Nu s-ar putea plânge vreodată Croația că ar duce lipsă de destinații râvnite de o planetă întreagă. De la capitala Zagreb, la țărmul din Split, udat de valurile mării Adriatice și mână la magnificul Centru Vechi din Dubrovnik, Croația farmecă și încântă.
Dar puțini știu că, pe lângă partea continentală, această țară balcanică este formată din peste o mie de insule și insulițe ce abia așteaptă să fie explorate. Ca să îți economisim timpul de documentare, ți-am pregătit o listă cu 8 insule absolut fantastice, aflate la o aruncătură de băț de România.
1. Insula Rab, Croația
Fără să mai menționăm că ideea plajei nudiste s-a născut aici, în insula Rab… dar de ce să nu menționăm? Legenda spune că monarhul Marii Britanii, regele Edward al VII-lea venise în vacanță pe insulă, însoțit de iubirea sa tainică la vremea aceea, Wallis Simpson. Mânat de intenții prea puțin creștine, regele a forțat mâna autorităților locale pentru a emite o lege care să permită scăldatul nud, fără lenjerie intimă sau costum de baie.
Dar lăsând legendele la o parte, insula Rab este cunoscută drept insula soarelui, a mării și a frumuseții și este una dintre cele mai verzi insule ale Mării Adriatice. Cu cei 9.000 de locuitori care trăiesc din agricultură, pescărie, construcție de bărci și turism, acest petic de pământ etalează de o moștenire culturală greu de egalat, chiar și pentru o țară precum Croația.
Cum ajungi pe Insula Rab: există un autobuz direct care străbate direct distanța de 210 dintre Zadar și Reb, iar călătoria durează 4-5 ore. Dacă avionul te lasă pe aeroportul Rijeka, va trebui să iei un autobuz (de două ore) sau un feribot până în portul Jablanac, iar de acolo un alt feribot până în portul Mišnjak al insulei Rab.
✈️ Rezervă zbor ieftin către Zagreb
✈️ Rezervă zbor ieftin către Rijeka
2. Insula Brač, Croația
Dacă soare și valuri în care să te năpustești bezmetic sunt cele pe care le ce cauți, nu ai putea nimeri pe o plajă mai potrivită decât Zlatni Rat din Brač, încadrată de un dig lung de peste trei kilometri. Sporturile acvatice abundă și nu-i o raritate să urmărești împătimiții surfului, ai parapantei, ai scuba-divingului sau ai schi-jetului cum se lasă seduși de apele cristaline ale Adriaticii.
Dacă cele de mai sus nu te descriu întocmai, fă o plimbare de jumătate de oră de-a lungul țărmului, doar așa… cât să admiri grădinile subtropicale și să ajungi în satul Bol. Aici te așteaptă probabil cea mai bună supă de pește încercată vreodată.
Cum ajungi pe Insula Brač: cel mai simplu poți ajunge aici din Split, cu o cursă de feribot de 50 de minute. A doua variantă este o cursă cu feribotul de 4-5 ore din Dubrovnik până în portul Bol al Insulei Brac.
✈️ Rezervă zbor ieftin către Split
✈️ Rezervă zbor ieftin către Dubrovnik
3. Insula Lošinj, Croația
Aceasta-i una dintre cele mai mici insule populate ale Golfului Kvarner și nu arată cu nimic diferit de o vedere poștală dintre acelea care se odihnesc pe birouri, pentru a da speranță angajaților.
În vreme ce majoritatea călătorilor se înghesuie în orașul mai mare al insulei (Mali Lošin), satul vecin reprezintă o încântare pentru cei ce caută liniște și fug de abundență. E adevărat, nu găsești aici mai mult de-o mână de restaurante, pub-uri și buticuri, dar casele colorate pastel, localnicii prietenoși și vegetația exotică fac să nu ai nevoie nimic mai mult. Deși nu te-ar acuza nimeni dacă ai opta pentru un tur cu barca și imaginea delfinilor în apele golfului.
Cum ajungi pe Insula Losinj: există companii care operează tururi acvatice către Losinj din Rijeka (între trei și patru ore jumătate), din Zadar (până în 3 ore) și (atenție) chiar și din Italia!
Citește și: Cum să vizitezi două țări într-o singură călătorie
✈️ Rezervă zbor ieftin către Rijeka
✈️ Rezervă zbor ieftin către Zadar
4. Insula Mljet, Croația
Cu o populație de până într-o mie de suflete, Insula Mljet este o comoară sălbatică, prea puțin cunoscută chiar și de localnicii croați. Asta nu ar descalifica-o, însă, de la concursul celei mai frumoase insule, vecine cu Dubrovnik.
În spatele misterului său stă una dintre minunile mediteraneene ale naturii, cel mai lesne de exploatat din spatele ghidonului după cum urmează: te aventurezi prin păduri dese, înoți prin lacuri de sare și străbați dune fine de nisip. Cam asta-i tot ce trebuie pentru a ajunge la satul sudic al insulei, Babino Polj, o comoară în toată regula.
Cum ajungi pe Insula Mljet: Din Dubrovnik poți lua un autobuz până în Prapratno (1 oră jumate), cel mai apropiat port de unde pleacă bărci insula Mljet.
✈️ Rezervă zbor ieftin către Dubrovnik
5. Insula Hvar, Croația
Primul lucru care îți ia minților, odată ajuns pe această renumită și însorită insulă este izul de lavandă, iarbă neagră și rozmarin.
Al doilea lucru s-ar putea să fie celebritățile, yachturile luxoase și cocktailurile ce-i dau sfârșitul pe plaje private, întrucât Havar este bine cunoscut pentru personalitățile care-și fac veacul pe aici. Poți, bineînțeles, să ieși la vânătoare de poze cu vedete dacă așa vrei tu, dar noi ți-am recomanda să admiri construcțiile superbe ale caselor, să faci o plimbare cu kayakul prin partea de vest a arhipelagului Paklini sau să închiriezi o mașină și să conduci spre est, către plajele serene și puțin cunoscute ale orașului Jelsa.
Cum ajungi pe Insula Hvar: Cel mai apropiat aeroport față de insulă este cel din Split, iar de acolo, un feribot te duce pe insulă în aproximativ o oră. Dacă te afli în alt oraș, trebuie să faci conexiunea terestră cu portul Drvenik (la 100 de km de Dubrovnik, de exemplu), iar de acolo, este nevoie un transport pe cale maritimă de 35 de minute, până insula Hvar.
✈️ Rezervă zbor ieftin către Split
✈️ Rezervă zbor ieftin către Dubrovnik
6. Insula Pag, Croația
Doi sunt factorii care fac această insulă deosebit de celebră. Primul: producția locală de paški sir, un tip de brânză delicioasă de mama focului din lapte de capră și scumpă pe măsură. Doi: aceastî insulă vecină cu Zadar este unul dintre locurile în care tinerii europeni se întâlnesc pentru a dănțui pe ritmuri electronice, cu picioarele goale direct în nisipul fin.
Pe lângă brânză și dănțuială, insula Pag ascunde o istorie bogată, o adevărată artă a broderiei (în Muzeu Page Lace din centrul orașului), un sat puțin cunoscut(Zubovići), dar care îți oferă ocazia să călărești armăsari de-a lungul țărmului, cu pletele în vânt, cum te-ai visat dintotdeauna.
Cum ajungi pe Insula Pag: insula se află între Zadar și Rijeka, la o aruncătură de băț de țărmul croat, fiind conectat cu acesta de un pod și de curse cu feribotul.
✈️ Rezervă zbor ieftin către Zadar
✈️ Rezervă zbor ieftin către Rijeka
7. Insula Lastovo, Croația
Nu este niciun secret pentru nimeni că această țară adriatică este una dintre preferatele gurmanzilor și a celor care se topesc după fructele de mare.
Dacă nu ai da la o parte nici în ruptul capului o porție de crustacee, atunci nu Lastovo e pentru tine și nu ai de ce să mai cauți. Homari, stridii, scoici și alte finețuri sunt servite la drumul mare, în stil sârbo-croat, în tavernele de pe întreaga insulă.
Posibil ca aceasta să fie cea mai mică dintre insulele pe care le recomandăm, dar nici gând să te plictisești pe pământurile sale. Servește câteva pahare elegante de vin în vreme ce te înfrupți din fructele de mare, delectează-te apoi cu arhitectură renascentistă și, dacă se întâmplă să fie vreme de primăvară, așteaptă-te la dansuri tradiționale croate, la carnavalul Lastovo Pokland.
Cum ajungi pe Insula Lastovo: în ciuda faptului că aceasta este una dintre cele mai îndepărtate insule croate, curse maritime o leagă zilnic de Split (între 3 și 4 ore) și de Dubrovnik (3 ore și 35 de minute).
✈️ Rezervă zbor ieftin către Split
✈️ Rezervă zbor ieftin către Dubrovnik
Citește și: