Un răsărit frumos poate face ca până și cea mai convinsă pasăre de noapte să vrea să se alăture găinilor și să se trezească o dată cu ele (”a scoate găina afară din orice bufniță” sună ca o expresie care îi lipsește folclorului românesc). Pentru asta, am scormonit întreg mapamondul, de la răcorosul Arctic până la Iordanul cel de foc și am găsit top 18 cele mai frumoase răsărituri din lume.
Pune-ți alarma sub pernă, pregătește-ți apa pentru cafea de cu seară și fii gata să vezi cum arată razele soarelui când tocmai se mijește de ziuă.
Insula Taveuni, Fiji
Fix pe linia longitudinală de 180 de grade, Fiji este unul din acele prime puncte ale Pământului peste care soarele își întinde poalele dimineață după dimineață. Atunci când omul era doar la stadiul de plan, natura s-a ocupat să transforme insula Taveuni (aka Garden Island) în scena perfectă pentru un răsărit.
Așadar, când ochiul uman s-a deschis pentru prima dată aici, a văzut un soare care se înălța pe deasupra pădurii tropicale și a plajelor deșertice, iar pe măsură ce nuanțele sale roșiatice se contopeau cu lumina zilei, omul s-a grăbit să se scufunde sub apă pentru a apuca să admire paleta de roșu, portocaliu și roz pal împrăștiată pe recifurile subacvatice. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult pentru că insula poate trece încă drept virgină, necunoscătoare de civilizație.
Canionul Bryce, Utah, USA
Canionul Bryce este cel mai mare colecționar al acestor formațiuni calcaroase pe care vântul nu le-a cruțat deloc și pe care oamenii le-au numit ”hoodoos”. Mintea urbano-civilizată le va asemăna cu niște zgârie-nori stâncoși și va savura cu poftă peisajele oferite din loc în loc pe traseul Rim Trail. Sau se vor grăbi spre pe-drept-numitul Sunrise Point pentru o priveliște irigatoare de iriși asupra întregului canion. Prea probabil nu vei fi singurul căutator de răsărituri de la Canionul Bryce, dar există spațiu destul pentru toate sufletele romantice; tu găsește-ți un loc al tău cu vedere spre vestul canonului.
Rezervă zbor către la Salt Lake City
Tulum, Mexic
Ei, iată că în Tulum nu este nevoie de nicio alarmă; oricum te vor trezi iubitorii de răsărituri care se strâng în fiecare dimineață pe țărm pentru a-și astâmpăra setea de zori. Această coastă mexicană a Caraibelor adună pe tot parcursul anului călători dornici de a privi soarele care sparge orizonul în fața stâncii rămase de pe vremea mayașilor.
Probabil și mayașii făceau la fel; altă explicație nu găsesc pentru numele original care s-a dat ruinelor mayașe Zama: Cetatea Răsăritului. Încearcă să nu te lași furat complet de strălucirea soarelui care iese din ocean pentru că și în spatele tău se petrece ceva; dacă îngădui privirii să pătrundă, vei vedea cum Templul El Castillo este scăldat în nuanțe luminoase de portocală.
Stonehenge, Anglia
Dacă tu găsești un loc mai bun de privit răsăritul decât monumentul ridicat în cinstea soarelui acum vreo 5000 de ani… eu îmi dau demisia. Plănuiește călătoria și rezervă cele necesare din timp, iar dimineața, asigură-te că ajungi acolo cât mai devreme cu putință ca să vezi cu proprii ochi cum se pierde negura nopții, iar apoi, treptat, cum se schimbă lumina dimineții. Dacă vremea permite, acesta nu va fi un loc pe care îl vei uita ușor, dar nimic nu se compară cu răsăritul de la Stonehenge în timpul solstițiului de vară, când soarele se aliniază perfect cu monumentul masiv piatră.
Wadi Rum, Iordania
Nice to know: Wadi Rum împreună cu ale sale nisipuri roci și nisipuri roșiatice seamănă într-atât cu planeta Marte încât aici a fost creat filmul care îl ducea pe Matt Damon într-o misiune pe Planeta Roșie. Explorează valea îmbrăcată în granit și nisip pietros dintr-un vehicul pe patru roți sau de pe cocoașa unui animal cu patru picioare și urmărește cum toate rocile deșertului își preschimbă culoarea din roz în violet pe măsură ce soarele se înalță în susul cerului.
Dacă dintre a fi tras pe roată în piața publică și a te trezi cu noaptea-n cap, alegi fără să clipești prima variantă… vom considera că într-adevăr nu-ți place alarma de dimineață. În cazul acesta, dacă tot ai ajuns până în Iordania, explorează deșertul pe timp de noapte și stelele ce îl acoperă de pe un cer prea limpede.
Machu Picchu, Peru
Un răsărit aici nu seamănă cu nimic altceva, dar n-ai decât să te rogi ca soarele să binevoiască să se târască afară din spatele norilor. Csf? N-ai csf; diminețile trezite cu fața la cearșaf, posomorâte, nu sunt nicio noutate aici, dar tu fii răbdător și așteaptă ca griul cerului să se risipească. Razele de soare care își arată timid fața și fac lumină peste istoricul oraș de piatră și peste împrejurimile sale muntoase îmbrăcate în zăpadă… asta merită toți banii.
Drumeții traseului Inca Trail (adică majoritatea călătorilor de aici) vor ajunge la Poarta Soarelui din Machu Picchu în cea de-a patra zi, dar și dacă ești cu autobuzul te poți apropia destul de mult de acest loc din orașul Agua Calientes.
Citește și: Top 12 destinații de vizitat în America de Sud
Mount Kilimanjaro, Tanzania
Tind să cred că dacă ți-ai propus să urci pe Kilimanjaro, nu vei fi atât de reticent la a sta treaz până răsare soarelui. Mai ales știind că ai ocazia să vezi unul dintre cele mai spectaculoase răsărituri din lume. La Barafu Camp, escaladarea care începe la miezul nopții îți dă ocazia ca de dimineață, să mergi pas la pas cu soarele, amândoi îndreptându-vă spre vârf (el spre cel al cerului, tu spre cel al muntelui). Te vei scufunda în spectacolul norilor roz-violet întrerupt doar de peisajele crestate de dedesupt.
De pe vârful muntelui, la 5895 m deasupra nivelului mării, la o înălțime de 7 ori mai mare decât a celei mai înalte clădiri din lume – Burj Khalifa din Dubai, sufletele care le au cu filozofatul pot reflecta într-o tăcere deplină la recenta ascensiune făcută printre peisajele opritoare de suflu.
Rezervă zbor din Nairobi sau din Dar es Salaam, cele mai apropiate aeroporturi internaționale.
Rezervă zbor către Kilimanjaro
Svalbard, Norvegia
Deși am trișat un pic incluzând Svalbard aici, să fim serioși; soarele de la miezul nopții nu îl vezi la orice colț de stradă. Din mai până în august, Svalbard trece printr-o perioadă de continuă dimineață, cu un soare care se arată misterios fără să strălucească, însă. Așa arată vara la marginea lumii unde plouă cu găleata cu nuanțe de galben și roșu mai intense ca nicăieri.
Cerul se schimbă constant pe măsură ce lumina reflectă pătura de nori făcând ca o scufundare la miez de noapte sau o drumeție glaciară să devină experiențe încă și mai demn de păstrat în amintire.
Rezervă zbor din Oslo, cel mai apropiat aeroport internațional.
Citește și: Insulele Lofoten din Norvegia, o poveste spusă în imagini
Rezervă zbor către Longyearbyen
Lacurile Vermilion, Alberta, Canada
Lacurile Vermilion oferă un răsărit de un milion de dolari. Pe un fundal creat de înzăpezitul Munte Rundle, lacul limpede ca lacrima reflectă perfect soarele ce se înalță. Într-o dimineață obișnuită, cerul izbucnește în culori aprinse de roșu, portocaliu și roz, iar pe pământ, văzând asta, porțiunile de omăt fac întocmai. Te întrebi dacă am stat pe gânduri când am inclus răsăritul aici? Nici măcar preț de o suflare.
Joshua Tree National Park, California, USA
Aspectul neobișnuit care i-a dat numele acestui deșert californian, face din Parcul Național Joshua un vis frumos pentru ochiul oricărui fotograf. Mai-mai că nu te-ar surprinde dacă ar apărea subit un extraterestru din spatele formațiunile pietroase și a arborilor cu formă bizară. Iar răsăritul soarelui nu face decât să sporească senzația.
Soarele din tinerețea zilei preschimbă arborii în siluete memorabile pentru obiectivul camerei, așa că tu găsește-i un loc strategic trepiedului și lasă spectacolul să înceapă. Dacă mai zăbovești vreo două zile prin zonă, vei vrea să afli că parcul mai are în mânecă două colțuri de pozat dimineața: Grădina Cactușilor Cholla și Arch Rock (de asemenea, de pozat și sub cerul împânzit de stele).
Rezervă zbor către Los Angeles
Muntele Batur, Bali, Indonesia
Vrei să spui că nu ai urcat niciodată pe un vulcan activ în răcoarea dimineții? Indubitabil, asta este șansa ta. Muntele Batur din Bali este o frumusețe vulcanică înăbușită în masivul Agung. O drumeție până în vârf merită tot efortul, mai ales pentru a vedea zorii înfășurați în galben care împrejmuiesc caldera și lacul de la poalele muntelui.
Ține minte că un astfel de traseu se face doar într-un grup organizat și solicită un anumit nivel de condiție fizică și răbdare pentru că durează câteva ore bune ca să ajungi în vârf. De mers în sezonul uscat aprilie-octombrie.
Citește și: Top 7 lucruri de făcut în Bali – sfaturi de după cortină
Cappadocia, Turkey
Probabil ceea ce văd cei care ajung pe lună seamănă mult cu arida și stâncoasa Cappadochia turcească. Este mai degrabă cunoscută datorită sătucelor antice construite în piatră și puțini cunosc pasiunea Cappadochiei pentru baloanele cu aer cald ridicate o dată cu zorii.
Trezește-te într-unul din hotelurile-grotă ale Cappadociei, savurează o cafea turcească, pornește în explorarea străduțelor turcești bătute de vânt și urmărește baloanele ce se înalță pe cerul scăldat în lumina dimineții. Și dacă asta îți lasă curiozitatea mai degrabă nesatisfăcută, rezervă o călătorie cu balonul și urmărește răsăritul chiar de deasupra blocurilor de piatră.
Rezervă un zbor de legătură din Istanbul, cel mai apropiat aeroport internațional.
Citește și: Hotelurile-grotă ale Cappadociei
Angkor Wat, Cambodia
Cu siguranță Angkor Wat, cel mai mare monument religios al lumii, este ceva ce își poate face loc în orice bucket list. La fel cred și cele câteva sute de turiști care vin aici în fiecare zi. Pentru a evita mulțimea halucinantă de oameni, vino aici la răsărit și admiră nestingherit cele peste 100 de temple și altare sculptate cu ingeniozitate. Răsăritul le dezvăluie pe fiecare, rând pe rând în nuanțe calde, pastelate.
Acum nu te gândi că în zorii zilei vei fi aici singur cuc pentru că niciun turist nu este destul de harnic să se trezească la ora asta. Nicidecum. Vor fi destui. Dar, pentru mai multă singurătate, tu îndreaptă-te către partea estică a monumentului.
Află mai multe: 14 cele mai frumoase situri istorice din lume
Lacul Atitlán, Guatemala
Scoate-ți bocancii de drumeție de la naftalină și străbate cei 3 kilometri de suprafață muntoasă până la formațiunea de stâncă ce poartă denumirea ”Nasul Indianului”. Acest loc face parte din siturile sacre ale culturii mayașe, iar când vei vedea notele pastelate ale răsăritului revărsându-se asupra orizontului, nu te vei mai întreba de ce. Priveliștea cuprinsă de pe una dintre terasele de stâncă oferă cadrul perfect pentru câteva fotografii făcute Lacului Atitlan sufocat de nori, în timp ce vulcanul San Pedro este fundalul perfect pentru un selfie de o mie de likeuri.
Rezervă zbor către Guatemala City
Parcul Național Haleakala, Hawaii, USA
Întru gloria răsăritului de aici se va merita fiecare neuron ars la auzul alarmei de dimineață. Dar nu trebuie să te grăbești. Trezește-te încet pe măsură ce soarele se înalță de după nori până în vârful vulcanului Haleakala. Cu toate că ”haleakala” se traduce prin ”casa soarelui”, nu te gândi că ai ajuns în vreun cuptor aici. Temperatura poate scădea chiar și până la 0°C și vântul nu îți va ierta oasele dacă îți lași acasă echipamentul rezistent la vreme.
Se organizează diverse excursii cu microbuzul prin Parcul Național Haleakala din Maui pentru a vedea minunea răsăritului de la 5 dimineața. Dar dacă sportul îți curge prin vene, sari peste cafeaua de dimineața, încalecă șaua bicicletei și parcurge cei 40 de kilometri în josul muntelui, către nivelul mării.
Antarctic Sound, Antarctica
Rarele răsărituri din Antarctica cea rece și stearpă nu poate fi asemănată cu nimic altceva. După plecarea verii, lunile nesfârșite de iarnă rece fac loc unor zori de ianuarie care pictează în nuanțe de roz pastelat ghețarii abrupți și straturile sănătoase de gheață. Dacă ai noroc, vei putea chiar să te bucuri de temperaturile relativ blânde de -20°C din timpul zilei. Dacă ai noroc.
Rezervă zbor către Teniente R Marsh
Marele Zid, China
În toate cele 24 de ore nu vei găsi niciun moment mai bun pentru a fotografia Marele Zid Chinezesc decât dimineața, în timpul răsăritului. Lumina se află în apogeul său, iar mulțimile nu și-au început curgerea încă. Dintr-un punct de observație favorabil vei putea surprinde îmbrățișarea zidului și a vântului, spintecând cutezător munții împăduriți. Evident, anumite zone sunt mai potrivite decât altele. Îți recomandăm mai-tăcutul Mutianyu sau robustul Simatai mai degrabă decât zona Badaling, mai renovată și mai turistică.
Ha Long Bay, Vietnam
La aproximativ 4 ore de mers cu mașina la est de Hanoi, Ha Long Bay este un labirint de carturi calcaroase de forme care mai de care mai neobișnuite care despică limpezimea apei. Mici așezări umane plutitoare apar din pătura de ceață care acoperă suprafața apei, în timp ce pădurea tropicală de deasupra insulițelor își dezvăluie uimitoarele siluete.
Opțiunile turistice abundă de tururi cu kayakul pe mare sau excursii cu barca vreme de câteva nopți. Asta îți oferă destule ocazii pentru a surprinde strălucirea soarelui de dimineață de la marginea apelor de smarald. Pentru a te bucura de un răsărit vietnamez nordic lipsit de ceață, rezervă biletele pentru noiembrie.
Citește și: Cu inima bătând la capacitate maximă – 12 zile în Vietnam