Pentru cei care, fără să se îndepărteze prea mult de la adevăr, consideră că o farfurie cu mâncare tradițională reprezintă un motiv bineîntemeiat și de nejudecat pentru a călători jumătate de glob, am pregătit o listă cu destinații culese de la un capăt la celălalt al lumii care vor îi vor ferici, până la ultima, toate papilele gustative.
1. Mâncare stradală – Hanoi, Vietnam
Vietnam este mecca mâncării stradale. Pe lângă traficul amețitor, terasele liniștite din vârful clădirilor și piețele zgomotoase din capitala Hanoi, vei găsi pretutindeni vânzători stradali, tarabe și cafenele improvizate – gata să îți ofere o specialitate proaspătă, pe care s-o poți devora pe loc.
Găsește-ți locul predestinat pe unul dintre tabureții de plastic de pe strada Ta Hien și savurează niște Banh Bao fierbinte și pufos, umplut cu carne marinată de porc, dibuiește un stand situat la colț de stradă unde se vinde orez cu infuzie de rădăcini de lotus sau, de dragul comodității, fă un food tur cu Hidden Hanoi și lasă-te pe mâna experților care te vor ghida printre străduțe aglomerate și alei ascunse pentru a găsi cel mai bun Bun Cha (carne de porc la grătar cu tăieței proaspeți) din oraș.
E drept că, datorită importurilor masive din secolul 19, Hanoi îi datorează Franței o mare parte din cultura simbolică pentru cafea, dar capitala Vietnamului a știut prea bine să o personalizeze cu amprenta-i. Iar când discuția ajunge pe făgașul culturilor de cafea, arareori se lovește de urechi astupate, așa că, dacă te simți direct vizat, treci pe la Café Giang, și înceară cà phê trứng – un sortiment tradițional de cafea preparată cu albușuri de ou. Un soi de cremă de tiramisu servită într-o ceșcă de cafea.
Citește și: Cu inima bătând la capacitate maximă – 12 zile în Vietnam
2. Desfătări cu zahăr – Paris, Franța
Dacă vrei să te răsfeți, ia aminte la Parizieni. Iar dacă dulciurile sunt viciul tău, n-ai cum să ratezi Parisul – unde la tot pasul dai peste vitrine care te îndeamnă să-ți dai frâu liber lăcomiei. Dacă nu-ți dorești decât să savurezi bunătăți și ești în căutare de experiențe extraordinare, trebuie neapărat să vizitezi următoarele locuri:
La Angelina coada înconjoară clădirea, dar toți cei prezenți sunt dispuși să aștepte oricât pentru faimoasa ciocolată caldă. Jacques Genin face o prăjitură mille-feuille la minut atât de delicată încât i-a adus denumirea de „Picasso al patiseriei”. Dacă pășești în interiorul cofetăriei Ladurée – patiseria care s-a ocupat de toate dulciurile din filmul Marie Antoinette din 2006, și comanzi niște macarons, te vei simți ca într-un magazin de bijuterii.
Jean-Paul Hévin este maestrul suprem al ciocolatei, iar dacă nu ai încercat încă piesa lui de rezistență Pierre Hermé, croissant-ul Ispahan cu migdale, zmeură și lychee presărat cu petale caramelizate de trandafir, poți spune că ai trăit degeaba. Ca să nu mai vorbim de minunatele brutării franțuzești…
3. Cafenele aburinde– Helsinki, Finlanda
Cu cele 2.64 căni zilnice de cafea pe cap de locuitor, finlandezii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume. Nu știm încă dacă motivul se datorează faptului că licoarea îi ajută să se încălzească pe timpul iernilor lungi și friguroase sau dacă socializarea în jurul unei căni de cafea într-una din multele cafenele a devenit, pur și simplu, un obicei.
Răspunsul pe care îl dă Helsinki pentru această dependență de cafea este calitatea aparatelor pentru prăjit și cea a cafelei din capitală. De exemplu, la Helsingin Kahvipaahtimo („prăjitorul de cafea din Helsinki”, sau cam așa ceva) se servesc tot soiul de deliciosenii de cafea proaspătă, de sezon.
Pe Aleksanterinkatu, cea mai cunoscută stradă pentru shopping, cunoscătorii vor aprecia la nebunie La Torrefazione și a lui cafea filtrată la sifon. Pentru niște expresso și macchiato ceva mai italiene, încearcă Signora Delizia, o cafenea micuță frecventată de adevărații iubitori de cafea.
Și dacă tot ajungi în Helsinki și dacă tot te vei umfla de cafea, urcă-te în roata uriașă de 40 de metri, SkyWheel, și aruncă o privire de la înălțime pentru Market Square și Catedrala Uspenski. Doar așa… să îți mai crească puțin pofta de încă o cafea.
4. Mâncare vegană- Berlin, Germania
Kermit a fost primul care a recunoscut că nu e ușor să fii verde. Dacă tot ce îți dorești este să te ospătezi cu produse ale agriculturii sustenabile fără ca măcar să auzi de produse de origine animală, capitala Germaniei este locul pentru tine.
Chiar în inima țării cunoscute pentru venerația față de bratwurst, Berlinul mustește de opțiuni pentru vegetarieni și vegani, iar peisajul culinar e la fel de divers ca populația sa.
Cu un lanț de supermarketuri vegane, numite vöner (vegan döner), și cu primul „bulevard vegan”, acest oraș este pe bună dreptate supranumit raiul ierbivorilor.
Ia-ți doza de fast food cu legendarii burgeri vegani Sun Day, rezervă o masă la Lucky Leek pentru o experiență culinară elegantă cu meniu vegan, sau relaxeză-te cu o cupă sau două de înghețată la Der Eisbärliner.
Citește și: Unde mâncăm în Berlin – turul culinar al cartierelor din capitala Germaniei
5. Slow food – Florența, Italia
Întreabă orice italian care este orașul cu cea mai bună mâncare din Italia, și probabil te va îndrepta către orașul său natal.
Dacă ai timp, vizitează cât mai multe regiuni și încearcă specialități locale precum Risotto alla Piemontese, Stecchi alla Genovese, Saltimbocca alla Romana…Păi când o țară se laudă cu o atât de reputată bucătărie tradițională, nu ne mai miră cu nimic faptul că o organizație precum Slow Food (fondată în Italia) se luptă din răsputeri pentru a conserva micile afaceri cu mâncăruri tradiționale în fața expansiunii nimicitoare a marilor corporații.
Dar dacă vrei să găsești cea mai bună selecție de mâncare într-un singur loc, mergi în Toscana – inima bucătăriei italiene pentru slow food, și trăiește pentru câteva zile il dolce far niente și la dolce vita.
Culinaria De Gustibus Bistro își duce veacul în Florența, capitala regiunii, și își poartă renumele pe brațele tuturor ingredientelor aduse direct de la fermele locale (vorbim aici de prosciutto, de brânza pecorino, de pastele pappardelle și alte bunătăți). Mai mult decât un restaurant, De Gustibus este un loc de întâlnire al fermierilor care au făcut o pasiune din a crește alimente tradiționale, iar tu, dacă vrei să-ți bagi coada în niște vinuri de Tuscan sau să vezi cum se prepară ceva feluri de mâncare, poți prea bine să te alături unui tur sau unui workshop.
6. Experiențe culinare prea puțin obișnuite – Tokyo, Japonia
Dacă îți dorești să ieși din zona rutinei culinare, experiențele gastronomice bizare te așteaptă la tot pasul în Tokyo.
Fiind un oraș cunoscut pentru concepte excentrice, aici îți vei putea „savura” masa încătușat într-o celulă, poți fi servit de roboți sau poți mânca pe toaletă (mda, chiar așa!). Acestea sunt doar câteva dintre ciudățenii și încă n-am început să vă povestim despre mâncarea propriu-zisă! Află mai multe aici.
Dacă dai orice burger vegan, oricât de bun și hrănitor, pentru cele mai năstrușnice bizarerii văzute vreodată în restaurante, zboară spre Tokyo. Dacă ai ce vedea acolo? Oho.
Primește-ți mâncarea încătușat într-o celulă de închisoare la Alcatraz E.R. și delectează-te cu lupte robotice, în timp ce-ți iei masa la restaurantul Robot… așa, la o primă vedere. Acum ține-te bine! Restaurantul Asadachi este regele ciudățeniilor getemono (mâncăruri grotești); ai de ales dintre o porție caldă de salamandre la grătar, sashimi de broască, testicule raw de porc și… și…. inimă de broască ce încă bate. Poftă bună! Când vine vorba de gustări neobișnuite, Japonia e cea care a inventat chipsurile din viespi, sandviciurile cu alge și înghețata de caracatiță. Și, era să uit, ce ziceți de o limonadă cu gust de curry?
Citește și: Cum să profiți la maxim de o săptămână în Tokyo – ghid complet
7. Farm-to-table – Vancouver, Canada
Dacă produsele nu sunt locale, atunci nu le vei găsi pe masa lor. Asta-i clar. Acoperit de terenuri agricole generoase și parcă alintat sub barbă cu o pană de către o climă excelentă, Vancouver are acces nestrămutat la o mulțime de produse de pe întreaga Columbie Britanică. Ia-ți doza de fructe și legume colorate, de sezon, de la standurile Pieței Publice Granville Island și/sau de la Piața fermierilor Nat Bailey (în ambele locuri vei găsi produse locale cu care să-ți umpli plasele, tot timpul anului).
Pentru restaurantul Farmer’s Apprentice, Farm-to-table nu este doar o modă, ci mai degrabă un stil de viață. Poate că meniurile de sezon variază puțin în funcție de vreme și de dispoziția bucătarului, dar ceea ce rămâne încrustat în piatră este că aici, înfipte în furculița ta, nu se vor afla decât produse proaspete aduse de la fermele locale.
Nu pleca fără să fi gustat caviarul Northern Divine și dulceața de scoici. După ce vei fi luat o lingură de bulion de orez de mare năzdravan de la Burdock & Co, te vei simți aidoma unui prizonier căruia, ținut numai pe pâine neagră și apă timp de vreo 46 de ani, tocmai i s-a oferit o porție din mâncarea preferată a copilăriei sale. Tot meniul este făurită exclusiv din produse raw culese de pe insulele, țărmurile, văile și grădinile urbane din British Columbia.
8. Unde să te aștepți la mese rafinate – Lima, Peru
Trei restaurante care și-au croit binișor drum spre clasamentul celor mai bune 50 de restaurante din lume, își duc traiul în tihnă în Lima.
Intrarea în restaurantul Central este ca și cum ai porni-o la drum într-o călătorie gastronomică prin diferitele ecosisteme din Peru. Un belșug de produse selectate de către o echipă de investigatori fac din fiecare farfurie, un omagiu închinat țărmurilor, munților și Amazonului peruane.
Altă minune gastronomică se găsește în cartierul Miraflores unde nu se ajunge decât cu papilele însetate de senzații și care este cunoscută drept un restaurant asiatic, pe numele-i Maido. Mâncarea de aici este o împletitură magnifică de bucătărie japoneză asezonată cu ingrediente și tehnici de preparare peruane.
Iar dacă nici așa nu simți că ai putea oricând să-ți abandonezi jobul, pe cei dragi și tot ce te mai așteaptă acasă pentru a te muta în Lima, așteaptă până încerci cebiche-ul de la Astrid & Gaston (pregătit cu pește raw): o desăvârșită operă de artă a eleganței și moștenirii peruane. Dacă începi să le iei la puricat meniul Lima de todas las sangres (care, apropo, se traduce prin „sângele care curge prin întreaga Lima”), vei observa că seamănă de minune cu un tur prin inima capitalei (făcut din scaun și cu farfurii ce vin înțesate și pleacă deșertate).
9. Cine sunt maeștrii în ale cărnurilor – Montevideo, Uruguay
Lupta dintre Uruguay și Argentina pentru titlul de maestru al cărnii este deja un motiv suficient pentru a-ți împacheta degrabă furculița și cuțitul și a te duce să judeci cu ochii tăi. Uruguay este o țară pe întinsul căreia pasc 12 milioane de bovine; adesea vei ajunge în feluritele-i piețe ce se îndeletnicesc cu sfârâitul cărnii pe parrillas (grătare) și greu, dacă nu departe de puterile tale, îți va părea să te abții de la înfulecatul unor hălci din cea mai bună carne de vită din Mercado del Puerto. Aceasta-i o veche piață situată în portul din Montevideo, ce-și trage existența încă din 1868.
Chorizo (cârnăcior), morcilla (cârnat în sânge), anchurat (măruntaie) – cam tot meniul pe care și l-ar putea dori un carnivor – își găsesc loc pe cărbunii încinși din Montevideo, iar dacă spiralele fără de sfârșit ale cârnaților în prăjire nu reușesc să-ți seducă papilele, așteaptă până ce guști niscaiva choripan (cârnat pe grătar așezat în baghetă) cu chimichurri (un soi de pesto uruguayan cu fulgi de ardei roșu care nu-i obișnuit să dezamăgească).
10. Mâncare raw – Sydney, Australia
Trendul mâncărurilor raw s-a așternut Aussies din Sydney, asemenea bronzului pe pielea unui mexican, iar clima încântătoare de pe tot întinsul țării face ca fructele și legumele proaspete să crească din abundență.
Arată-te la restaurantul Earth to Table și plonjează într-un bol (înalt până la nori) de paste cu zucchini, înainte de a lăsa soarele să ți se prăvălească peste trup în Parcul Centennial. Iar dacă te trezești poftind cu gura căscată la un deliciu raw vegan, dă fuguța la Pana Chocolate și lasă-ți ochii să se prelingă peste feliile de prăjitură Caramel Choc Chunk. Apoi comandă. Dacă ești carnivor, află că la Raw Bar din Bondi, se servește mâncare raw inspirată din bucătăria japoneză și, pe deasupra, se mai află și la o aruncătură de băț de plajă.
Îmbibă-ți pielea în protecție solară și îndoapă-te de vitamine și minerale din delicioasele smoothie-uri raw vegane de la Parisi café ; numai așa poți rămâne proaspăt și verde asemenea unui castravete în formă, scăldat în razele soarelui.
11. Fast food și burgeri – Washington, D.C., SUA
Un adevăr dovedit și nestrămutat nu poate cădea nicicând în groapa clișeelor: SUA este țara celor mai multe restaurante fast-food pe cap de locuitor, iar marele premiu vine direct la orașul Paducah din Kentucky, care se laudă cu cea mai mare densitate de fast-food-uri (13,18 la 10.000 de oameni, mai exact). În orice caz, acest Oraș Creativ UNESCO este mai degrabă cunoscut pentru artele sale meșteșugărești și pentru Muzeul National Quilt decât pentru abundența fast foodiană.
Oricum, după ce-ți faci plinul de cultură, ți se va face, poate, foame. Și dacă tot o comiți, măcar fă-o pentru cei mai buni burgeri la vânzare: la Five Guys , în Washington D.C. Nu există încă niciun cumpărător cunoscut care să se fi plâns vreodată de combinația clasică de burger, cartofi prăjiți și Coca-Cola a celor de la Five Guys, încă din 1986 când s-a deschis. Înclinăm a crede că asta se datorează, în parte, cărnii proaspete de vită ce servește drept materie primă pentru chifteluțe.
În celălalt colț de țară (cel vestic, mai exact), In-N-Out nu este deloc un competitor de ignorat. Deschis în 1948 în California, In-N-Out rămâne un nedezlegat mister; să fie oare burgerul double-double amestecat cu sosul lor special ceea ce dă mâncării un gust atât de special? Sau meniul secret și rețetele secrete ținute sub lacăt? Nu-ți rămâne decât să te duci să judeci singurel asta.
Acum, pentru un junk food în adevăratul sens al cuvântului, Heart Attack Grill din Las Vegas sparge recordurile. Meniul este alcătuit din cartofi prăjiți Flatliner, gătiți fără nicio ezitare în pură untură, (se servesc în cantități all-you-can eat) și Bypass Burger, însumând circa 8000 de calorii. Și cu asta am spus tot.
Rezervă zbor către Washington, D.C.
12Festivaluri de mâncare – New York, SUA
Știm cu toții că în New York, evenimentele se țin lanț indiferent de anotimp. De la un concurs de gătit cu cât mai mulți chilli, la un festival de mâncare jamaicană, un târg de cărți de bucate, workshop-uri de înghețată și adunări ale rulotelor cu mâncare- acest oraș știe să-și serbeze mâncarea!
Uite câteva exemple de evenimente ce vor avea loc din vară până în toamnă: Piața de weekend Smorgasburg din Brooklyn oferă gustări din orice bucătărie din lume, iar piața pop-up Broadway Bites promovează artizanii locali și micii producători.
De neratat este și Food Film Fest, unde poți savura mâncarea din filme în timp ce le vizionezi, și uriașul festival NYC Wine & Food, unde poți învăța cum să faci mozzarella, poți să mănânci un preparat făcut de un bucătar faimos, sau poți să te relaxezi bând șampanie și mâncând pui prăjit în Central Park.
13. Piețe – Mexico City, Mexic
Una dintre cele mai bune metode de a te cufunda într-o altă cultură este să te pierzi într-o piață aglomerată printre tarabe cu bunătăți și să vezi cum se desfășoară viața de zi cu zi a localnicilor. Cu peste 300 de piețe răspândite în majoritatea cartierelor sale, în Mexico City ai de unde alege.
Mercado de la Merced are ca locație o veche mânăstire din centrul istoric al orașului. Acolo vei găsi orice de la cactuși, la bomboane și chicharróns. Iar Mercado de San Juan este locul unde bucătarii și pasionații de mâncare merg pentru a găsi ingrediente rare și produse de import. Însă cea mai impresionantă piață este La Central de Abasto! Fiind cea mai mare din lume pentru comerțul en-gros, acolo vei vedea fructe, legume și brânzeturi Oaxacan dispuse în aranjamente cât mai înalte pentru a atrage cumpărătorii, și te vei putea bucura de o nesfârșită ofertă de tostas, tamales și tortillas. Poftă bună!
Rezervă zbor către Mexico City