preload

Unele cărți reușesc prin descrierile lor poetice și vii să te transpună în locurile de acolo. Și pentru că, așa cum se spune, cartea-i prieten rece, dar sigur, am înjghebat o listă incontestabilă de cărți care să-ți hrănească intelectul și să-ți ațâțe pofta de călătorii, deopotrivă.

Tetralogia napolitană de Elena Ferrante – Italia

Insula Ischia este locul unde personajele principale, Elena și Lila, își petrec vacanța de vară și unde nu vei concepe să nu aterizezi vara asta

Elena Ferrante nu există. Iar asta nu face decât să sporească curiozitatea din spatele seriei de 4 volume care au luat cu asalt rafturile librăriilor din toată lumea în momentul publicării. „Febra Ferrante” este un nume cât se poate de potrivit pentru a descrie fenomenul resimțit în literatura mondială când, scriitorul anonim (Elena Ferrante, fiind un pseudonim) a lansat poveștile celor două prietene, Elena și Lila.

Romanele urmăresc viețile mai sus-numitelor personaje încă din copilărie, pe o perioadă de 50 de ani, iar cadrul își ia catrafusele și se mută pe rând în diverse orașe. Pleacă din periferia orașului Napoli, ajunge în mijlocul opulenței din Florența și poposește o vreme în frumoasa insulă Ischia. Așa că, dacă vrei să mergi pe firul poveștii prin locurile înfățișate de scriitor, începe cu Napoli, se află la baza tuturor celor 4 volume. Odată ajuns la fața locului, pornește să cutreieri Rione Luzzatti, cartierul de baștină al celor două fete. Zăbovește apoi cât vrei în eleganta Piazza Martiri, promițându-ți, în același timp, că nu pleci acasă nici legat fără să fi gustat sfogliatelle – pastele în formă de scoici.

După ce simți că ai luat de la Napoli tot ce avea să-ți dea, îndreaptă-ți atenția spre Ischia, una dintre insulele la care obișnuim să salivăm când oferă decor cine știe cărui brand de lenjerie care se gândește să-și filmeze aici reclamă. Se află la numai o oră de feribot. Florența este un oraș pe care scriitorii de romane nu l-au trecut cu vederea, iar monumente precum Porta San Niccoló (o piesă de arhitectură de secol 14 amplasată în centrul orașului) au jucat un oarecare rol în treaba asta.

Cea mai mare parte a omenirii consideră Florența drept locul de naștere al renascentismului, dar tu nu ai de ce să iei totul de-a bună. Pornește-o cu cartea la subraț pe străzile elegante, admirând clădirile somptuoase și înțelege singur de ce orașul pe care îl iscodești cu privirea a fost piatră de căpătâi pentru cultura, comerțul și finanțele Europei medievale.

Citește și: 3 zile petrecute în Napoli, capitala sudică a Italiei

Rezervă zbor către Napoli

All About the Bullerby Children de Astrid Lindgren – Suedia

Poate pentru tine arată ca o poveste, dar pentru cei din orășelul Sevedstorp nu-i decât o căsuță roșie de lemn ca toate celelalte căsuțe de același fel

Astrid Lindgred a scris povești pentru copii citite pe tot întinsul mapamondului, dar ceea ce au făcut cărțile ei nu a fost doar să încânte urechi de copii, ci i-au oferit autoarei și un mijloc de a schimba ceva în societate. Cărțile ei au fost unul dintre principalii factori care au făcut din lovirea copiilor ceva interzis în Suedia.

All About the Bullerby Children este una dintre povești și urmărește năbădăile unui grup de 6 copii dintr-un mic orășel suedez (Bullerby) din anii 1930. Deși Bullerby este un oraș fictiv, descrierile scot la lumină asemănări deloc neglijabile cu Sevedstorp, satul în care a crescut tatăl lui Lindgren. De fapt, multe povești se petrec în regiunea Småland și înclinăm a crede că ți-ar șade bine cu cartea la subțioară, bătând drumurile acestei provincii suedeze.

Probabil cartea lui Astrid Lindgred va fi un motiv suficient să o pornești galop către Småland și numai ajuns acolo vei putea să încuviințezi că regiunea este un paradis. Și pentru cei mai tineri, și pentru cei mai înțelepți. Vei da aici de parcul tematic, Lumea lui Astrid Lindgred

Fă o călătorie cu tiroliana pe deasupra acestui colț de natură scandinavă, admirând întinsul verdelui de pădure, lacurile și ochind, pe alocuri, animalele sălbatice ce-și fac veacul aici. Și când vine vremea să tragi la aghioase, îndreaptă-te spre una dintre căsuțele tipice de lemn roșu ce apar atât de adesea în poveștile lui Lindgren. Dacă ne permiți o recomandare, alege Oxgarden Cottages și experimentează viața idilică suedeză de provincie. (prețul unei camere începe de la 126.6 euro pe noapte)

Rezervă zbor către Stockholm

Luminatorii de Eleanor Catton – Noua Zeelandă

O strângere dramatică de mână între un albastru azur și un verde smarald – asta-i cea mai fidelă definiție a țărmului din Hokitika Gorge

„Luminatorii”, romanul ce-și întinde poalele pe 832 de pagini, este încadrat într-un „un gen ciudățel de science-fiction fantasy” de însăși autoarea Kiwi Eleanor Catton. Cine-i autoarea, întrebi cu un aer umil? Află că este cel mai tânăr autor care a câștigat vreodată premiul Man Booker, iar familia ei trebuie să fie mândră din calea-afară de treaba asta.

O poveste de suspans din era victoriană, meșteșugărește împletită și aflată în simbioză cu o descriere a mișcărilor aștrilor, povestea romanului își găsește decorul pe Insula de Sud din Noua Zeelandă, în timpul perioadei de migrație cunoscută drept Goana după Aur, din anii 1860.

Toată narațiunea începe în momentul în care personajul principal, Walter Moody, ajunge în Hokitika. Acest oraș aflat pe coasta vestică a Noii Zeelande a devenit una dintre cele mai populate așezări în timpul Goanei după Aur.

Poți explora o parte consistentă din patrimoniul natural al zonei, într-o drumeție de 30 de minute sau, și mai bine, îți poți supune norocul la un test, încercând ceea ce se numește gold panning la Ross Goldfield Information & Heritage Centre. Gold panning-ul este o tehnică veche de când lumea, de separare a aurului dintr-un oarecare depozit de pietriș (care se presupune că ar conține aur, desigur), cu ajutorul unei tigăi.

Și dacă natura neprihănită este ceva căreia nu obișnuiești să-i reziști prea adesea, nu o să mai ai nevoie decât de o păturică pe care să-ți întinzi șezutul și un semn de lăsat între pagini când ai chef de-o pauză de ascultat copacii. Imaginează-ți niște ape azur logodite cu o natură de un verde halucinant și adaugă în tablou Marea Tasmaniei, vârfurile acoperite de zăpadă ale Alpilor de Sud și pădurea tropicală de până la 40 de metri văzută dinHokitika Tower. Sperăm că ai obținut acum o imagine cât de cât înrudită cu adevărul.

Rezervă zbor către Christchurch

”Pe drum” de Jack Kerouac – SUA

2-cele-mai-bune-carti-de-calatorie-jack-kerouac-pe-drum-parcul-hudson-river

Cartea remarcabilă a lui Kerouac – “Pe drum” – este un tovarăș minunat, atunci când pleci într-o călătorie cu mașina de la un capăt la altul al Statelor Unite, la fel ca aceea pe care au urmat-o Sal Paradise, personajul principal, și prietenul său, șarmantul Dean Moriarty.

Începe călătoria din New York vizitând unul dintre locurile preferate de întâlnire ale celor din generația beat, Village Vanguard, din cartierul Greenwich Village. Înainte de a o lua spre vest, oprește-te în Parcul Hudson River și surprinde apusul de soare superb din New Jersey.

Urmează Chicago. Oprește la The Green Mill, unde te vei bucura de toate stilurile de jazz, de la bebop la avant-garde. Continuă călătoria, spre New Orleans, ia feribotul, trecând fluviul Mississipi spre Algiers, un cartier fermecător, unde o să vezi case în stil victorian, cu decorațiuni din lemn specifice, și unde vei găsi multe magazine minunate, cum ar fi magazinul de dulciuri Southern Candymakers.

O altă oprire extraordinară este orașul Colorado, capitala statului Denver, un fost centru cultural al generației beat, strada Larimer fiind inima acestei comunități. În zilele noastre, aici vei găsi restaurante moderne, apartamente spațioase și mai multe mici berării. Când în sfârșit ajungi la San Francisco, mergi în cartierul Telegraph Hill pentru priveliști spectaculoase ale golfului și pentru a reflecta asupra călătoriei tale.

Rezervă zbor către New York

”Kafka pe malul mării” de Haruki Murakami – Japonia

Centrul tuturor lucrurilor Otaku din Japona, Orașul Electronic Akihabara este plin de curiozități locale

Cartea scrisă de Haruki Murakami – “Kafka pe malul mării” – povestește călătoria a două personaje, a bătrânului Nakata și a lui Kafka, un copil de 15 ani, din Tokyo până în mica insulă Shikoku.

Călătoria lor prin diferite orașe este ușor de urmărit pe o hartă, dar exact locurile vizitate de ei, se găsesc mai greu. Dar asta nu contează, deoarece această poveste evocatoare și magică îți va stârni curiozitatea față de această țară fascinantă, cunoscută pentru combinația dintre tradiție și tehnologie ultra-modernă.

Începe călătoria ta în Japonia din capitala Tokyo. Descoperă universul “otaku” din Orașul Electronic Akihabara, unde poți găsi o vastă colecție de aparate și dispozitive electronice, și de asemenea manga (benzi desenate japoneze) și mărunțișuri care aparțin culturii pop. Ia trenul spre Osaka, unde vei găsi unul dintre cele mai vechi temple shinto din Japonia, Sumiyoshitaisha. Mergi în cartierul cu atmosferă relaxată Shinsekai pentru niște “kushikatsu“ – frigărui cu carne și legume, făcute pane.

Continuă-ți călătoria prin fermecătorul oraș Kobe. Gustă niște sake în districtul Nada, locul mai multor fabrici de sake, și fă un tur pe Akashi Kaikyo, cel mai lung pod suspendat din lume.

Citește și: Călătorie în Japonia – un traseu complet de 10 zile cu trenuri de mare viteză

Rezervă zbor către Tokyo

”Plaja” de Alex Garland – Thailanda

1-cele-mai-bune-carti-de-calatorie-plaja-koh-samui-thailanda

Probabil cea mai faimoasă carte a cărei acțiune se desfășoară în Thailanda, după care a fost făcut și filmul în care joacă Leonardo DiCaprio („Plaja”) în care tânărul Richard caută să găsească o insulă izolată și sălbatică, cunoscută doar de o mică comunitate internațională de călători.

Cartea expune atmosfera înfricoșătoare și superbă a insulelor thailandeze într-o manieră atât de reală, dar și magică, încât te va inspira să vrei să călătorești și tu imediat ce începi să citești.

Aventura lui Richard, și a ta, începe în centrul Bangkokului pe strada Khao San Road. Mai demult, aici era o piață mare unde se vindea orez, iar în zilele noastre este un loc preferat de călătorii cu un rucsac în spate; aici poți găsi cazare ieftină, o viață de noapte vibrantă și mâncăruri exotice, cum ar fi insecte la grătar.

Urmându-l pe Richard în călătoria sa, vei ajunge în golful Thailandei. Marea te va purta spre diferite insule: Koh Samui, Koh Phangan, Koh Samet, Koh Tao, fiind câteva dintre ele.

Citește și: Cele mai frumoase 8 insule din Thailanda

Rezervă zbor către Bangkok

”Copiii din miez de noapte” de Salman Rushdie – India

6-cele-mai-bune-carti-de-calatorie-salman-rushdie-copii-din-miez-de-noapte-taj-mahal

Capodopera “Copiii din miez de noapte”, scrisă de Salman Rushdie, prezintă istoria Indiei moderne prin intermediul vieții lui Saleem Sinai. Acesta s-a născut exact când India și-a proclamat independența față de Marea Britanie și este înzestrat cu abilități telepatice care îl conectează cu alți 1000 de copii născuți în același timp cu el (la miezul nopții). Prin puterea sa narativă, poetică și magică, acest roman îți va stârni imaginația și dorința de aventură și de a călători.

Acțiunea din roman își schimbă locul de desfășurare, prin subcontinentul indian, din Kashmir la Agra și apoi Mumbai. Saleem visează la peisajul idilic din Kashmir: râul șerpuitor din Srinagar, munții Gulmarg cu vârfurile acoperite de zăpadă și pajiștile din Sonamarg. Cea mai faimoasă emblemă a Indiei, Taj Mahal, apare în carte când familia lui Saleem se mută în Agra pentru o scurtă perioadă. Construit de împăratul Shah Jahan în secolul al 17-lea, în cinstea soției sale Mumtaz, această construcție impresionantă face parte din cele 7 Minuni ale lumii.

Cel mai populat oraș din India, Mumbai te va trimite într-un vârtej de emoții și experiențe. Casă a prolificei industrii de film indiene și a unei mari păduri tropicale urbane, Mumbaiul impresionează și prin minunata sa arhitectură din era colonială – un exemplu fiind Chhatrapati Shivaji Terminus, extravaganta gară în stil gotic.

Citește și: 14 locuri din India pe care trebuie neapărat să le vezi

Rezervă zbor către Mumbai

”Mândrie și prejudecată” de Jane Austen – Anglia

5-cele-mai-bune-carti-de-calatorie-mandrie-si-prejudecata-de-jane-austen-stanage-edge

“Mândrie și Prejudecată” spune povestea lui Elizabeth Bennett, care are patru surori și trăiește la țară, în Anglia din perioada pre-victoriană. Deși locurile descrise în carte sunt imaginare, Jane Austen a fost inspirată de peisajele rurale din Anglia, mai ales cele din Hampshire și Derbyshire. Cu satele lor mici, dealurile, drumurile șerpuitoare de țară și pădurile vechi, nu vei avea nicio problemă să-ți imaginezi cum personajele lui Austen prind viață.

Începe călătoria din Derbyshire. Aici poți să faci o drumeție prin peisajul uimitor din Parcul Național Peak District . Privește de pe Stanage Edge frumoasa panoramă. Vizitează magnificul conac Chatsworth House, unde te poți plimba printre grădini luminoase și experimenta mulsul caprei la ferma situată în zona din spatele casei.

Pentru fanii adevărați ai lui Jane Austen: viziteză casa ei din Chawton (Hampshire), locul ei de naștere din Steventon și parcul Basildon, care a fost sursa de inspirație pentru parcul Netherfield din roman.

Rezervă zbor către Manchester

”Din inima Africii” de Karen Blixen – Kenya

4-cele-mai-bune-carti-de-calatorie-din-inima-africii-Muzeul-Karen-Blixen

Descrierea poetică a Kenyei făcută de Karen Blixen creează imagini ale unui peisaj vast și luxuriant și îți trezește imediat dorința de a călători. Într-un peisaj rural, la adăpostul dealurilor Ngong, “Din Inima Africii” spune povestea baronesei daneze Blixen. Ea trăiește pe plantația sa de cafea, cartea relatând întâlnirile ei cu localnicii și cu alți europeni aflați în călătorie prin țară.

Karen Blixen a trăit în Kenya timp de 17 ani și și-a lăsat în mod evident amprenta asupra țării. Fosta sa casă a fost transformată într-un muzeu, unde vei putea să admiri tablourile, mobila și utilajele originale ale fermei de cafea.

La o distanță scurtă cu avionul de Nairobi se află Parcul Național Tsavo, una dintre cele mai mari și vechi rezervații naturale din Kenya. Aici poți vedea exemplare interesante ale elefantului, leului, bivolului și leopardului african și, de asemenea, ale rinocerului alb și negru. Vizitează rezervația naturală Maasai Mara pentru a vedea peisajul pe care Blixen l-a descris atât de bine în cartea sa. Numit astfel în cinstea populației Maasai, care a trăit în această zonă, aici este locul perfect pentru a experimenta cu adevărat savana africană.

Rezervă zbor către Nairobi

”Casa Spiritelor” de Isabel Allende – Chile

3-cele-mai-bune-carti-de-calatorie-cartea-casa-spiritelor-vulcanul- tolhuaca

Romanul de debut a lui Isabel Allende – “Casa Spiritelor” – descrie povestea mai multor generații ale familiei Trueba și a vieții lor, atât în peisajul rural din Chile, cât și în capitală, într-o perioadă plină de schimbări sociale și politice. Prin realismul său magic, această carte explorează identitatea și peisajul chilian, fiind o lectură captivantă, perfectă înainte de o călătorie în Chile.

Chile este faimoasă datorită peisajelor naturale extraordinare – de la deșerturi uscate la ghețari și vulcani – precum și datorită vinurilor grozave. Dacă îți place vinul, planifică un tur prin valea Casablanca sau Colchagua. Cu puțină documentare și cu ajutorul unui dicționar, te vei afla pe calea cea bună către un Chardonnay de cea mai bună calitate.

Ca să te bucuri de fauna și flora din Chile, mergi în Parcul Național Tolhuaca. Aici o să vezi, printre altele, stejari patagonieni și pini chilieni, și o să poți admira căprioare pudu și ciocănitori mari. Și să nu uităm de Vulcanul Tolhuaca, înalt de 2000 de metri, care domină peisajul parcului.

Citește și: 12 cele mai frumoase locuri de vizitat în America de Sud

Rezervă zbor către Santiago

Vrei să afli mai multe? Vizitează blogul momondo pentru sfaturi de călătorie și citește articolul despre cum să îți îndeplinești visul de a vizita cât mai multe destinații anul acesta

Despre autor

momondo Româniamomondo își propune să inspire pe oricine în cultivarea unei minți curioase. Călătoriile ne pot deschide mintea către o lume în care diferențele sunt surse de inspirație, nu de intoleranță și prejudecăți. Hai să cunoaștem lumea împreună, prin inspirație zilnică, sfaturi de călătorie și multe altele. Urmărește-ne pe Instagram pentru și mai multă inspirație.

Descoperă mai multe articole