preload

Știi și tu cum își joacă luna iulie cărțile! Cum golește birourile, pustiește străzile orașului, îndoapă rețelele sociale de poze din te miri ce colț de lume, umple pahare de cocktailuri reci, cu umbreluță și face ca pereții casei să pară mai înguști ca niciodată. Dacă mai greu îți vine să te urnești din casă în ianuarie, în luna iulie aeroportul pare să îngâne un cântec de marină și ție îți vine să o pornești într-acolo chiuind și țopăind.

Pentru momentele de răspântie, în care ai face, dar nu știi ce, ai pleca, dar nu știi unde, ți-am pregătit o listă de destinații excelente pentru luna iulie.

1. Vacanță în Dublin, Irlanda în luna iulie

La numai 3 ore distanță de Dublin, Cliffs of Moher este cea mai populară atracție a Irlandei

Nu spune nimeni că Dublin ar fi un loc în care soarele e la el acasă și păsărelele cântă pe câmpii… în cea mai mare parte a anului. Dar în luna iulie lucrurile stau tocmai pe dos – soarele strălucește tocmai atât cât trebuie, ploile, puține și plăcute, iar evenimentele și muzica live, cu grămada.

Oricât ar suna de clișeic, câteva ore trebuie petrecute în Temple Bar. Da, o să te împiedici de turiști la tot pasul. Da, o să fie plin ochi și da, nu o să te mulțumești să pleci după numai un pahar de whiskey irlandez, rece precum inima fostei tale prietene. Dar vorbim de un loc care respiră istorie pentru că și-a început cariera în tinerețea anilor 1300; îngăduie-i o noapte care-și dă obștescul sfârșit abia când începe să mijească de ziuă.

Revino-ți degrabă a doua zi dimineață și spală păcatele la una dintre bibliotecile vechi de când lumea și pământul, așa cum este Trinity College – prima librărie publică a Irlandei. Limpezește-ți mai apoi mintea în Parcul Phoenix, cu niscaiva bucate de picnic la subțioară și cu tot elanul de a te transforma într-un exclamator recunoscut de „o, cât de drăguț”, la vederea căprioarelor. Ei, și când o să te macine pofta de-a afla ce atâta tura-vura cu natura incredibilă a Irlandei, rezervă un tur de o zi până la Cliffs of Moher, urmărește apa care se sparge de stânci și soarele cum își ia ușor tălpășița în spatele orizontului.

Citește mai mult: Descoperă minunile Irlandei într-o călătorie de neuitat, cu mașina

✈️ Caută zboruri ieftine spre Dublin

🏨 Rezervă hotel în Dublin

2. Vacanță în Toscana, Italia în luna iulie

Peisajele Toscanei se pricep de minune să intre în memorie și să nu mai iasă de acolo

Nici să nu îți treacă prin cap ca, dacă ai luat fericita decizie de a cunoaște o bucată de pământ ce plesnește de istorie, peisaje și lăcașe de cult, cum este Toscana, să pierzi vreo părticică din cauză că nu ai închiriat o mașină. Pentru că dacă vrei să cunoști Toscana de-a fir a păr, atunci află că asta se face cel mai lesne de la volanul automobilului.

Recomandăm, așadar, să îți începi firescul itinerar în Florența, acolo unde avionul va avea binevoința să te lase în drumul său de zi cu zi. Scaldă-te aici în cultură europeană, lăsând să te împresoare sentimentul de apartenență și mândrie pe care ni-l trezesc, nu arareori, călătoriile pe bătrânul continent. Ia la pas Piazza della Signoria, intră fără șovăială în Palazzo Vecchio și în Loggia dei Lanzi. Nu scăpa Museo Uffizi și ale sale opere renascentiste, pentru ca după ce-ți găsești simțurile intelectuale zgândărite la maximum, să o pui de niște selfie-uri pe celebrul Ponte Vecchio.

După ce te-ai îmbibat de tot ce-avea Florența de oferit, pornește-o spre localitatea Certaldo, aflată la distanță de 60 de kilometri. Pierde-te pe străzile-i înguste, medievale, deșartă cești de cafea în piețe micuțe și cochete, iar când vine vremea ospățului, observă cum ceapa joacă un rol primordial în bucătăria zonei. O vei găsi în tot: în supe, risotto, vin roșu fiert, salate și dulcețuri. Nu ne rămâne decât să sperăm că nu plănuiai aici o primă întâlnire amoroasă. Continuă-ți, mai apoi, traseul, marcând succesiv localitățile San Gimignano, Volterra, Monteriggioni, Siena, Montalcino, băile naturale vulcanice Bagno Vignoni și terminând cu Pienza, un mândru sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Citește mai mult: Minunile planetei – cele mai frumoase obiective turistice din lume aflate în patrimoniul UNESCO

✈️ Caută zboruri ieftine spre Florența

🏨 Rezervă hotel în Toscana

3. Vacanță în Pomplona, Spania în luna iulie

Petrecerea San Fermin din Pamplona este o explozie de culoare, gălăgie, carnaval și… tauri. Să mai menționăm că-i una dintre cele mai mari petreceri din lume?  © Carlos Mediavilla / Sanfermin.com

Dacă nici prin cap nu-ți trece de ce am strecura Pamplona în lista recomandărilor pentru luna cu pricina înseamnă că nu te-ai întrebat niciodată care sunt cele mai mari petreceri ale planetei. Imaginează-ți atunci o mulțime ce depășește fără să clipească 1 milion jumate de suflete, toate îmbrăcate în alb și purtând eșarfe roșii, unele luând activ parte la celebrele „encierros”, sinonime ale „curselor cu tauri”. Tot spectacolul se petrece între 6 și 14 iulie este o împletire explozivă de carnaval, festival și petrecere extremă și mare-ți va fi mirarea să afli că, de fapt, San Fermin este o fiesta cu rădăcini religioase.

Toată lumea o spune, așa că ne facem datoria și o spunem și noi: mănâncă bine înainte să te înhami la o asemenea nebunie de petrecere. Uită grija de acasă legată de cantitățile de mâncare și dedă-te numărului de mese zilnice spaniole: CINCI! Micul dejun dedică-l unei porții de churros (da, tipice pământului spaniol) scufundați în ciocolată, de La Churreria de la Mañueta. Dă-i bătaie cu petrecerea preț de câteva ore până la momentul gustării (zise și „almuerzo”) alcătuită în general din „ouă cu…” ce-ți poftește inima. Află că ora 6 aduce o altă masă („merienda”) și abia în jur de 10-11 se ia ceea ce se cunoaște drept „cină”.

De San Fermin, nopțile ies din scenă cu un foc de artificii, dar dacă niciun chef de a te duce la culcare nu-ți dă târcoale după, dă fuguța și urmărește un concert live în Plaza de los Fueros, vizavi de parcul Ciudadela.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Pamplona
🏨 Rezervă hotel în Pamplona

4. Vacanță în Copenhaga, Danemarca în luna iulie

La o șuetă pe Podul Queen Louise din Copenhaga © ipats

Capitala Danemarcei este unul din locurile acelea de Europă Nordică care, în majoritatea anului, îmbracă veșmântul gri și anost al unei clime ceși-a pus în cap să dea de furcă pe cât posibil cetățenilor (și a avut tone de sorți de izbândă). Când vine vara, pe de altă parte, situația se schimbă 180 de grade și slabe șanse să mai cunoști vreun oraș mai șarmant.

Cu zâmbetul pe buze și cu pofta în același loc vei descoperi că danezii sunt unii dintre cei mai mari iubitori ai cafelei. Cel mai ghinionist om din lume ar trebui să fii ca să nimerești o cafea mai puțin decât excelentă, dar dacă vrei o recomandare localnică, încearcă Next Door Café, împreună cu câteva chifle tocmai scoase din cuptor. Sau, și mai bine, vezi ce avem de spus despre locurile unde se bea cea mai bună cafea din Copenhaga.

Profită cu toate simțurile de grădinile și spațiile verzi ale orașului, începând cu Kongens Have și terminând cu Cimitirul Asisstens. Lasă-ți bagajul undeva în siguranță, ciocnește apoi un pahar rece de ce vrei tu la malul râului și fă o plimbare pe podul Queen Louise, admirând fețele blonde, frumoase ca o dimineață de mai și stilul chic, contemporan pe care-l degajă fiecare umbră de localnic.
Și pentru că nu am avea cum să înghesuim toate cele ce trebuie văzute aici, iată mai bine cum să petreci 3 zile de neuitat în Copenhaga.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Copenhaga
🏨 Rezervă hotel în Copenhaga

5. Vacanță în Reykjavik, Islanda în luna iulie

Asta-i natura ce-o îmbracă Islanda, împreună cu împrejurimile capitalei

Numai pronunțarea cuvântului și e firesc să simți cum te năpădesc toate întrebările Universului: Cum o fi vremea în Reykjavik? Dar oamenii cum or fi? Dar ce haine să-mi pun în bagaj? Dar Luminile Nordice? Să începem cu-nceputul. În iulie vremea-i un cadou și o binecuvântare, temperatura ajunge până la 20 de grade, iar ploaia nu prea-și arată capul nesuferit. Oamenii… să spunem doar că se laudă cu cea mai înaltă rată de alfabetizare de pe glob. Iar de Lumini Nordice… nu-s prea multe șanse, dar vara aduce altă minune islandeză: soarele de la miezul nopții și zile aproape fără de sfârșit.

Află 12 curiozități despre Islanda pe care sigur nu le cunoșteai.

Ceea ce o să te încânte cel mai abitir în Reykjavik (în afara de localnicii – oglindă a actorilor de film) va fi natura și toate nemaivăzutele sale. Dă iama într-un feribot și vizitează insula Videy, un soi de comoară din inima orașului și un amestec incredibil de istorie, artă, cultură și frumuseți naturale. La întoarcere, cel mai înțelept ar fi să te îndrepți glonț către un centru de închirieri de biciclete să te pui pe descoperit orașul din spatele ghidonului.

Și dacă „Aventură” ți se mai spune în cercul tău de cunoscuți intimi, ce spui să economisești niște bani pe cazare și să iei la descoperit insula cu cortul în spinare. Așa și numai așa ai toate șansele să găsești și să te scalzi în cât mai multe izvoare termale, să fotografiezi infinitele cascade și să te bucuri de liniștea la care cu-atâta patos visezi în după-amiezele de după muncă.

Descoperă care sunt cele mai bune 12 destinații europene pentru excursia ta cu cortul de vara asta.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Reykjavik
🏨 Rezervă hotel în Reykjavik

6. Vacanță în Cuzco, Peru în luna iulie

Machu Picchu e unul dintre locurile pe care le incluzi negreșit când faci revizia celor mai memorabile momente din viață

Îți sună cumva Cuzco asemenea unui vis îndepărtat, genul de ideal despre care spui „o să ajung negreșit în viața asta… dar nu știu exact când”? Îți închipui că singurul nu ești nici pe departe și știi ce-i de făcut pentru a transforma visurile în realitate: să nu te gândești de o sută de ori, întorcând problema pe toate părțile, ci să te lansezi pur și simplu. De ce nu… vara asta?

Șanse să-ți regreți decizia? Absolut niciuna! O călătorie în Cuzco este, înainte de toate, o călătorie spirituală pentru că tradițiile și credințele incase încă inundă aerul, iar Machu Picchu este mai mult decât una dintre cele șapte minuni ale lumii. Celebru Inca Trail este un drum de cunoaștere și auto-cunoaștere, un traseu de pelerinaj al vechiului Imperiu Incas plin de mister, simbolism, ruine antice și vârfuri de munte considerate sacre.

Despre bucătăria peruană se aude cum că ar fi cea mai bună din America de Sud, iar despre localnici… de departe unii dintre cei mai primitori și amabili latini. Și poate că mâncare bună și oameni de treabă găsești și mai aproape de casă, dar jungla Amazoniană nu ajungi să o vizitezi cu una, cu două. Aaa, și îți mai spunem un lucru: nu o să apuci să vezi toate minunile lumii la trecerea prin această viață decât dacă începi ACUM!

✈️ Caută zboruri ieftine spre Cuzco
🏨 Rezervă hotel în Cuzco

7. Vacanță în Barcelona, Spania în luna iulie

Arhitectura ce încadrează celebra La Rambla din Barcelona

Și la a suta vizită, Barcelona pare că tot mai are ași de scos din mânecă, locuri de văzut, mâncăruri de înfulecat, străzi de explorat și colțișoare de oraș pe care, atunci când le descoperi, ești la fel de fericit ca și cum nimeni înaintea ta nu ar mai fi ajuns la ele.

De prisos să mai vorbim despre atât de unica arhitectură a orașului. Am făcut-o de atâtea ori și tot ne temem că nu am reușit să-i facem dreptate, pentru că nu ajung cuvintele când vrei să povestești despre operele lui Gaudi. Sperăm, totuși, că nu vei lăsa viața să treacă și să se stingă fără să fi cunoscut Sagrada Familia cu tot cu simbolurile ce-o alcătuiesc. Sau Casa Batlló și atmosfera de fantezie din fieșcare încăpere. Sau Casa La Pedrera și întreaga poveste din spatele acesteia. Și în niciun caz Parcul Güell, locul unde marele arhitect și-a făcut de cap cu imaginația și cu natura, pe suprafața a 17 hectare.

Dacă plimbările nesfârșite, de ore întregi, nu te fac să dai bir cu fugiții, ia-o la pas pe La Rambla (încercând să reziști ispitei de a te așeza la fiecare terasă îmbietoare cu meniu încă și mai îmbietor) și cotește în Cartierul Gotic. Ei, aici da. Aici cercetezi cu atenție meniurile (și prețurile!), te așezi la câteva porții de tapas și pahare de vin și o pornești mai departe către Parc de la Ciudadella. Faci câteva poze Arcului de Triumf de la ieșire și-ți continui drumul de circa încă doi kilometri până la Torre Agbar, a treia cea mai înaltă clădire a orașului.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Barcelona
🏨 Rezervă hotel în Barcelona

8. Vacanță în Edinburgh, Scoția în luna iulie

Dă-i de lucru camerei foto cu câteva ore sănătoase de plimbări pe străzile regale din Edinburgh

Simți și tu o atracție inexplicabilă pentru tot ce-i englezesc? Ceva greu de pătruns pe de-a-ntregul, dar despre care bănuiești că ar putea avea legătură cu accentul atrăgător? Sau poate cu o engleză la care aspiri de când ai învățat să numeri? Sau cu un simț al umorului care, fie te face să râzi în hohote, fie să te întrebi de unde ies glume atât de istețe, fie ambele?

Dacă treaba-i pe-așa, atunci Edinburgh să-ți fie destinația pentru luna iulie. Și nu doar pentru că, asemenea orașelor din mai nordul Europei, vremea-i mai înduplecătoare ca niciodată cu, dar mai ales pentru că festivalurile și cultura își dau în petic în lunile de vară. Festivalul de Jazz & Blues, de exemplu, are loc între 13 și 22 ale lui iunie și aduce cele mai fine (pentru că „fin” este cuvântul pe care-l cauți când te gândești la Regatul Unit) talente din toate colțurile de glob.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Edinburgh
🏨 Rezervă hotel în Edinburgh

9. Vacanță în Lisabona, Portugalia în luna iulie

Unul dintre infinitele puncte de belvedere de unde privești Lisabona și oglindirea soarelui în apele râului Tejo

Ah, Lisabona… unul dintre colțurile acelea de planetă unde, când ajungi, nu îți poți astâmpăra în creier o voce recunoscătoare care nu mai încetează cu „O, ce am făcut atât de bun în viața asta ca să merit să mă aflu aici?”. Cam asta ar trebui să simți la fiecare pas și cu prisosință în timpul tururilor gratuite pentru că dacă ar trebui să alegem o singură experiență de la fața locului pe care să o repetăm la nesfârșit, aceea ar fi legată de orele petrecute ascultând ghizii care respiră și trăiesc orașul. Îi găsești pe Take Lisboa.

Încearcă să ajungi în cât mai multe dintre punctele de belvedere ale orașului („miradoururi”), dar nu te mustra prea tare dacă nu ajungi să le cunoști chiar pe toate. Orașul este pur și simplu situat pe coline și numai plimbatul dintr-un loc în altul și numai pe parcursul primei zile este suficient pentru o febră musculară ca la carte. Nopțile, petrece-le, când în Alfama (asistând la concerte înduioșătoare de muzică fado și mâncăruri care mai de care), când în Bairro Alto (luând străduțele și barurile la rând, întreținându-te cu angajații acestora și dedându-te oricărei conversații cu localnici și turiști, deopotrivă).

Dacă Lisabona este câștigătoarea inimii tale în luna iulie, nu o porni la drum fără să citești parcurgi ghidul nostru pentru un city-break de poveste în Lisabona.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Lisabona
🏨 Rezervă hotel în Lisabona

10. Vacanță în Cardiff, Țara Galilor în luna iulie

Cardiff – un castel medieval care răsfață imaginația cu însemnele lăsate de epoca victoriană și de stilul gotic

Bun venit în capitala Țării Galilor! O grozăvie de alegere pentru vacanța ta de la jumătatea anului, un loc unde castelele istorice găzduiesc peste 2000 de ani de istorie și conviețuiesc bine mersi alături de viața de noapte și scena muzicală dintre cele mai contemporane. Dar revenind la castele și la istorie din epoci romane, Castelul Cardiff, cea mai vizitată atracție din Țara Galilor, este musai de văzut exact după și niciun minut mai târziu ce ai încheiat un tur (pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul) în jurul orașului.

De ce? Pentru că ai prea multe de aflat și de-ascultat despre acest acest oraș regenerat și transformat până în măduva oaselor, despre sumedenia de filme și seriale realizate aici, despre natura incredibilă care-l îmbracă și despre arta stradală care nu-și mai găsește loc pe zidurile urbane.

P.S. Dacă norocul îți stă de strajă și ajungi aici la începutul lunii, arată-te îngăduitor cu papilele gustative și participă la Cardiff International Food & Drink Festival. Acesta-i un eveniment ce are loc în inima Golfului Cardiff și pune pe masă brânzeturi produse la ferme, ciocolată handmade, băuturi alcoolice nemaigustate și priveliști incredibile de la malul apei.

✈️ Caută zboruri ieftine spre Cardiff
🏨 Rezervă hotel în Cardiff

Well, well… proaspăt ațâțat nesațul de inspirație estivală, judecăm că vei devora următoarele ca pe ciocolata de casă:

Despre autor

Iulia HauIulia adoră biletele de avion doar dus și este complet împotriva atletismului turistic. A locuit în Bruxelles, Mexico City și Valencia (de două ori), iar acum e de găsit pe meleaguri românești, scriind pe blogul ei, La pas molcom, și recuperând cât mai mult din memoria celor văzute și trăite în ultimii ani. Fascinată de budism, reflectă adesea la felul în care această cultură orientală în poate ajuta pe oamenii zilelor noastre să călătorească mai frumos.

Descoperă mai multe articole