preload

Te numeri printre aceia care, imediat ce câțiva fulgi se aștern la sol, încep să trâmbițeze din toți rărunchii „Last Christmas, I gave you my heart…”? Plănuiești înmânarea cadourilor și conținutul acestora încă de la sfârșitul lui august? Jubilezi numai la gândul pomului de Crăciun în sufragerie? Atunci înseamnă că sărbătorile de iarnă tind să te transforme într-un om fericit.

Chiar dacă ai decis ca în perioada următoare să rămâi între limitele spațiului românesc, asta nu înseamnă că trebuie să te închizi în casă (oricât de fercheș ai fi aranjat mai-sus-numitul brad din sufragerie) sau în același centru vechi al orașului de domiciliu. Târgurile de Crăciun din România devin tot mai spectaculoase, iar numărul lor crește de la an la an. Deși aceasta-i o tradiție cu vechime în restul bătrânului continent, la noi a ajuns abia în ultimul deceniu, dar nu se lasă cu nimic mai prejos.

Descoperă care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun românești în 2019, plănuiește să vizitezi unul dintre ele anul acesta și permite-i să te învăluie de ceea ce clișeic se cunoaște drept „magia sărbătorilor”.

1. Târgul de Crăciun din Sibiu, 2019

© Targul de Crăciun din Sibiu, cunoscut și drept „cel mai internațional” târg din România

Ei, iată unde a început toată povestea și unde s-a dat startul târgurilor de Crăciun românești, nu mai târziu de anul 2007, când Sibiul se fălea cu titlul de Capitală Europeană a Culturii. Târgul din Sibiu a început cu 38 de căsuțe orânduite în Piața Mică pentru ca, o decadă mai târziu să ajungă cunoscut la nivel internațional. Această a douăsprezecea ediție pregătește activități culturale care mai de care și promite să inunde aerul de miros de vin fiert, scorțișoară, castane coape, alături de sunete de colinde, jazz și muzică gospel.

Greu de descris nesațul cu care se poate plimba un individ de la o căbănuță la alta, parcurgând cu privirea fiecare posibil cadouaș, lumânare, Moș Crăciun de turtă dulce, învăluit fiind de izul bunătăților iernatice. Dacă dispui cumva de vreun copil în familie, printre vecini, prieteni sau în urma oricărei circumstanțe înconjurătoare, ia-l cu tine și urmărește-l cum exultă la vederea lui Moș Crăciun și a proiecțiilor reflectate pe toate clădirile Pieței Mari din Sibiu.

Citește și: Cele mai frumoase 16 piețe și târguri de Crăciun din Europa

Perioada: 15 noiembrie 2019 – 3 ianuarie 2020
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: liberă

Rezervă cazare în Sibiu

2. Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, 2019

© Târgul de Crăciun din Cluj Napoca – locul unde se reunește tot familionul

Pe zi ce trece, înclinăm a crede că orașul Cluj-Napoca ascunde cumva o înclinație neînchipuită pentru organizarea de evenimente care se strecoară binișor în topuri europene. Gândește-te la grandoarea festivalelor Electric Castle și Untold, mai adaugă Mioritmic, Jazz în the Park, TIFF și spune unde mai pui, la toate astea, că Târgul de Crăciun din Cluj a fost nominalizat la concursul European Best Christmas Market? Nu-i de ici, de colo.

Citește și: 8 motive pentru a vizita Clujul

Patinoarul este, fără doar și poate, una dintre atracțiile principale ale târgului, dar ceea ce „reunește familionul” sub același acoperiș este Căsuța lui Moș Crăciun. Acesta-i locul unde nu se stă degeaba, ci se participă la ateliere de decorații, jucării, pictură și se ascultă povești la gura sobei. Dacă vei privi atent, mai adânc de stratul de suprafață, vei vedea în Târgul de Crăciun intenția clujenilor de a se uni, indiferent de naționalitate, limbă sau culoare, pentru a sărbători diversitatea culturală ce compune orașul.

Și da, vei putea asista la piese de teatru cu duiumul, la concerte, la workshopuri culinare, dacă vrei, dar niciun farmec n-ar avea dacă toate-acestea le-ai face de unul singur.

Perioada: 22 noiembrie – 31 decembrie 2019
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: gratuită; se aplică taxe separate pentru accesul la patinoar și pentru participarea la activitățile din Căsuța lui Moș Crăciun

Rezervă cazare în Cluj Napoca

3. Târgul de Crăciun din Timișoara, 2019

© Târgul de Crăciun din Timișoara te invită să petreci sărbătorile în ceea ce urmează a fi Capitala Europeană a Culturii!

Cine se pregătește pentru a purta coroana Capitalei Europene a Culturii în 2021? Cine? Ei bine, da, perspicacitatea ta a triumfat: Timișoara! Iar Târgul de Crăciun de anul acesta nu se lasă mai prejos; sărbătorește cea de-a treisprezecea ediție și transformă Piața Victoriei într-o poveste. Se anunță peste 1000 de colindători, ansabluri artistice, fandare, concerte și tot ce ți-ar mai putea încântă scărița, ciocanul și nicovala, fară să mai punem la socoteală decorațiunile instagramabile și proiecțiile care-și fac de cap pe clădirile îndrăgite din Timișoara.

Dacă Timișoara este aleasa ta de anul acesta, nu te duce acolo cu gând pe vreo dietă, că dureroasă va fi strângerea stomacului când va simți miros de turte cu brânză, kurtoș, alune de pădure și migdale pranilate. Asta ca să nu mai aducem vorba de fasolea cu costițe.

Perioada: 1 decembrie 2019 – 3 ianuarie 2020
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: gratuită

Rezervă cazare în Timișoara

4. Târgul de Crăciun din București, 2019

Târgul de Crăciun din Piața Constituției învăluie capitala într-un aer de poveste © Alex Bărbulescu

Pe 28 noiembrie s-a dat drumul la festinul și sărbătoarea hibernală din Piața Constituției, locul unde 5 milioane de beculețe luminează piața, în fiecare seară, vreme de aproape o lună. Pe de altă parte, mirosurile bunătăților cu proveniență din toate colțurile țării vinovate se fac o mare parte din rezoluțiile de Anul Nou (în special de cele legate de abonamentul la sală, eliminarea zahărului și suprimarea pâinii cea de toate zilele). Ne referim aici la cozonaci, poale-n brâu, brânzeturi, sărmăluțe, plăcințele și toate artele la prepararea cărora parcă numai mamele și bunicile se mai încumetă.

Că veni vorba de artă, vino să cunoști câteva dintre secretele prelucrării sticlei sau a decorațiilor de Crăciun din exact mâna artiștilor români, care oferă demostrații ale muncii lor de zi cu zi în cadrul Târgului de Crăciun. Continuă, apoi, cu o donație de cărți, jucării sau ce te mai lasă inima în cufărul campaniei destinate și încheie ziua în Piața Constituției cu concerte Horia Brenciu & HB Orchestra,Moonlight Breakfast, Ștefan Bănică, Vița de Vie, Vunk, Voltaj, Bere Gratis, HolografPhoenix și alte nume care amintesc de copilărie.

Citește și: Top 10 locuri de văzut în București

Perioada: 28 noiembrie – 26 decembrie 2019
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: gratuită

Rezervă cazare în București

5. Târgul de Crăciun din Brașov, 2019

Orice motiv este excelent pentru a da fuga în Brașov, iar Târgul de Crăciun, cu prisosință

Nu ne închipuim cum s-ar putea petrece ceva în Brașov care să nu ne trezească în stomac dorința impetuoasă de a asista. Numai gândul de a sorbi din bunătatea vinului fiert (nu înainte de a-i permite mirosului ușor înțepător să ne inunde nările) la poalele muntelui Tâmpa, înconjurați fiind de oameni cum numai în Brașov găsești… numai astea și parcă îți vine să te năpusești în mașină și să o pornești către locul cu pricina.

La toate-acestea, mai adaugă imaginea frumoasei Piețe a Sfatului, unde vara te-ai desfătat leneș la terasele cu aer de relax, înțesată de data aceasta de luminițe plus cele 40 de căsuțe unde să-ți clătești ochii și să-ți golești buzunarele.

Citește și: Locuri pe care nu poți să le pierzi când călătorești în Brașov

Perioada: 1 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020
Program: luni – duminică, 10:00 – 22:00
Intrare: gratuită

Rezervă cazare în Brașov

6. Târgul de Crăciun din Oradea, 2019

© Târgul de Crăciun din Oradea este pretextul perfect pentru a cunoaște îndeaproape acest oraș-muzeu în aer liber

Târgul de Crăciun din Piața Unirii intră în scenă sub forma cadoului de Moș Nicolae, în ziua de 6 decembrie, cu un concert Inna. De la accentul contagios al orădenilor, la patinoarul plin de viață și chiuituri sau la colindele ascultate în jurul căbănuțelor îmbuibate de cadouri și de mâncăruri de prin partea locului, totul o să te încânte la Crăciunul petrecut în această parte de țară.

Citește și: Călătorie în jurul pământului cu Inna

Se aude că târgul de aici ar concura la sânge cu cel din Sibiu și greu ar fi să alegi un preferat. Poate, răspunzători pentru asta sunt artiștii invitați, sau poate decorul care aduce-a poveste, sau poate Piața Unirii, îmbrăcată într-un art nouveau recunoscut internațional sau, foarte probabil, bunătățile culinare cu influențe maghiare. Orice ar fi, nu uita că, la o aruncătură de băț de Oradea, te așteaptă un centru superb cu ape termale, spa și tot ce mai ai nevoie pentru a începe anul cum se cuvine.

Perioada: 29 noiembrie – 26 decembrie 2020
Program: luni – joi, 14:00 – 21:00
vineri – duminică, 12:00 – 22:00
Intrare: gratuită

Rezervă cazare în Oradea

7. Târgul de Crăciun din Piatra Neamț, 2019

De partea cealaltă a Carpaților, într-un oraș obligatoriu de vizitat (și cât mai curând dacă nu ai făcut-o încă), după lungi dezbateri și neînțelegeri de ordin politic, pe 13 decembrie se deschide Târgul de Crăciun din Piatra Neamț.

Dacă mai vrei motive pentru a o porni înspre Piatra Neamț, pune la socoteală bulzul ciobănesc, tochitura moldovenească, hârzobul cu păstrăv, ciorbele moldovenești, afinata și cireșata atât de tipice acestei regiuni. Îmbrăcat în zăpadă, orașul arată feeric, iar pârtiile de schi se află la o scurtă distanță de telegondolă față de Gară.

Perioada: 13 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020
Program: luni – duminică, 10:00 – 23:00
Intrare: gratuită

Citește și: 9 destinații ieftine de schi care fac concurență Alpilor

Rezervă cazare în Piatra Neamț

Mai multă inspirație de iarnă?

Despre autor

Iulia HauIulia adoră biletele de avion doar dus și este complet împotriva atletismului turistic. A locuit în Bruxelles, Mexico City și Valencia (de două ori), iar acum e de găsit pe meleaguri românești, scriind pe blogul ei, La pas molcom, și recuperând cât mai mult din memoria celor văzute și trăite în ultimii ani. Fascinată de budism, reflectă adesea la felul în care această cultură orientală în poate ajuta pe oamenii zilelor noastre să călătorească mai frumos.

Descoperă mai multe articole