Dacă o călătorie ar fi tortul de aniversare al unui copil durduliu, putem spune că pregătirea de dinaintea acesteia este una din porțile îmbibate în cel mai mult sirop de ciocolată. Sau cam așa ceva. Nu multe sentimente gâdilă satisfacția sub bărbie mai drăgălaș decât o face mulțumirea de sine după ce te vezi cu biletele rezervate, cu ghidul de călătorie cumpărat și parcurs și cu telefonul doldora de cele mai utile aplicații de călătorie.
Am analizat cu conștiinciozitate varietatea de aplicații existente și am întocmit un top 20 al celor de care vei avea nevoie în anul ce bate la ușă. Nu contează când sau unde călătorești și nici dacă folosești iOS sau Android, tot ce contează este să pui mâna să le descarci!
1. Kindle
Indiferent cât de devotat ești cărților tipărite, nu poți nega că atunci când călătorești este mult mai ușor să folosești un Kindle decât să cari cu tine 10 cărți. Deși nu vei putea face schimb de cărți vechi la librăriile locale (care oferă acest serviciu), îți va ușura bagajul.
Descarcă aplicația pentru iPhone sau Android.
2. SAS Ghid de supraviețuire
Tu nu știi deja să comunici în codul morse? Cum? Habar să faci un foc? Norocul tău că această aplicație a văzut lumina soarelui pentru că dacă ai de gând să te aventurezi în sălbăticie, îți va folosi beaucoup. Creată de un fost soldat și instructor SAS, aplicația conține sute de lecții de supraviețuire utile, atât acasă, cât și în mijlocului nicăieriului. Și ce dacă ai de gând să stai la un hotel de 5 stele în Green Village din New York? Când au fost vreodată măsurile de siguranță în plus? (valabil pentru iOS și Android)
3. FlightAware
Oprește-te din a mai descărca câte o aplicație diferită pentru fiecare călătorie cu avionul! FlightAware te ține la curent cu toate zborurile în timp real, îți trimite notificări și îți arată întârzierile din aeroporturi. (valabil pentru iOS și Android).
4. LoungeBuddy
Tu cum îți omori timpul pe durata escalelor? Citești o carte? Două? Trei? Refresh-uiești news feed-ul până când simți că ecranul telefonului prinde forma amprentei degetului mare? Începi să-ți cumperi de-ale gurii din aeroport până constați că deja ți-ai cheltuit bugetul pentru prima zi de vacanță? Ce ai spune, mai degrabă, de ceva liniște, pace și, de ce nu, un duș, pe durata escalelor? Păi toate astea au un nume destul de clar: camera de zi a aeroportului (airport lounge).
Bine, bine, dar unde Dumnezeului găsesc așa ceva? Așteptam să întrebi asta. Cu aplicația LoungeBuddy, primești acces spre 170 de lounge-uri din toată lumea, plătind numai atât cât folosești. Așa că data viitoare când te-așteaptă o escală lungă cât toate zilele de sărbătoare, găsește locul unde să te refugiezi de agitația din aeroport și fă rezervările de rigoare (valabil pentru iOS și Android).
5. Google Translate
Google Translate este pentru internet un fel de Elvis Presley pentru muzica rock and roll. Iar în momentul când îți dai seama că mai funcționează și offline, și în timp-real, mai că-ți vine să-ți tatuezi „GT” la vedere. Descarcă-ți aplicația în limba de care ai nevoie și nu vei mai trece niciodată prin momente de toată jena în călătoriile tale, doar pentru că nu ai înțeles că pe diverse suporturi scria „proaspăt vopsit”, „vă rugăm nu folosiți această toaletă” sau „mâncare foarte picantă”.
De acum trebuie doar să-ți orientezi camera spre textul indescifrabil (dar care pare vital pentru bunul demers al lucrurilor) și să citești traducerea apărută pe ecran. (valabil pentru iOS și Android).
10. Wifispc
Deși nu este absolut necesar pe perioada vacanțelor, WiFi-ul gratuit este… ce tot vorbim aici? Este ca aerul! Momentul când îți dai seama că ai prins conexiune la o rețea în timpul călătoriilor după ai poftit la internet ore întregi ca la un vin fiert într-o noapte friguroasă de iarnă este… fericire!
Wifispc te ajută să rămâi online aproape oriunde în lume datorită unei liste continuu-crescânde de rețele și parole, updatate în fiecare zi de către useri. (valabil pentru iOS și Android).
7. TripIt
Dacă ești genul de călător care nu se dă în vânt după statul într-un singur loc, iar vacanțele tale arată mai degrabă ca traseul unei albine la sfârșit de primăvară, atunci Triplt ți-ar putea deveni bun prieten. Nu-i ușor să ții pasul cum toate detaliile atunci când ai făcut un număr însemnat de rezervări la hoteluri și zboruri, dar hei, nu degeaba există aplicații.
Trebuie doar să redirecționezi mailurile de confirmare către Triplt sau să îi dai acces la inboxul tău, iar aplicația va crea pentru tine un traseu simplu care mai conține și o hartă pe deasupra. Genial și magnific sunt două atribute pe care le putem alege pentru a descrie un asemenea ajutor. Ce poți să vrei mai mult? Poate un masaj la picioare după ce ajungi în camera de hotel. (valabil pentru iOS și Android).
8. XE
Dacă faci parte din categoria oamenilor obișnuiți cărora le este greu să își dea seama dintr-o simplă încordare de neuroni cât naiba înseamna 1,343,958 dong vietnamezi în euro, fă bine și cere puțin sprijin tehnologiei.
Aplicația XE îți poate fi un real ajutor atunci când nu mai ai niciun chef să plătești 15 euro pentru un amărât de sendviș doar pentru că tu și matematica nu ați fost niciodată prieteni la cataramă. Amintește-ți să actualizezi ratele de schimb valutar înainte de a pleca în vacanță. (valabil pentru iOS și Android).
9. AroundMe
AroundMe îți spune unde ești și îți listează băncile, barurile, benzinăriile, spitalele, hotelurile, cinematografele, restaurantele, supermarketurile, teatrele și stațiile de taxi din apropiere. Această aplicație este utilă dacă vrei să vezi un film – și extrem de importantă dacă te-ai îmbolnăvit atunci când ești în străinătate.
Descarcă aplicația pentru iPhone sau Android.
10. Duolingo
Duolingo include 27 de limbi (inclusiv klingoniana) și este alcătuit din lecții de mici dimensiuni și jocuri care te învață cum să citești, să scrii, să înțelegi și să vorbești un grai străin. Începi cu verbele, expresiile și propozițiile de bază și înveți cuvinte noi în fiecare zi. Ca și cum ai avea un prof tânăr și de treabă chiar în sistemul telefonului. (valabil pentru iOS și Android).
Află mai multe: Dacă ești pus pe învățat serios limbi străine, poate ar trebui să atunci o privire aici: lista celor mai eficiente aplicații
11. Yuggler
Această aplicație este o totală binecuvântare pentru cei care călătoresc cu copiii. Dacă ești unul dintre acești fericiți, descarcă Yuggler, descoperă locurile din apropiere create pentru cei mici, primește sfaturi, vezi poze și folosește filtrele pentru a găsi cele mai potrivite lucruri de făcut în funcție de vârstă și afinități. (momentan valabil doar pentru iOS dar varianta pentru Android este pe drum)
Află mai multe: Am pregătit 25 de sfaturi care o să-ți prindă bine atunci când călătorești cu copiii
12. Touchnote
Cărțile poștale sunt de efect. Touchnote te lasă să creezi și să trimiți cărți poștale personalizate, folosind propriile tale imagini, la același preț ca al unei cărți poștale și al unui timbru. Tot ce trebuie să faci este să deschizi aplicația, să alegi o imagine, să adaugi un text și o adresă, și cartea poștală va fi expediată oriunde în lume.
Descarcă aplicația pentru iPhone sau Android.
13. Flush – aplicația care găsește toaletele
Atunci când ai nevoie să mergi la toaletă, trebuie să te duci și cu asta basta. Instalează Flush, activează GPS-ul și găsește cea mai apropiată toaletă din cele 190,000 (numărul lor continuă să crească!) cu ajutorul aplicației. Este o aplicație foarte bună atunci când ai probleme cu stomacul de la mâncarea indiană picantă…
Descarcă aplicația pentru iPhone sau Android.
Citește și : Lăsând la o parte bolile, prezente din păcate, dar care pot fi evitate – India este incredibilă. Citește: 14 locuri din India pe care trebuie neapărat să le vizitezi
14. Prey Anti Theft
Una dintre grijile pe care le ai atunci când călătorești și ai un smartphone scump este că-ți poate fi furat – sau că poate îl vei pierde. Dacă se întâmplă așa ceva, Prey Anti Theft te ajută să-ți găsești telefonul, să-l blochezi, să declanșezi o alarmă și multe altele. Este o aplicație gratuită, foarte utilă.
Descarcă aplicația pentru iPhone sau Android.
15. CityMapper
CityMapper include un număr (în creștere) de 36 de orașe și împachetează toate mijlocele de transport disponibile în fiecare dintre acestea. Nu prea mai ai de ce să pierzi câte-o jumătate de oră ca să-ți dai seama cum să ajungi dintr-un loc în altul, să te rătăcești de circa 10 ori și faci ocolul orașului de un număr cel puțin egal până la destinație. Este o aplicație simplă a cărei folosire, nu de puține ori, atrage după sine un „excelent” plin de speranță. (valabilă pentru (iOS și Android).
16. WeatherPRO
Fiecare are o aplicație favorită pentru vreme, dar nouă ne place WeatherPRO. Este extrem de detaliată, include vremea pentru schi sau plajă (cu indexul UV și temperatura apei) și – cel mai important – informațiile oferite sunt exacte.
Descarcă aplicația pentru iPhone sau Android.
17. MAPS.ME
Multora dintre noi ni s-a întâmplat ca în călătoriile noastre să fim puși în situația în care a trebuit neapărat să ne conectăm la internet. Trebuie să recunoaștem că a costat o groază de bani, știam asta, dar în situația respectivă am fi fost pierduți fără acces la informații. Uită de astfel de supra-costuri, deoarece MAPS.ME îți oferă hărți, dar offline (doar asigură-te că ai descărcat hărțile de care ai nevoie înainte să pornești în aventură!).
Descarcă aplicația pentru iPhone sau Android.
Citește și : Ești un biciclist împătimit? Află care sunt cele mai frumoase 14 trasee din lume de mers cu bicicleta – cel puțin acum nu te vei mai rătăci.
18. First aid
Sperăm să nu ai nevoie vreodată să folosești aplicația. Probabil ai avut parte la un moment dat de un training despre cum să acorzi primul ajutor, dar nu știi niciodată cum reacționezi într-o situație de urgență. Instalează aplicația și vei avea mereu o referință în caz că se întâmplă ceva (iOS sau Android).
19. Skype
În afară de faptul că Skype-ul este esențial atunci când vrei să ții legătura cu prietenii și familia din țară – în special atunci când călătorești singur – magia telefoanelor video îi face pe toți de acasă geloși. Partea cea mai bună: este gratis – dacă ai o conexiune Wi-Fi cât de cât decentă.
Descarcă aplicația pentru iPhone sau Android.
20. momondo places
Înțesate de hărți offline, decorate cu 200 de sfaturi culese direct de la localnici și create cu dragoste și filtre colorate, ghidurile urbane momondo places fac din descoperirea unui oraș nou, o activitate la fel de plăcută precum savurarea unei brize sărate într-o zi toridă. Uită de stres, frustrări și rateuri în alegerea locurilor. Am adăugat culori vesele care să-ți înlesnească navigarea cât mai cu putință, care să se asorteze perfect stării tale de spirit și stilului de a călători. Descarc-o, descarc-o! (valabilă pentru (iOS)
Gata? Îs toate instalate? Excelent. Acum dă-i bătaie și explorează lumea. A, și nu uita să le trimiți cât de des posibil cărți poștale personalizate celor mai puțin norocoși, care au rămas acasă.