Există lucruri pe lume pe care poți alege să le faci, pentru că așa ai chef, și există altele pe care… ți le datorezi! Nu promite nimeni că mai ai ocazia la o a doua viață și, deși a doua tinerețe există, nu doar că nu-i mereu văzută cu ochi buni, dar nici nu dispune de atâta foc în sânge ca cea dintâi. Și pentru că, în ultima zi de viață, nu-ți vei aminti orele minunate și de calitate pe care le-ai petrecut răsfoind mailurile, acum ca niciodată este timpul să rezervi biletele alea către cele mai intense experiențe dintr-o viață de om tânăr.
Cantitatea de opțiuni poate fi copleșitoare, dar, din fericire, viața nu se termină la aniversarea celor 30, așa că noi am pregătit o selecție (fără modestie) isteață de călătorii adaptate bugetului tineresc, lăsând călătoriile cu iahtul/avionul personal către o insulă privată pentru când… ei bine, pentru când salariile ce abundă în zerouri or să răsplătească pe măsură cele câteva zeci de ani de muncă trudnică. Așa că, rogu-te-am, cască lacom pâlniile urechilor la cele de mai jos și să ne-auzim la povești.
1. Fă o călătorie de unul singur în Roma
Să începem cu-nceputul: de ce Dumnezeule mare să călătorești singur când ai 2000 de prieteni pe Facebook și telefonul sună într-o nebunie? În primul rând, pentru că acum ai energia să o faci (o vacanță de unul singur implică oareșcare stres, la care se adaugă faptul că trebuie să-ți cari singur bagajul) și pentru că, dat fiind că nu ești încă un magnat, există șanse minime să cheltuiești bani căzând în capcane turistice.
Doi: atunci când călătorești singur, ești practic obligat să-ți fluturi cel mai prietenos zâmbet în stânga și-n dreapta, să spargi fără milă orice urmă de timiditate și să-ți faci prieteni care să te ia sub aripa lor. Iar ăsta-i un plonjon adânc în afara oricărei zone de confort și nu are nimic în comun cu situația în care călătorești însoțit. Și, deși nu-i ușor, sentimentul de independență care te cuprinde apoi, cu greu poate fi comparat în intensitate cu un altul.
Bine, bine, dar de ce Roma? Păi… câte lucruri se compară cu devorarea unei pizza de unul singur, în absența cuiva care îți cere „măcar să guste puțin”? Credem că ăsta-i deja un motiv suficient, dar dacă mai pui la socoteală și biletul ieftin de avion, poți vizualiza deja cum îndoielile se spulberă.
Citește mai mult: 10 motive pentru a călători a doua oară în Roma
✈️ Caută zboruri ieftine spre Roma
2. Învață să faci surf în Portugalia
Să nu te îndoiești vreo secundă că surf-ul n-ar fi greu. E greu al naibii când ești începător, iar corpul jun, debordând de vitalitate, joacă rolul lui în dansul cu valurile. Fără nicio intenție de a fi pesimiști, e posibil ca la 47, tendoanele să nu mai țină la fel, iar plămânul să nu-și mai facă treaba cu tot atâta entuziasm ca la 20.
Dar, mai departe de asta, surf-ul, ca puține alte sporturi, îți dă o încredere de sine de nemaipomenit pentru că, până la urmă, treci prin frică, poate chiar și prin durere fzică, iar toate astea cer curaj.
Se mai spune că surf-ul te eliberează, te pune în conexiune cu eternitatea apei și te obligă să lași toate gândurile pe țărm. Nu sună rău deloc! Mai ales că, atunci când pui iar piciorul pe pământ, te-așteaptă o comunitate globală de oameni care înțeleg perfect ce ai simțit în larg și alături de care poți să împarți un apus năucitor, o plimbare făcută la 5 dimineața sau un cocktail colorat.
Orașele din Portugalia abundă de tineret, de valuri perfecte care nu obișnuiesc să-și ia concediu în mai nicio perioadă din an, de soare berechet și de tabere de surf. E ieftină și nici portugheza nu-i grea ca finlandeza. Sperăm că știi acum ce-i de făcut în următoarea perioadă de pauză dintre 2 joburi.
Citește mai mult: Un pahar închinat celor mai frumoase regiuni viticole din Portugalia
✈️ Caută zboruri ieftine spre Lisabona
3. Privește răsăritul în Cappadocia, Turcia
Da, știm că n-ai niciun chef pe lume să împreunezi în aceeași propoziție „alarma” cu „vacanță”, decât poate ca să spui „Să n-aud alarma de la telefon în vacanță”. Nu-i de condamnat și înțelegem pe deplin, dar arată-te încrezător și ia de-a bună ce spunem: în Cappadocia fiecare snooze dureros merită.
Să urmărești cum își face lumina soarelui de cap peste formațiunile bizare de piatră este un spectacol care-ți taie respirația, iar dacă la asta mai pui baloanele cu aer cald ce se înalță o dată cu zorii, mai că vei vrea să fi dat bani la intrare. Să vedem cum îți astâmperi imaginația ca să n-o ia la sănătoasa când o să-nceapă să făurească de una singură viața oamenilor ce trăiau în acele sătuce antice bătute în piatră și, pentru care, răsăriturile superbe de aici erau la fel de normale ca masa de prânz.
Fă-o acum pentru prima dată, ca să-ți obișnuiești retina cu frumosul de acolo, iar la 30 plus, privește răsăritul dintr-un balon cu aer, după ce tocmai ți-ai băut cafeaua într-unul din hotelurile-grotă ale Cappadociei.
✈️ Caută zboruri ieftine spre Kayseri
4. Fă o drumeție pe traseele din Scoția
Drumețiile sunt unele dintre călătoriile alea care te fac mândru nevoie mare, despre care vorbești tuturor persoanelor cunoscute deja și pe care o să le cunoști câțiva ani buni de-acum înainte. Tot drumețiile au toate șansele să se trezească înrămate într-o poză pusă la vedere de cum se intră în camera ta. În același timp, meleagurile scoțiene aproape sălbatice își asumă de obicei (și nu dezamăgesc prea adesea) să-i ofere ochiului și corpului cam tot ceea ce caută atunci când o pornește cu ghiozdanul în spinare și cu sticla de apă la subraț.
Dealurile ce par făcute din catifea și vârfurile ascuțite de pe marginea vestică a Scoției au văzut mulți regi și sfinți trecând agale, multe clanuri și armate luându-se la trântă, nenumărați poeți și rebeli găsindu-și aici refugiul. Pornindu-le pe urme, așteaptă-te la cascade și lacuri sclipind în lumina zilei, la formațiuni geologice aproape fabuloase și situri istorice vechi de mai bine de o mie de ani.
Vezi aici, după ce-ți îndepărtezi picăturile de sudoare de pe ochi, două parcuri naționale incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO (Parcul Loch Lomond Și Parcul Trossachs, mai exact), sate izolate unde poți să bagi capul pe ușa culturii locale și, probabil mai important ca orice, distilerii de whisky cu nemiluita unde să intri, să guști, să mulțumești și să o pornești mai departe.
Citește mai mult: Descoperă comorile Irlandei într-o călătorie de neuitat, cu mașina
✈️ Caută zboruri ieftine spre Glasgow
5. Fă o călătorie low-budget, cu rucsacul în spate, în Chiang Mai, Thailanda
Dacă există vreun moment prielnic până la Dumnezeu pentru a o lua din loc cu rucsacul în spinare, apăi atunci ăsta îi, iar dacă ai avea dreptul la o singură destinație care să se bucure de vederea rucsacului, Thailanda câștigă detașat. E adevărat, pentru biletul de avion va trebui să-ți rupi de la gură câteva băute bune, dar odată ajuns acolo, lucrurile se arată mai ieftine decât în multe alte colțuri de Terra.
Există paturi hosteliere al căror preț începe de la 3 euro pe noapte, mâncare cumpărată la colț de stradă care nu te ușurează de mai mult de 1.5 euro, iar când ai chef să te respecți, poți să ieși dintr-un restaurant cu numai 2 euro. Niște calcule modeste sugerează că îți vei scoate degrabă banii pe bilet.
După ce te vezi dormit, odihnit și cu stomacul plin de mâncare thailandeză, pornește-o către Templul Wat Prathat Doi Suthep, urcă per pedes cele 304 scări și cască urechile ascultând cântecele călugărilor aflați la datorie de la 6 dimineața. Fă o drumeție prin junglă, trece pragul Parcului de Elefanți și află cum sunt salvate aici bietele animale abuzate sau rănite de pe întinsul țării. Da, slabe șanse să te plictisești în Chiang Mai, singurul risc ar fi că s-ar putea să nu vrei să te mai întorci acasă.
Citește mai mult: 8 cele mai frumoase insule din Thailanda
✈️ Caută zboruri ieftine spre Chiang Mai
6. Fă scufundări în Malta
O asemenea îndrăzneală din partea ta ar sublinia în termeni cât se poate de evidenți bucata de înțelepciune contemporană: „cheltuie bani pe experiențe, nu pe lucruri”. Scufundările îți arată, de fapt, o bucată a planetei pe care cei mai mulți dintre noi nu ajung să o vadă niciodată.
Și cu ce te alegi după asta? Păi, în afara faptului că vezi lucruri care nu-ți imaginai că există, că înțelegi cum natura este făcută să trăiască în armonie, fără războaie, religii, frontiere, ego-uri sau taxe, doar deplasându-se în ritmul constant al peștilor, toate astea în timp ce îți testezi condiția fizică… nu mare lucru.
Malta are o viață marină de invidiat, se bucură de ospitalitatea blândei Mediterane, iar numeroasele epave naufragiate în apropierea țărmului în tandem cu o infrastructură ghiughiuc pentru scufundări, au catapultat insula pe un loc 3 al celor mai bune locuri din lume pentru scuba diving. Ei, și la toate astea mai adaugă faptul că, după ce te usuci de apa mării, n-ai decât să te scufunzi în orașele antice ce sălășluiesc pe insulă. O să constați de la prima vedere că nu duc deloc lipsă de istorie sau cultură.
Citește mai mult: Ce trebuie să știi înainte să faci scuba diving în următoarea călătorie
✈️ Caută zboruri ieftine spre Malta
7. Admiră Aurora Boreală în Islanda
N-ai putea niciodată să invidiezi din suflet un islandez și să te arăți invidios pe vremea prielnică ce-l însoțește la muncă în fiecare dimineață, dar când te gândești că oricare dintre ei poate să iasă la întâlnire lansând invitația „Ai chef să privim Luminile Nordice în seara asta, la un pahar de vin?”, simți că ți se cam înfierbântă sângele.
Dacă nu ai acum chef să îți depui CV-ul la niscaiva companii în Islanda și să-ți iei tălpășița înspre acolo (că doar întâlniri frumoase putem să avem și în Parcul Tineretului, și fără Luminile Nordice), ei bine, întâlnire-neîntâlnire, Aurora Boreală (ca și filmul Nașul) trebuie văzută măcar o dată în viață. Cu literă de lege!
Această împreunare de verde și roz care își dau mâna și iau cerul drept un ring de dans într-o mișcare de câteva sute de km/oră, au ceva din simfonia eternității și din puterea miracolelor care lasă în tine certitudinea că niciuna dintre problemele pe care le-ai avut vreodată nu are nici cea mai mică însemnătate. Îți mai lăsăm aici această colecție de aplicații care prevăd când probabilitatea de a vedea Luminile este cea mai ridicată, alături de selecția noastră de 6 locuri pământene excelente pentru a vedea Aurora Boreală.
✈️ Caută zboruri ieftine spre Reykjavik
8. Îndrăgostește-te de un străin, în… ORIUNDE
Dacă nu te-a lovit încă săgeata lui Cupidon când te aflai peste hotare, așază-te țintă în bătaia ei și las-o să-ți despice inima-n două.
Oricum, dragostea este binevenită oriunde și păcat ar fi să-i închizi ușa în nas. Dar atunci când te îndrăgostești de un străin, ceea ce știai până atunci despre comunicarea în cuplu și toate cele, capătă o cu totul altă nuanță. Și indiferent cât este de străin, fiorii noului o să te cuprindă cu un patos pe care nu l-ai mai simțit din vremea adolescenței.
Lăsăm la o parte practicismul exersării unei limbi străine, înfulecatul mâncării unei bucătării diferite și posibilitățile sporite de a călători în afară; asta pentru că ne-am arăta din cale-afară de insensibili de am face-o și nu ne stă în fire să tragem linie și să privim inimioarele ce plutesc în voie în jurul capului drept un cumul de beneficii.
Mai presus de toate astea, ajungi să înveți atâtea lucruri (în primul rând despre tine) când te vezi în situația de a înțelege și a te face înțeles într-o relație atât de complexă cum e dragostea. Descoperi mentalități, obiceiuri, principii, iar diferențele dintre voi au șanse sănătoase să ducă la o toleranță sporită. La toate astea, mai adaugă și faptul că materia cenușie o să-ți explodeze de încântare auzind cuvinte romantice (sau sălbatice) care ți se adresează într-o limbă străină.
Și dacă nu știai, cele mai multe șanse de a fi străpuns de săgeata cu inimioare în coadă le ai când ești plecat cu Erasmus. Dovedit! Așa că dacă deja începe să-ți surâdă ideea și mai ai nevoie doar de câteva argumente bine țintite pentru a-ți face bagajele, lăsăm aici 10 motive de necombătut pentru a pleca cu o bursă Erasmus.
9. Oferă-ți o detoxifiere digitală completă în Sri Lanka
Probabil ți-ai imaginat de câteva ori cum ar fi viața ta fără sunetul de telefon care trâmbițează că ai primit o notificare și poate chiar ți-ai închis de câteva ori contul de Facebook, pentru a te întoarce peste numai câteva zile la el, cu coada între picioare. Dar nu-i ușor deloc și parcă-ți vine și peste mână să fii singurul ciudat pe o rază de câteva mii bune de kilometri care se leapădă de WiFi.
Totuși, dacă ai închina măcar două săptămâni din viață pentru a-ți curăța creierul de aceleași mecanisme neuronale care se trezesc când dai cu ochii de un display, existența ar putea căpăta o cu totul altă formă. Sri Lanka, în special partea-i mai nordică, este unul dintre cele câteva petice de pământ care n-au avut „norocul” să vadă încă prea multe din ceea ce cunoaștem drept civilizație.
Mai departe de înșiruirea de plaje ce aparțin de drept palmierilor și arborilor de nucă de cocos din sudul insulei, dacă îți faci favoarea de a-ți îndrepta persoana mai la nord, vei găsi acolo un univers unde pașii sunt lenți și se deplasează agale, unde femeile învelite în sari-uri colorate își încep ziua de cum mijesc zorii, iar bărbații își desfășoară cu mâinile goale meșteșugul lăsat zestre peste generații. Du-te acolo, privește, reflectează, învață și scoate telefonul din buzunar numai când impulsul de a face o poză este peste putință de suportat.
Citește mai mult: O călătorie prin peisajele pierdute din Sri Lanka
✈️ Caută zboruri ieftine spre Colombo
10. Implică-te într-un program de voluntariat internațional
Pare-se că am lăsat ce-i mai bun la final, dar ne știi doar… nu divulgăm secrete prețioase cu una, cu două. De ce ar fi asta cea mai inspirată hotărâre pe care ai putea să o iei în viața ta neastâmpărată de tânăr? Oho… ne bucurăm că ai întrebat. Puține din experiențele pe care ți le-ai oferi pe-acest pământ pot egala în satisfacție cu aceea de a ști că nu ai trecut prin viața asta făcând umbră pământului, iar acolo unde job-ul mai eșuează în a da un sens, voluntariatul ochește și țintește la fix. Cam ăsta-i hramul ce-l poartă voluntariatul.
Nu numai că poți să găsești orice cauză te interesează pe lume, de la predatul englezei unor copii din zone defavorizate, salvarea nu-stim-cărei specii de animale pe cale de dispariție, sprijinul unei comunități vulnerabile și zeci de alte mișcări care fac inima să tresalte și sângele să se agite aidoma bulelor de șampanie, dar, printr-un voluntariat, reușești să ajungi la miezul culturii respective așa cum n-ai putea-o face nici în 10 vacanțe.
Ne oprim aici cu trăncănitul pentru că tocmai ne-am amintit că ți-am mai spus o dată povestea și se numea „Dă un sens inestimabil călătoriilor tale”.