La momondo avem un soi de filosofie după care ne ghidăm munca de zi cu zi și pe care am îmbrăcat-o în 5 sfaturi de călătorie pentru o lume mai deschisă . Și știi de ce ne-am dat seama? Am realizat că nu este nevoie de tot alfabetul pentru a deschide ușa din fața unei lumi întregi de posibilități; de fapt două litere sunt de ajuns. Așa că te încurajăm din suflet să spui ”da!”. „Da” atunci când îți apare în drum un lucru nou și spontan de încercat și mai ales „da” atunci când ai ocazia să faci acel ceva pe care îl amâni dintotdeauna.
Este vorba despre a-l descoperi pe omul plin de aventură care-și tot așteaptă momentul sub pielea ta, despre a-ți privi fricile în față și a le sufla ca pe frunze de toamnă și despre a te arunca, din când în când, cu capul înainte în bazinul cu experiențe de povestit la bătrânețe. Nu că trebușoarele astea ar fi floare la ureche, n-a spus nimeni asta. Iar dacă tocmai ai țâșnit ca nevăzut de pe scaun, dar te-ai poticnit la gândul că nu prea știi de un’ s-o iei, mai așteaptă nițeluș și aruncă-ți atenția asupra acestor 12 sugestii de călătorii de aventură în care să te bucuri de genul ăla de experiențe de făcut măcar o dată în viață.
Volcano boarning în Nicaragua
N-ar fi rău ca data viitoare când un cunoscut se fălește în fața grupului cu ce snowboarding a mai tras iarna trecută, tu să scoți tacticos din portofel o fotografie cu tine în Nicaragua și să pufnești indiferent: ”Snowboarding? Pff, demodat. Ce? N-ai auzit? Volcano boarding-ul este acum pe val.”
Când te afli pe vârful unui vulcan de 728 de metri holbându-te în jos la ceea ce s-ar putea numi un deal nesfârșit de pietriș negru, vulcanic, nu îți mai rămân prea multe lucruri de făcut în următoarele minute. Singura modalitate de a ajunge acasă? Exaaact: alunecând la vale pe o sanie făcută din lemn cu o viteză de 95 de km/h!
Drept-numitul Cerro Negro (Dealul Negru) a devenit în ultimii ani locul ideal pentru iubitorii de săniuș extrem. Și de parcă nu ar fi fost și-așa destul de excentric, pare-se că vulcanul nu e nici pe departe inactiv complet; doar trage și el un pui de somn ca toți vulcanii, după ultima-i activitate din 1999. Iar după cele 45 de minute de escaladare cu priveliști superbe asupra Cordilierei de Maribos și asupra Oceanului Pacific nu te așteaptă nici mai mult nici mai puțin decât o coborâre scurtă, ca o injecție cu adrenalină. La terminare, o față fericită și plină de funingine îți va surâde mândră în oglindă. Hostelul Surfing Turtle Lodge îți poate pune la cale o astfel de experiență dacă rezervi șederea la ei.
Rezervă zbor în apropriere, către Managua
În noaptea dintre ani, aruncă-te într-o apă rece ca gheața
Intratul în Noul An cu dreptul se poate traduce în fel și chip în diferitele colțuri ale lumii, dar nu multe tradiții pot egala o baie într-o apă rece ca gheața care să te arunce înviorat la maximum în anul ce urmează. În Vancouver, Clubul Polar Bear Swin organizează în fiecare an de 1 ianuarie, Polar Bear Swim – evenimentul unde sute de participanți dau năvală în apa sloi pe plaja English Bay. De la prima astfel de inițiativă cel puțin curajoasă din 1920 la care au luat parte 10 bravi înotători și până în zilele noastre, numărul participanților a ajuns la 2500.
Nici de-a lungul coastei reci a Olandei, nu este tocmai un lucru neobișnuit să vezi câteva sute de neînfricați care se aruncă în apa bocnă în timpul a ceea ce cunoaștem drept Nieuwjaarsduik (scufundarea de Anul Nou). Și dacă tot vobim despre ape reci și înnotători cu inimi de leu, trebuie să știi că scoțienii din Queensferry sunt de departe cei mai cei; evenimentul lor se numește Loony Dook , iar nebunia din apă se face doar în costume extrem de amuzante.
Bungee Jumping de pe Turnul din Macau, China
Când plutești spre sol de la 233 de metri știi sigur, în sufletul tău, că ți-ai achitat orice datorie față de rebelul curajos care care îți locuiește trupul undeva la câteva straturi sub cel superficial. Și dacă tot nu ai de gând să faci bungee jumping în fiecare zi, asigură-te că atunci când faci, alegi măcar cel mai înalt loc din lume – Turnul din Macau. Deschis circa 365 de zile pe an, experiența nu oferă doar o confirmare a încrederii în sine și un duș puternic de adrenalină, dar și o priveliște superbă asupra metropolei Macau.
Cei care nu sunt pentru bungee, dar nu ar spune „nu” unei experiențe similare, cauzatoare de bătăi serioase de inimă pot încerca escaladarea clădirii până în vârf, la 338 de metri pe care o pot lăsa în grija celor de la Macau Tower Climb.
O plimbare pe vas de-a lungul Amazonului brazilian
Nu te-ai visat niciodată plutind de-a lungul apelor amazoniene întunecate, asemenea unui Indiana Jones al vremurilor mai recente. Călătoria își are unul din capete în orașul Manaus (despre care se vorbește ca fiind inima Amazonului) și ajunge, 5 zile mai târziu, până la Belém purtând inimile de leu de la bordu-i de-a lungul a kilometri întregi de țărm de junglă braziliană.
Vei fi purtat ușor prin porțiuni sănătoase de pădure densă sau de-a lungul satelor, văzând cu propriii ochi maimuțe tamarin, caimani, papagali Ara Macao și delfini roz. Dacă vrei un pont, ia-ți „cazarea” pe puntea exterioară, adu-ți un hamac de acasă și dormi măcar o noapte în sunet de junglă.
Dacă vrei să strecori și o mică excursie în timpul croazierei tale amazoniene, fă o oprire la Santarém (care se află la 36 de ore de barcă distanță față de Manaus), iar apoi mergi până la Ilha de Amor (Insula Dragostei). Aici te așteaptă o plajă de râu care dispare în timpul sezonului ploios, fiind înghițită de creșterea apelor verzi ale lagunei Lago Verde.
Traseul Cross Egypt Challenge, Egipt
Dacă arsul cauciucurilor alături de alți 75 de motocicliști într-un traseu începând la Marea Mediterană și terminând la Marile Piramide din Gyza, nu te face să te simți ca cel mai dur tip din lume, atunci nimic nu o mai face. De la prima ediție din 2011, Cross Egypt Challenge aduce laolaltă, în fiecare an, motocicliști din 28 de țări, pregătiți să străbată 3000 de kilometri de peisaje egiptene tăietoare de răsuflări (e lesne de bănuit că treaba cu răsuflările nu e doar o figură de stil). Capitala Cairo ce abundă de viață și energie, o vale a Nilului care geme sub abundența vegetației și contrastul izbitor dintre acestea și deșertul fără de sfârșit… le vei cunoaște ca în palmă după 9 zile de provocare egipteană. Vei aprecia ca niciodată hotelurile de 3-5 stele în care vei înnopta după ce vei fi înfruntat cu bravie condițiile deloc prielnice, vremea asemănătoare unei prune uscate lăsată și 3 zile la soare și ploile torențiale pe care le mai apucă spontaneitatea când și când. Fii cu ochii în patru după ediția din 2020 și nu lăsa casca prea departe de mână.
Rezervă zbor în apropiere de Cairo
Sari cu parașuta în Queenstown, Noua Zeelandă
Queenstown din Noua Zeelandă este prea bine cunoscut pentru experiențele extreme pe care le pune la dispoziție. Acolo, nu o să ai nicio problemă să bifezi lucrurile de pe lista cu aventuri. Să spui cuiva acolo că tocmai ce ai sărit cu parașuta înainte de masa de prânz este ca și cum i-ai spune că ți-ai scos câinele la plimbare două parcuri mai departe decât deobicei. Un fleac. Așadar, ține capul departe de nisipul îndoielii, nu lăsa vârfurile buzelor să alunece din direcția pomeților și strigă un „da” cât te țin rărunchii atunci când te arunci din avion și plonjezi cu 200 de km/h. Și oricât ai fi de copleșit, nu uita să îți ții respirația și să admiri peisajul montan și bazinul Wakatipu. Poate că toată treaba nu durează mai mult de câteva minute, dar la sfârșit vei pleca acasă cu ceva poze și cu un video care a capturat fiecare secundă a primei tale experiențe cu parașuta (nu, nimănui nu i-ar plăcea să uite o asemenea comoară în avion, în drumul spre casă).
Scufundări într-o cenotă din regiunea Yucatan, Mexic
Scufundarea într-o peșteră subterană (cenotă) cunoscută drept Dos Ojos (Doi Ochi) este cumva echivalentul coborârii în adâncurile străfundului Pământului (genitivele în exces vin la pachet cu scuzele de rigoare). Anyway, cu un certificat care să te ateste drept scufundător profesionist vei avea ocazia să explorezi, în plus, încă două peșteri vecine ticsite cu stalactite și alte soiuri de coloane uriașe calcaroase. Prima parte a traseului își va flutura la tine genele lungi și răsucite pentru a te va îmbia să înoți acoperit de razele răsăritului, dar cea de-a doua… ei bine, aici se schimbă macazul. Pasajele strălucitoare se văd înlocuite de ascunzișuri întunecate unde soarele devine ceva la fel de rar precum un curcubeu într-o vară secetoasă, dar adaugă o doză binemeritată de adrenalină în plus.
La o adâncime de maxim 10 metri scufundătorii începători, proaspăt certificați sunt bineveniți. În același timp, părțile mai accesibile ale cenotelor sunt mereu pline de familii sau înotători cărora le arde de o bălăceală în apele de 26°C.
Află mai multe despre: cele mai frumoase piscine naturale din lume
Rezervă zbor în apropiere către Cancun
Un training complet de supraviețuire în regiunea Värmland, Suedia
Cei slabi de înger s-ar putea întreba ce pot face în Suedia, aproape de frontiera norvegiană, în regiunea cunoscută drept Värmland. Cei cu spiritul de aventură curgând mai abitir prin vene vor fi aflat deja că aici pot deprinde toate skillurile necesare unui supraviețuitor al pădurii. Vei învăța lucrurile de bază pentru a recunoaște flora și fauna locului, pentru a face focuri de tabără și pentru a practica pescuitul de supraviețuire; asta în timp ce vezi pe pielea ta cum este să trăiești în mediul natural al lupilor, urșilor și al râșilor.
Wilderness Experience International Survival School organizează, în general, sub forma de team-building între colegi și este condus de un instructor care te învață cum să supraviețuiești în situații extreme folosind tehnici de prim ajutor, cum se folosește o busolă și cum se prepară mâncarea în afara unei bucătării cu toate utilitățile, ci mai degrabă în sălbăticie folosind două pietre pentru a aprinde focul. Și nici măcar nu este asta partea cea mai bună. La braț cu provocarea de a-ți salva viața merge falnică provocarea de a învăța cum să salvezi viețile altora.
Rezervă zbor în apropiere către Karlstad
Înoată cot la cot cu rechini în Fiji
A spune „da” poate uneori însemnă a expectora fix între ochii fricii și a te încumeta să înoți în prezența sfidătoare a prădătorilor marini cu dantură ascuțită. La Shark Reef Marine Reserve, rezervația protejată de rechini din Fiji, nu doar că vei avea ocazia să îți depășești astfel limitele, dar vei putea contribui și la eforturile de conservare a mediului și protejare a populației de rechini în timp ce pui umărul la susținerea ecosistemului local. Puțin mai à côté de sus numitul recif, te așteaptă Laguna Bega unde te poți scufunda în cei 30 de metri adâncime pentru a urmări spectacolul impresionant de hrănire a rechinilor-taur. În vreme ce în zona mai puțin adâncă din apropiere, cunoscută drept „bârlog” poți vedea specii mai mici de rechini precum whitetip sau blacktip care își pot desfășura nestingheriți plimbările în cerc în prezența scafandrilor. Mă rog, doar în prezența scafandrilor certificați cu cel puțin 30 de astfel de scufundări.
Astronaut pentru o zi într-un zbor cu gravitație 0
Dacă a mai încerca la vârsta asta să te faci astronaut ca să ajungi pe Lună ți se pare un pic peste mână, află că lipsa gravității o poți experimenta mai aproape de cei 385.000 de kilometri care ne despart de satelitul natural. Datorită tehnologiei dezvoltată la ZERO-G Experience ®, poți să plutești ca un astronaut la bordul unui Boeing 727 modificat, cunoscut sub numele de G-FORCE ONE.
Tehnica folosită presupune o ascensiune de 45° către orizont, lăsând cabina în totală lipsă de gravitație preț de 30 de secunde, iar tu echipat într-un costum de zbor ZERO-G vei pluti precum un fulg în interiorul avionului. Ca un adevărat Neil Armstrong în plină tinerețe. Bineînțeles, o asemenea experiență unică înseamnă un buget la fel de unic de $4.950 (20011.21 Ron, mai exact), iar zborurile au loc în Cape Canaveral, în Florida. Fort Lauderdale, FL Las Vegas, NV, and Oakland, CA.
Participă la un concurs ușor tălâmb
Dacă tu ești cel sensibil din gașca de prieteni care dispare subit când vine vorba de mâini murdare sau situații stânjenitoare, e timpul să demonstrezi că poți fi și altfel decât un mare simandicos și că poți face oricând chestii nebunești și amuzante. Dacă ai chef. Nu sunt multe lucruri care sună mai apetisant decât trofeul de rege al mâncatului hardcore, câștigător al concursului Nathan de înfulecat hot-dog. Încă din 1916, în fiecare 4 iulie, Insula Coney din New York organizează un soi de eveniment grotesc de ingurgitat hot-dogi; iar dacă aspiri la titlul de viitor campion ar trebui să mănânci nu mai puțin de 70 de hot-dogi în 10 minute.
Tot curaj se numește și trasul aerului în piept și aruncatul cu capul înainte în mlaștină. În fiecare an în orașul Llanwrtyd Wells (încearcă să îi pronunți numele, te rog) un număr deloc de trecut cu vederea de participanți cutezători își aruncă persoanele în mlaștină pentru a traversa cei 50 de metri de mocirloaie într-un timp record de mai puțin de 2 minute. În timpul a ceea ce s-ar traduce drept Campionatul Mondial de Scufundări în Mocirlă, primești puncte în plus pentru creativitatea demonstrată la alegerea costumului. Iar competiția prididește și aici pentru că anul trecut campionul a fost un unicorn.