preload

Să înțelegi și să cunoști toate regulile bagajului de mână poate fi, câteodată, destul de asemănător cu intrarea într-o junglă amazoniană unde lianele și arborii stau călăre unul peste altul.

Și ca să se complice lucrurile, fiecare companie aeriană are propriile reguli legate de dimensiuni și greutăți. Taxele plătite în plus la aeroport din cauza bagajului de mână pot fi cea mai mare neplăcere la începutul unei călătorii și, pentru a evita o asemenea pacoste, n-ar strica să cunoști ca-n palmă regulile fiecărei companii.

Noi am scos pe hârtie regulile celor mai populare companii aeriene, ție nu-ți rămâne decât să le citești și să ții cont de ele de fiecare dată când călătorești.

Regulile bagajului de mână al diferitelor companii aeriene

Bagaj de mână TAROM

TAROM este o companie aeriană cu tradiție, înființată pe data de 18 septembrie 1954 și are sediul principal pe aeroportul Henri Coandă Otopeni, de unde operează majoritatea zborurilor internaționale și interne.

Compania TAROM oferă o politică generoasă pentru bagajul de mână. Poți să călătorești cu un bagaj de mână cu dimensiuni standard de 55x 40x 20cm și mai poți lua la bord și o geantă pentru laptop sau o poșetă.
Bagajele de mână nu trebuie să depășească 10 kilograme.

Mai multe despre bagajele la TAROM.

Bagaj de mână Blue Air

Blue Air este o companie aeriană de tip low-cost românească înființată în anul 2004. Compania a crescut mult în ultimii ani și oferă zboruri către peste 40 destinații interne și externe cu o flotă de peste 30 de aeronave.
Zborurile pornesc în general din București, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Larnaca, Torino sau Liverpool.

Greutatea maximă a bagajului de mână la compania aeriană Blue Air este de 10 kilograme și dimensiunea nu trebuie să depășească 55 cm x 40 cm x 20 cm.

Mai multe despre bagajele la Blue Air.

Bagaj de mână Wizz Air

Wizz Air este o companie aeriană low-cost cu sediul principal pe Aeroportul Ferihegy din Budapesta. A fost înființată în 2003 și are zboruri către 35 de țări din EuropaIsrael și Emiratele Arabe Unite.

Pe lângă rețeaua impresionantă de destinații externe, Wizz Air oferă și zboruri interne pe ruta București Otopeni – Cluj Napoca.

Wizz Air este cel mai mare transportator aerian din România, operând zboruri de pe 10 aeroporturi din România.

Începând din 2018 bagajul de mână gratuit la compania aeriană Wizz Air are dimensiunea maximă de 40 X 30 X 20 cm și o greutate maximă de 10 kilograme.

Mai multe despre bagajele la Wizz Air.

Bagaj de mână Ryanair


Ryanair a luat ființă în 1985, iar astăzi este cea mai mare companie aeriană din Europa. Numită după fondatorul ei, Christy Ryan, a fost prima companie low-cost a continentului, iar în ziua de azi zboară în 950 de destinații din întreaga lume, răspândite în 26 de țări.

Atunci când călătorești cu Ryanair poți lua în cabina avionului un bagaj mic de mână. Poți să iei și un bagaj standard de mână, dar după ultimele schimbări aceste bagaje vor fi plasate în cala avionului în momentul îmbarcării. Poți să găsești ultimele reguli Ryanair aici.

Dimensiuni bagaj de mână permis în cabină: 40 cm x 20 cm x 25 cm
Dimensiuni bagaj de mână trimis la cală: 55 x 40 x 20 cm

Greutatea maximă a bagajului nu poate depăși 10 kilograme.

Vezi aici mai multe detalii despre bagajele de mână și cală Ryanair.

Bagaj de mână Norwegian


Norwegian este, în mod surprizător, o companie norvegiană low-cost (fondată în 1993), a doua cea mai mare din Scandinavia. Dacă privim la scară mai mare, este a treia companie low-cost a Europei, zburând în peste 100 de destinații din Europa, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Norwegian are următoarele reguli pentru bagajul de mână:

Atunci când călătorești cu Norwegian, ai voie să transporți, pe lângă bagajul de mână, și un alt articol personal, ca de exemplu o geantă de mână sau una de laptop care să încapă sub scaunul din fața ta. Ultimele reguli și informații ale companiei Norwegian legate de bagajul de mână le poți afla aici.

Greutatea bagajului de mână: 10kg sau 15 kg (pentru biletele Premium Flex)
Dimensiunile bagajului extra: Lungime: 55cm
Lățime: 40cm
Înălțime: 23cm

Bagaj de mână SAS

Scandinavian Airlines, cunoscută și drept SAS (nu secui) a fost fondată în 1946 și este compania națională a Suediei, Norvegiei și Danemarcei, cea mai mare de pe întinsul Scandinaviei. Zboară în destinații din întreaga lume și este și unul din membrii fondatori Star Alliance, iar aceasta din urmă este, fără competiție, cea mai mare alianță aeriană din lume.

SAS are următoarele reguli pentru bagajul de mână:

Atunci când zbori cu SAS, îți este permis să transporți, pe lângă bagajul de mână, și o geantă suplimentară sau una pentru laptop. Ultimele reguli și informații ale companiei SAS legate de bagajul de mână le poți afla aici.

Greutatea bagajului de mână: Max. 8kg

Dimensiunile bagajului de mână:
Lungime: 55cm
Lățime: 40cm
Înălțime: 23cm

Dimensiunile bagajului extra: Lungime: 40cm
Lățime: 30cm
Înălțime: 15cm

Bagaj de mână easyJet


easyJet a văzut lumina zilei în Marea Britanie a anului 1995, ieșind din mâna omului de afaceri Stelios Haji-Ioannou. Astăzi, este a doua cea mai mare companie low-cost din Europa, fiind depășită doar de Ryanair. easyJet ajunge în sute de destinații din mai bine de 30 de țări și are o prezență predominantă în Franța, Spania și Italia.

easyJet are următoarele reguli pentru bagajul de mână:

Atunci când zbori cu easyJet, îți este permis să transporți numai un bagaj de mână, excepție făcând cazurile în care ai un card easyJet Plus, un bilet Flexi, ești un client Up Front sau Extra Legroom sau călătorești în brațe cu un copil (cu vârsta sub 2 ani). Ultimele reguli și informații ale companiei easyJet legate de bagajul de mână le poți afla aici.

Greutatea bagajului de mână: Nu există regulă de greutate
(atâta timp cât ești capabil să îl urci în compartimentul de deasupra)

Dimensiunile bagajului de mână:
Lungime: 56cm
Lățime: 45cm
Înălțime: 25cm

Bagaj de mână KLM

KLM sau KLM Royal Dutch Airlines a apărut în vremuri de demult (1919), fiind compania aeriană națională a Olandei. În 2004, a fuzionat cu Air France, iar astăzi oferă zboruri în peste 240 de destinații din toată lumea.

KLM are următoarele reguli pentru bagajul de mână:

Atunci când zbori cu KLM, ai voie să transporți un bagaj de mână și un extra accesoriu, cum ar fi o geantă, o servietă sau un laptop. Dar, atenție, greutatea amândurora nu trebuie să depășească 12 kg (restricțiile legate de greutate variază în funcție de biletul pe care ți l-ai cumpărat). Ultimele reguli și informații ale companiei KLM legate de bagajul de mână le poți afla aici.

Greutatea bagajului de mână: 12-18kg, incluzând un bagaj mic, extra

Dimensiunile bagajului de mână: 
Lungime: 55cm
Lățime: 35cm
Înălțime: 25cm

Dimensiunile bagajului extra:
Lungimet: 40cm
Lățime: 30cm
Înălțime: 15cm

Bagaj de mână Air France

Air France obișnuia să fie compania aeriană națională a Franței și a fost înființată în 1933. În 2004 a fuzionat cu KLM, iar de atunci este parte a alianței Air France-KLM. Operează zboruri în peste 240 de destinații răspândite în 106 țări și este prezentă cu prisosință în Paris și Amsterdam.

Air France are următoarele reguli pentru bagajul de mână:

Cu Air France, ai voie să transporți o geantă extra sau una pentru laptop, alături bagajul de mână. Greutatea acestora, împreună, nu trebuie să depășească 12 kg. Ultimele reguli și informații ale companiei Air France legate de bagajul de mână le poți afla aici.

Greutatea bagajului de mână: 12-18kg
(restricțiile privind greutate bagajul de mână depind de biletul pe care l-ai cumpărat)

Dimensiunile bagajului de mână:
Lungime: 55cm
Lățime: 35cm
Înălțime: 25cm

Dimensiunile bagajului extra: Lungime: 40cm
Lățime: 30cm
Înălțime: 15cm

Bagaj de mână Emirates


Emirates este a patra cea mai mare companie aeriană a lumii și a fost înființată în 1985 în Dubai, cu sprijinul familiei regale. Emirates operează zboruri în 140 de destinații din întreaga lume și este parte a programului Skywards frequent flyer.

Emirates are următoarele reguli pentru bagajul de mână:

Atunci când zbori cu Emirates ai voie să iei cu tine doar un singur bagaj de mână. Ultimele reguli și informații ale companiei Emirates legate de bagajul de mână le poți afla aici.

Greutatea bagajului de mână: 7kg

Dimensiunile bagajului de mână: Lungime: 38cm Lățime: 55cm Înălțime: 20cm

Bagaj de mână Lufthansa


Lufthansa cea mai mare companie aerienă din Germania, a luat ființă în 1955 și este membru fondator Star Alliance, cea mai mare alianță de companii aeriene din lume.

Lufthansa are următoarele reguli pentru bagajul de mână:

Atunci când zbori cu Lufthansa, ai voie să iei o geantă extra sau un laptop, alături de bagajul de mână. Ultimele reguli și informații ale companiei Lufthansa legate de bagajul de mână le poți afla aici.

Greutatea bagajului de mână: 8kg

Dimensiunile bagajului de mână: Height: 40cm Width: 55cm Depth: 23cm

Dimensiunile bagajului extra: Lungime: 30cm Lățime: 40cm Înălțime: 10cm

Bagaj de mână British Airways


British Airways a fost înființată în 1974 și este a doua cea mai mare companie aeriană din Regatul Unit, raportat la numărul de pasageri, după easyJet. British Airways zboară în 183 de destinații din întreaga lume și este membru fondator al alianței aeriene oneworld.

British Airways are următoarele reguli pentru bagajul de mână:

Atunci când zbori cu British Airways ai voie să iei o geantă extra sau un laptop, alături de bagajul de mână. Ultimele reguli și informații ale companiei British Airways legate de bagajul de mână le poți afla aici.

Greutatea bagajului de mână: 23kg

Dimensiunile bagajului de mână: Lungime: 40cm Lățime: 30cm Înălțime: 15cm

Dimensiunile bagajului extra: Lungime: 56cm Lățime: 45cm Înălțime: 25cm

Ce am voie să iau cu mine în bagajul de mână?

Ai o idee cât de cât sumară despre ce poți transporta în bagajul de mână? Au ba?

Dacă nu ți-a fost niciodată prea clar ce poți lua cu tine în bagaj, parcurge rândurile de mai jos și lasă lumina să se pogoare peste nebuloasă.

Lichide

La capitolul lichide, există o oarecare bătaie de cap pentru că prin „lichide” nu se înțelege doar sticla de apă, botelcuța de vin sau alte licori digerabile, dar și deodorantul, parfumul, loțiunile, cremele de plajă ețetera.

Toate lichidele pe care le iei cu tine trebuie să fie transportate în recipiente de maxim 100ml fiecare și toate recipientele trebuie să încapă într-o pungă transparentă, închisă, cu capacitate de un litru. Așadar, nu-ți rămâne decât să speri că deodorantul de 50ml o să-ți ajungă și o să te protejeze (pe tine și pe cei din jur) pe perioada vacanței.

Dacă nu-ți amintești să ai o asemenea punguță de plastic acasă, poți să o cumperi de la aeroport și să îndeși produsele în ea înainte de a trece prin controlul de securitate. Să așezi mai sus numita punguță într-un loc din bagaj, de unde îți este ușor să o scoți, și nu direct pe fundul acesteia, se arată mereu o idee înțeleaptă, întrucât ți se va cere să o pui într-o tavă separată de bagaj, atunci când o servești scannerului din aeroport.

Produse cosmetice

Toate produsele lichide, așa cum am menționat mai sus, trebuie să meargă direct în punguța magică, transparentă, în vreme ce produsele non-lichide (pudra de față, rujurile și celelalte minuni femeiești) pot rămâne în bagajul de mână. Aa, oricât de vechi și întărit ți-ar fi rimelul, este considerat tot un lichid.

Mâncare

Ai voie să iei cu tine o gustărică, un sendvișuleț, dar amintește-ți de regula lichidelor și lasă acasă termosul de cafea. În mod normal, ai voie să transporți o cutie plină cu masa de prânz, dar regula se schimba de la companie la companie, așa că aruncă un ochi pe pagina celei cu care zbori.

Condiții speciale

Există câteva excepții de la regula celor 100ml, iar acestea includ mâncarea pentru bebeluși, laptele praf, alimente dietetice speciale care vin, de obicei, în pachete mai mari de 100ml. Oricum, nimic nu va scăpa de ochiul controlului de securitate și sunt permise doar în cantitățile necesare pe durata zborului.

Medicamente

Ai voie să iei medicamente în bagajul de mână, chiar dacă sunt medicamente lichide care nu respectă regula celor 100. Totuși, pentru acestea din urmă, este recomandat să vii și cu prescripția medicală. Că nu știi niciodată când li se năzare să verifice această informație.

Țigări

Da, biet fumător, răsuflă ușurat, ai voie să transporți țigări în bagajul de mână, dar verifică cu câte pachete poți intra în țara de destinație. În orice caz, dacă iei cu tine doar numărul de pachete de care vei avea nevoie în călătorie nu ar trebui să fie o problemă, dar asta variază, desigur, în funcție de cât de împătimit mai ești. Ia seamă, este permis transportul unei singure brichete de căciulă, pe care trebuie să o ții asupra ta, și nu în bagajul de mână.

Țigări electronice

Da, și pe acestea ai voie să le iei cu tine, dar ai grijă ca lichidul pentru reîncărcare să fie închis în sticle mai mici de 100ml și tot ce am sporovăit mai sus.

 

Nu-ți place să-ți rupi umerii prin aeroport și ai vrea să știi cum să-ți iei doar strictul necesar? Învață cum să împachetezi eficient și citește sfaturile noastre pentru o vacanță îmbuibată în chill și voie bună

Despre autor

momondo Româniamomondo își propune să inspire pe oricine în cultivarea unei minți curioase. Călătoriile ne pot deschide mintea către o lume în care diferențele sunt surse de inspirație, nu de intoleranță și prejudecăți. Hai să cunoaștem lumea împreună, prin inspirație zilnică, sfaturi de călătorie și multe altele. Urmărește-ne pe Instagram pentru și mai multă inspirație.

Descoperă mai multe articole