După ce te-ai plimbat prin câteva colțuri de Uniune Europeană, este posibil să te învăluie o oareșcare curiozitate de a vedea ce este și dincolo de granițele bătrânului continent. Pentru că ai trecut de încântarea faptului că poți să treci frontiere arătând doar buletinul și deja ideea ți se pare cât se poate de firească, a venit poate vremea să îți duci călătoriile la nivelul superior.
Deși probabil știi exact la ce plajă asiatică îți poftește inima sau pe ce ritmuri latino-americane vrei să îți danseze picioarele, eliberarea pașaportului a fost amânată din motive birocratice. Și e normal, pare o nebuloasă fără frontiere și nu ai în fața ochilor decât o documentație sufocantă sau cozi interminabile la ghișeu. Află că obținerea unui pașaport e mai simplă decât ai crede și prea mici sunt șansele să se lase cu neplăceri.
Vezi mai jos toți pașii necesari pentru a face rost de pașaport, actele necesare în 2019 și pregătește-te să-ți iei zborul către pământuri mai îndepărtate.
Tipuri de pașaport
- Pașaportul electronic simplu
Valabilitatea este de 10 ani, iar obținerea lui te va costa 258 de lei. În cazul minorilor mai tineri de 12 ani, acest document este valabil vreme de 3 ani și va scoate părinților 234 de lei din buzunar.
Cât trebuie să aștepți? Ei bine, termenul maxim este de 15 de zile lucrătoare, dar statul român se fălește cu faptul că a redus acest timp de așteptare la numai 10 zile așa că, cel mai probabil, nu va fi nevoie să aștepți o lună întreagă. În plus, poți alege dacă preferi să ți se livreze acasă sau să-l ridici de la fața locului.
- Pașaportul simplu temporar
Ai așteptat până la vârsta asta și nu ți-ai făcut pașaport, dar, peste noapte, te trezești că ai nevoie musai și că întreaga ta existență depinde de asta? Atunci îți faci pașaport simplu temporar. Dacă ești genul de norocos căruia lucrurile îi merg de obicei ca pe roate, eliberarea pașaportului va dura două ore (cât să bei o cafea în fața oficiului și să dai câteva mesaje pe whatsapp). Dacă norocul nu obișnuiește să scape el ocazia de a-ți întoarce spatele când poate, atunci va trebui să aștepți până la 3 zile.
Treaba este că acest document este valabil numai un an și trebuie să declari că n-ai niciun minut de pierdut, ci trebuie să-ți iei urgent tălpășița din patria mamă. Vestea bună este că-i mai ieftin decât toate și cere să scoți din buzunar numai 96 de lei.
- Pașaportul pentru românii stabiliți în străinătate
Diferența dintre acesta și cele mai sus menționate este domiciliul înscris pe pașaport; deci, aproape niciuna, nu te deranjează cu nimic, iar cererea pentru acesta se depune la ambasada României din țara care te-a ispitit până când ai rămas acolo de tot. S-ar putea să te incomodeze totuși faptul că eliberarea lui durează ceva mai mult (până la 45 de zile lucrătoare pentru statele din UE), în funcție de viteza organelelor statului de acolo.
Cozile la pașapoarte
Empatizăm întru totul cu tine dacă nu te dai în vânt după statul la coadă. Există alternative. Îți poți face programare online pe epasapoarte.ro, ajungând acolo fluierând și cu mâinile în buzunare. Vestea bună este că îți poți face pașaport chiar dacă ai domiciliul în alt județ, dar dacă stai la ani lumină de capitală, ce putem face? Crezi că te ajută o listă a celor mai bune cărți care te inspiră să călătorești cu care să-ți omori timpul în care aștepți?
Unde plătești taxa pentru pașaport?
- Online, către conturile Instituțiilor Prefectului. Nu carecumva să te descotorosești de dovada faptului că ai plătit.
- Prin transfer bancar către conturile Instituțiilor Prefectului
Ia în calcul că dovada efectuării tranziției online poate să dureze până la o zi, așa că dacă arde și trebuie să te vezi cu pașaportul cât mai repede posibil, s-ar putea să nu fie metoda de plată cea mai propice pentru tine. - La caseriile unităților CEC Bank (din mall-urile Plaza România și Parklake Shopping Centre)
- Cash la casieriile aceleiași Trezorerii a Statului, iar asta-ți recomandăm dacă nu ai timp de așteptat după confirmări (uite lista cu adrese)
- Prin mandat poștal la unul dintre Oficii (dacă tu crezi că așa-i cel mai înțelept…)
Nu uita să specifici negru pe alb în documentul de plată: care-ți este numele complet și CNP-ul, ce tip de pașaport aștepți să ți se înmâneze, codul IBAN, denumirea instituției pe mâinile căreia încap banii (alcătuită din „Trezoreria operativă” și numele județului) și suma de care te-a ușurat.
Acte necesare pentru eliberarea pașaportului
Dacă la capitolul ăsta te temeai de o hârțogăraie infinită care să includă până și certificatul de naștere al străbunicului din partea mamei sau ceva de genul ăsta, poți să respiri ușurat. Nu ai nevoie decât de:
- Cartea de identitate în original, nu scanată pe telefon sau alte tertipuri
- Dovada faptului că ai plătit taxele cetățenești menționate mai sus
- (Dacă ai așa ceva în posesie) pașaportul anterior care a expirat
Aa, să nu uităm. Nu e cazul să te puturoșești și să încerci să îți trimiți mama sau jumătatea caramelizată să facă pașaportul în locul tău, oricât ai fi de ocupat sau oricât ar fi de mare ar fi cheful să lenevești în sufragerie. Aici trebuie să te prezinți în persoana-ți prețioasă pentru că îți vor fotografia chipul la fel de prețios și îți vor cere semnătura.
Aici ai harta tuturor adreselor din țară unde trebuie să te prezinți cu actele menționate și cu părul aranjat frumos ca să dai bine în poza de pe pașaport.
În cazul în care ai pașaport, dar acesta tocmai își dă ultimele suflări și a venit vremea să-l reînnoiești, nu trebuie decât să te prezinți cu acesta, să urmărești cum va fi anulat prin tăierea pozei, fiindu-ți înmânat unul nou-nouț. Dar nici prin cap să nu-ți treacă să te descotorosești de o asemenea comoară; un pașaport vechi încape de minune în cutiuța cu amintiri și nu ne-ar mira să-l fluturi într-o zi prin fața nepoților în serile în care o să lungești la povești de călătorie.
Nu ar mai rămâne nimic de spus și sperăm că ți-am înlesnit drumul către călătoriile (legale, făcute la graniță) în afara Europei și acum nu mai ai scuză să nu o pornești să descoperi pământuri cu desăvârșire noi. Acum că ești pus pe călătorit și îți clocotește sângele, te va interesa, poate, să afli cum să găsești cele mai ieftine bilete de avion și ccum să alegi cea mai bună asigurare pentru următoarea vacanță.