Dacă faci parte dintre cei capabili să verse lacrimi la vederea unui peisaj desăvârșit, dacă ai străbate sute de kilometri pentru un apus de poveste sau dacă te roade până la os curiozitatea pentru tot ce este natură, atunci o să devorezi cele pe care le avem de povestit mai jos. Am bătut pământu-n lung și-n lat și am găsit cele mai frumoase 13 locuri pentru a stinge setea oricărui călător ros până la os de curiozitate. Dacă simți cum nevoia de aventură te ridică din așternuturi și îți face vânt afară pe ușă, nu mai ai niciun motiv să te împotrivești.
Așadar, dacă ți se pare greu de crezut că toate splendorile acestui punct azuriu pal numit „Pământ” există cu adevărat, de ce nu te convingi cu ochii tăi?
Papua Noua Guinee
Având în vedere că vorbim despre una dintre țările cel mai puțin supuse privirilor turiștilor, nu ne miră tocmai din cale-afară faptul că aici își au lăcașul unele dintre cele mai exotice creaturi de pe planetă. Iubitorii de păsări vor găsi acest loc drept un paradis înțesat de nenumărate specii de zburătoare și alte viețuitoare greu de dibuit pe străzile gri ale civilizației.
În acest colț de lume, cea mai mare parte a omenirii trăiește în comunitățile rurale rămase la fel de sute și sute de ani, iar Port Moresby este locul perfect pentru a începe explorarea grupurilor de suflete de aici. Consultă Trans Niugini Tours, un tur local conceput special pentru a cunoaște tot felul de regiunidin Papua Noua Guinee (chiar și pe cele din zonele nu tocmai accesibile).
Află mai multe: Vrei să te lansezi în ale drumețiilor, dar nu știi prea bine cu ce capăt să începi? Iată care sunt sfaturile experților pentru drumeții începători
Rezervă zbor către Port Moresby
Delta Olavango, Botswana
Tehnic vorbind, Delta Olavango este parte din Deșertul Kalahari care își întinde nisipurile pe o suprafață de 930.000 de kilometri pătrați și ia sub oblăduirea-i o bucată însemnată din Botswana, ceva colțuri de Namibia și câteva petice din Africa de Sud. Dar delta este cu totul și cu totul altă experiență.
Viziteaz-o în lunile-i de revărsare (iulie și august, mai exact) și vei asista cu ochii buclucați la migrarea de an cu an a elefanților, leilor, bivolilor, girafelor și a altor câteva rubedenii, în vreme ce-și croiesc drum prin deșert pentru a ajunge în delta înțesată de H2O.
După ce te prinde apusul urmărind aceste magnifice creaturi ale Domnului, întinde-ți cortul sub straja Căii Lactee și lasă-te furat de somn, în răgnete de lei. Mai spectacol de-atât nici că se poate.
Consultă African Budget Safari și pornește într-un tur de 5 zile prin Botswana, explorând Delta Okavango și Central Kalahari
Coasta Skeleton, Namibia
Reminescențele industriei vânătorii de balene au lăsat coastei cantități enorme de oase de balene și foci plus un nume pe măsura. Actualmente, locul este mai degrabă cunoscut pentru scheletele sinistre ale naufragiilor, dovada vie a existenței câtorva nefericiți ce cândva au descoperit cât de înșelătoare puteau fi rocile mării.
Slavă Domnului, frumosul Parc Național al Coastei Skeleton (și ai lui 16.845 kilometri pătrați) este mai accesibil piciorului de călător, deși, dacă te încăpățânezi să ajungi în zona de nord, va trebui să rezervi un safari fly-in. Oricum, vei găsi aici o bucată de lume spectaculos de sălbatică și unică înțesată de dune ce oferă adăpost babuinilor, girafelor, leilor, rinocerilor negri și antilopelor.
African Budget Safari are pregătită o călătorie de 6 zile prin sălbăticia și dunele Namibiei peste care merită să arunci un ochi. Măcar așa… de curiozitate.
Canadian Rockies, Canada
Puțini munți se pot lăuda că au văzut atâtea precum giganții Rocky care își întind poalele din Canada tocmai până la granița dintre SUA și Mexic. Și unde-i atâta loc încap nu mai puțin de 4 parcuri naționale (Yoho, Banff, Jasper și Kootenay), atât de frumoase încât au fost luate degrabă sub aripa protectoare UNESCO. Iar când spunem „frumusețe”, nu spunem așa… de florile mărului; vorbim despre habitate rare și specii pe cale de dispariție, precum nimeni altul decât ursul grizzly. Toate parcurile își deschid porțile pentru a le explorate așa cum îți șade bine: fie cu mașina, fie á pied cu un cort în spate. Tot ce trebuie să faci este să respecți natura și să caști bine ochii după vreun grizzly.
Peninsula Yukatán, Mexic
Plajele specializate în tăiat răsuflări au avut ceva de a face cu reputația Peninsulei Yukatán, dar la fel de frumoase (cel puțin) îi sunt cenotele ce și-au croit binișor loc sub scoarța pământului.
Aceste ponoare își trag obârșia din prăbușirea unor roci de calcar din bunăvoința cărora, omenirea are acum unele dintre cele mai frumoase piscine naturale ale planetei. Și nu doar că sunt perfecte pentru mersul sirenei, dar rămâne loc berechet pentru scufundări și scuba diving; iar partea cea mai bună este că sunt atât de accesibile încât le găsești incluse în călătorii de o zi către destinații precum Chichen Itza.
Află mai multe: Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai frumoase piscine naturale din lume?
Pădurea Białowieża, Polonia
Cu un picior în Polonia și cu celălalt în Belarus, Pădurea Białowieża, una din puținele reminiscențe de pădure tropicală rămase încă pe planetă, nu putea scăpa ochiului protector al UNESCO. Întregește 3.086 kilometri pătrați și adăpostește în jur de 800 de bizoni europeni.
Să-ți plimbi dosul într-o mașină prin pădure este o experiență minunată, dar pentru o aventură ceva mai intimă, croiește-ți drum către Rezerwat Pokazowy Żubrów, rezervația de bizoni a parcului. Iar dacă te simți eco, tânăr și voios, poți la fel de bine să o pornești într-o drumeție prin cărarea Wilczy Szlak or Wokół Uroczyska Głuszec (dacă ții minte așa o denumire).
Află mai multe: curios ce părere are UNESCO despre ce înseamnă „frumusețe naturală”? Iată care sunt cele mai frumoase obiective ce s-au cuibărit pe lista respectivă.
Marele Canion, Arizona, SUA
Suntem de părere că Marele Canion nu are nevoie de cine știe ce introduceri. Purtând în adâncuri stânci în etate de aproape două miliarde de ani, putem spune cu convingere că își merită pe deplin locul în topul celor șapte minuni naturale ale lumii.
Dar dacă vrei să te diferențiezi de mulțimile de vizitatori care ajung aici, grăbește pasul către marginea nordică a canionului, văzută de numai 10% din numărul anual de curioși sau petrece o noapte în adăpostul bazinului (numai 1% dintre vizitatori o fac!).
Și ca să simți că nimeni altul nu mai e ca tine, ce spui să închiriezi o barcă și să o pornești binișor la vale, pe apele Marelui Canion? Ai cuvântul de onoare că după ce ce plutești până în Colorado și cinezi la lumina Căii Lactee, vei descoperi că ești capabil de un somn mai dulce ca o gofră scufundată-n ciocolată.
Pentru o călătorie de trei, șase sau chiar șapte zile, înfățișează-te la Western River Expedition și pregătește-te pentru experiența cu care te vei lăuda mulți ani de-acum înainte
Reciful de corali, Indonezia
În Insulele Raja Ampat se estimează că există cel mai ridicat nivel de diversitate al vieții marine. De pe planetă! Și cine suntem noi să contrazicem asta când știm că găsim aici 600 de specii de coral și 1200 de varietăți de pești?! Izolat și aproape neatins de păcătoasa mână a omului, Raja Ampat este, fără exagerări gratuite, un paradis pentru cei ce iubesc scufundările.
Preria Nord Americană, Montana, SUA
În secolul 16, Marile Prerii Nord Americane de pe întinderea a nu mai puțin de 10 state, găzduiau undeva între 30 și 60 de milioane de bizoni. Până în 1800, din toată această ditamai populația, rămăseseră mai puțin de 100. Bizar, însă… tot anii 1800 au cunoscut și primele tentative de conservare acestor mărețe viețuitoare.
Parcurile Naționale (probabil cea mai grozavă idee răsărită pe pământ american) au apărut ca un colac de salvare și au scăpat bieții bizoni de la extincție totală. Din fericire, astăzi, numărul acestora a atins aproape 500.000, iar refugiul National Bison Range din Montana a avut și are un merit deosebit în salvarea acestei specii.
Din Missoula, parcul este mai mult decât accesibil și așteaptă ca ochii de călător să se scalde în în magnificele peisaje, fie din mașină, fie la pas (deși probabil parcul în sine preferă pasul). Aici ai toate șansele să dai nas în nas cu mai sus-numitul animal de dimensiuni intimidante, dar totuși atât de aproape de a dispărea complet de pe fața Pământului.
Citește mai mult: Dacă norocul te duce peste Atlantic, nu pleca fără să afli ce numim noi moteluri stilate și unice din SUA
Madagascar
Madagascar este a patra cea mai întinsă insulă și, datorită faptului că nu se află tocmai în buricul târgului, ci mai degrabă izolată la capăt din lume de lume, face ca numeroase specii endemice să-și ducă traiul acolo.
Plaje superbe, parcuri naționale ce desprind degrabă maxilarele făcându-l pe cel inferior să alunece ușor în jos de surprindere, baobabi în forme ciudățele și multă, multă junglă. Aaa, și bineînțes… lemuri. Specii, câtă frunză câtă iarbă, de la cei cu coadă inelată și până la specia Indri care comunică asemenea unui plânset. Poate că insula nu este tocmai locul în care poți ajunge cu ochii închiși, dar sigur merită toate eforturile.
Pentru o introducere ca la carte în această insulă de mărimea Franței, arată-te la biroul celor de la Baobab and Tsingy Explorer tour și solicită un tur de 8 zile. Spune-le că te interesează un G Adventures; vor înțelege băieții despre ce vorbești.
Rezervă zbor către Antananarivo
Insulele Galapagos
Insulele Galapagos sunt nimic mai mult decât un arhipelag de insule vulcanice. Pentru știință, însă, acestea sunt la fel de importante cum Ierusalim este pentru creștinism pentru că aceasta a fost sursa teoriei selecției naturale a lui Darwin. Și, desigur, astăzi reprezintă un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Păi se putea altfel? Creaturile endemice care fac umbră acestui pământ sunt neobișnuit de prietenoase, mai ales mulțumită absenței prădătorilor naturali. Iar faptul că întreg arhipelagul este un parc național face ca zona să fie mult mai puțin deranjată de activitatea umană decât ar fi, în mod normal, un astfel de loc prețios. Aici nu ai altceva de făcut decât să trimiți bezele cât e ziua de lungă șopârlelor, cintezelor, pinguinilor, focilor, țestoaselor de Galapagos și, bineînțeles, iguanei marine. Te vei simți ca întors în timp cu muuulte zeci de mii de ani. Poți prea bine să ajungi aici, fie cu avionul din Quito, fie dintr-o croazieră. Pe acesta din urmă o găsești într-o varietate uriașă, în funcție de preț și confort, dar tu cercetează bine și alege ceva care să fie deopotrivă responsabil și frumos mulat pe portofelul-ți.
Jodhpur, India
De asemenea cunoscut drept Orașul Albastru datorită grămezilor de case pictate în diferite nuanțe de-azur, cei ce cunosc Jodhpur știu negreșit câte ceva despre templele, palatele, condimentele și istoria acestuia. Și imposibil să nu-i fi impresionat măcar puțin. Iar dacă mai este un lucru pentru care orașul este cunoscut, acesta este populația co-locuitoare blănoasă alcătuită din sute de languri gri.
Hrăniți cum se cuvine și urmărindu-i în permanență pe locuitorii bipezi ai orașului, maimuțele languri se simt aici ca la ele acasă. Pentru vizitatori, imaginea poate părea ușor ciudățică, dar imediat ce află că acestea sunt venerate drept un simbol al divinității maimuță, Hanuman, toată povestea parcă începe să capete sens. Doar lasă-te dus de val și nu pune întrebări deșarte.
Află mai multe: Te-a lovit recent mania ciclismului sau ai avut-o dintotdeauna?! Atunci nu există motiv pentru care să nu iei la cunoștință care sunt cele mai frumoase trasee din lume pentru o bicicletă
Antarctica
Una dintre (probabil cea mai) curajoasă călătorie din lista BBC este o vizită în tăcuta Antarctică. Dar oricât de eforturi, de toate felurile, ar cere, cele patru zile petrecute pe-acestă mare ce tace mâlc, merită din plin. Există câteva locuri incredibil de diferite și virgine totodată și, indiferent dacă vreo balenă cu cocoașă, vreun elefant sigiliu sau vreo pinguin chinstrap îți taie sau nu calea, ceea ce se va oglindă în ochii tăi cu siguranță va fi…gheața. Tone și tone de gheață nesfârșită. De la munți înzăpeziți de un alb dumnezeiesc, la tunele ondulate ce-și croiesc drum în statornicia icebergurilor, vei vedea fiecare nuanță de albastru creată vreodată pe pământ. Dacă ai noroc, poți asista la căderile colosale de gheață; cu un asemenea spectacol întins în fața ochilor, să nu te mire că te trezești filozofând cum că viața nu este decât naștere, iubire și moarte, că restul sunt doar artificii ce se preschimbă-n pulbere și-așa mai departe. În Antarctica poți ajunge din mai multe destinații, dar indiferent pe care o alegi, asigură-te că operatorul este membru IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators) pentru că doar aceștia organizează tururi cu reguli stricte privind siguranța și responsabilitatea față de mediu.
Rezervă zbor către Buenos Aires
Iată-ne, deci, ajunși la capăt de listă, după ce am trecut în revistă cele mai frumoase locuri de la suprafața pământului. Acum n-ai decât să-i dai bice, să pui la loc vizibil pușculița pentru descoperirea lumii (indicații clare către prieteni cum că pot face oricând donații) și să te apuci de făcut rezervările de rigoare. Dacă gândul ți-a rămas la una dintre destinații, asigură-te că nu pleci nicăieri fără să-ți fi ales în prealabil cea mai bună asigurare de călătorie. Iar dacă nu-ți prea vine la îndemână să pleci chiar acum la capătul lumii, aruncă o ocheadă pe topul city break-urilor europene și alege măcar unul pentru 2020.