate numai bună prin care noi te anunțăm în cazul în care prețul biletului de avion pe care-l vânezi a scăzut considerabil.

9. Devorează tot ce-ți pică în mână despre viitoarea ta destinație

Citește despre locul respectiv, urmărește filme, vorbește despre el. Obsedează-te fără remușcări!

Citește despre locul respectiv, urmărește filme, vorbește despre el. Obsedează-te fără remușcări!

Pentru a-ți păstra alimentarea cu motivație, ai face bine să-ți ridici obsesia pentru următoarea ta călătorie pe cele mai înalte culmi.

Scufundă-te pur și simplu în destinația visurilor tale încă dinainte de a ajunge acolo. Citește povești spuse de cei care au fost deja acolo, urmărește filme care vorbesc despre locul respectiv, răsfoiește ghiduri și articole și fă lista locurilor pe care vrei să le vezi. Probabil cel mai important lucru, citește romane care zugrăvesc o istorie a locului și închipuie-ți cum este să te afli acolo. Asta-i o cale minunată de a lăsa deoparte superficialitatea cu care-ai fi tentat să privești locul cu pricina.

Citește mai mult: Cele mai bune cărți care instigă dorul de ducă și de călătorii

10. Unde-s doi puterea crește

Setează-ți niște obiective săptămânale și ține-te de ele... s-ar putea să te ajute să faci asta în tandem cu un tovarăș de călătorie

Setează-ți niște obiective săptămânale și ține-te de ele… s-ar putea să te ajute să faci asta în tandem cu un tovarăș de călătorie

Un prieten te-ar putea păstra bine țintuit pe linia de plutire – cineva cu care împarți aceleași interese și care ar fi fericit să-ți monitorizeze progresele dacă accepți să faci același lucru în schimb.

Dacă te definești mai degrabă drept un lup singuratic… ei bine, strategia e cam aceeași. Setează-ți în permanență obiective pe termen scurt, fixează-ți deadline-uri și du-le la îndeplinire. Vei fi uimit să descoperi cât de ușor este totul dacă o iei pas cu pas și nu încerci să cucerești lumea dintr-un singur salt.

Bon voyage și vânt din spate!

Citește mai mult: Cele mai bune destinații de vacanță unde să mergi cu prietenii

Înainte să-ți iei avânt, consultă următoarele:

Despre autor

momondo Româniamomondo își propune să inspire pe oricine în cultivarea unei minți curioase. Călătoriile ne pot deschide mintea către o lume în care diferențele sunt surse de inspirație, nu de intoleranță și prejudecăți. Hai să cunoaștem lumea împreună, prin inspirație zilnică, sfaturi de călătorie și multe altele. Urmărește-ne pe Instagram pentru și mai multă inspirație.

Descoperă mai multe articole