preload

Cracovia este, mai presus de toate, un oraș înghețat în timp, o amintire a trecutului și oglindă plină de inspirație a ceea ce urmează. Se află în partea sudică a Poloniei, nu departe de granița cu Republica Cehă, a jucat în trecut rolul de capitală a țării, iar în prezent este cel de-al doilea cel mai mare oraș polonez. Centrul Vechi este impecabil conservat, încercuit de rămășițele zidurilor medievale, iar piața centrală pare să nu fi îndurat niciodată crudele realități ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vorbind despre realități curente, Cracovia este încă un soi de bijuterie europeană prea puțin cunoscută, de o creativitate care promite multe. Adăpostește nenumărate baruri și cafenele moderne și un număr infinit de colțuri istorice și spații verzi, împrăștiate pe toată suprafața orașului. Săptămâni bune nu ți-ar fi de ajuns pentru a-i descoperi toate secretele, dar dacă întâmplarea face să ai la dispoziție doar o mână de zile, trebuie să fii isteț și selectiv și să le alegi pe cele mai de seamă. Sau să citești ghidul nostru pentru un weekend de neuitat, petrecut în Cracovia.

Găsește zboruri ieftine către Cracovia

Descoperă Centrul Vechi din Cracovia

Old city center view with Adam Mickiewicz monument, St. Mary's Basilica and birds flying in Krakow on the morning

În Piața Centrală din Cracovia nu se duce lipsă de clădiri superbe, iar Bazilica Sfânta Maria este una dintre ele

Înainte de a pune oficial piciorul în Centrul Vechi al orașului, ești întâmpinat de Poarta Florian, un impresionant turn de cărămidă ce datează încă din secolul 14. Treci pe sub el, fă pozele de rigoare și plimbă-te apoi nestingherit pe strada Floriańska, cea care te va conduce la Rynek Główny – una dintre cele mai mari piețe publice medievale din Europa. Pregătește-te să rămâi o vreme cu gura căscată în fața labirintului de străduțe pietruite, aleilor fascinante și mozaicului arhitectural care înconjoară piața, din orice unghi ai privi.

Tot aici vei da de câteva dintre principalele monumente și clădiri istorice ale orașului, cele care au hashtag-uri cu nemiluta și care umplu rândurile oricărui ghid turistic. Bazilica gotică Sfânta Maria se numără printre ele, alături de Sukiennice, o piață acoperită ale cărei cabine au cunoscut contemporaneitatea anilor 1300 și unde produsele locale și artizanale abundă.

Aflat în piața cu pricina, amintește-ți că la câțiva metri sub același pământ pe care calci se află Rynek, un muzeu hi-tech ce spune povestea pieței publice cracoviene și prezintă istoria comerțului și transportului acestui oraș. Popularitatea muzeului derivă din artefactele istorice, ingenios folosite alături de expozițiile multimedia. Intrarea este limitată la 300 de suflete, așa că asigură-te că îți cumperi biletele în avans.

Continuă, apoi, cu o vizită la Bazilica Sfântul Francisc de Assisi, cunoscută datorită coloritul interiorului art nouveau și vitraliilor strălucitoare. Dacă, după toate acestea, te afli încă în dispoziția necesară pentru o altă biserică uluitoare, cea a Sfinților Petru și Pavel se află la o scurtă plimbare pe frumoasa stradă Grodzka.

După o zi întreagă de umblat și colindat, putem spune că meriți pe deplin o cină împărătească la Bar Mleczny, alcătuită din bunătăți consistente tradiționale și servită într-un decor intim și, cel mai important, la un preț accesibil. Încearcă salata de varză, supa de roșii și oricare dintre varietățile poloneze cunoscute drept „pierogi” (găluști de cartofi umplute cu fel și fel), încercând să ochești diferențele dintre bucătăria românească și cea poloneză. Sau, dacă ai da oricând cina pe o vodka sănătoasă, Wódka Bar te așteaptă cu un meniu din care poți alege până la șase arome diferite, printre care căpșune, citrice, alune de pădure și ciocolată.

Un cartier istoric evreiesc, complet reinventat

Sidewalk cafe located at the Jewish quarter in Krakow

Cafenele îmbietoare se regăsesc aliniate pe străzile Cartierului Evreiesc din Cracovia

Cocoțat pe unul dintre dealurile orașului, se află castelul Wawel, o comoară a Patrimoniului Mondial UNESCO și unul dintre cele mai mari castele din Polonia. Construit în anii 1300, acesta a devenit celebru prin prisma multitudinii de stiluri arhitecturale, printre care, cel medieval, renascentist și baroc. De-ți găsești vreme să urci până în vârf, castelul te recompensează cu priveliști incredibile asupra Cracoviei. Dar până să ajungi acolo, nu trece cu vederea statuia dragonului de la poalele castelului, cea care răsuflă foc la fiecare câteva minute.

Vei avea nevoie de câteva ore bune pentru a cunoaște castelul de-a fir a păr, împreună cu a sa grădină enormă și cu cele cinci atracții principale ce includ Apartamentele Regale Private sau Camera Tezaurului. Iar după ce castelul se dezvelește în fața ta de toate misterele, îndreaptă-te către vechiul Cartier Evreiesc, Kazimierz.

Desigur, prea probabil să simți deja cum stomacul își cere autoritar drepturile, cum pașii te conduc singurei către Noua Piață (Plac Nowy, în vocabularul local) și cum mâna cumpără de la unul dintre standuri, fără acordul tău precis, o „zapiekanka” (un soi de sendviș alcătuit din pâine franțuzească prăjită și toppinguri la alegere). Continuă, apoi, pe Strada (mai degrabă piața) Szeroka, un punct de-o importanță crucială în istoria și cultura cracoviană evreiască. Alături de restaurante și cafenele unde să potolești de-a binelea revolta gălăgioasă a stomacului, Szeroka adăpostește importante monumente precum Vechea Sinagogă sau Sinagoga Remuh.

Traversând podul care îți apare în fața ochilor, vei ajunge direct în Piața Eroilor Ghetto-ului sau, altfel spus, cea a Scaunelor Goale. Peste 70 de scaune iluminate reprezintă aici, nu doar mobila lăsată în urmă de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ci mai ales sutele de vieți evreiești pierdute în timpul ocupației naziste. La câteva minute depărtare, te așteaptă Fabrica lui Schindler; acest muzeu aruncă lumină peste cele petrecute în fabrica lui Oscar Schindler, personalitatea care, în timpurile negre ale Europei, a salvat peste o mie de suflete evreiești.

Încheie o asemenea zi în cel mai bun mod cu putință. La Pierożki u Vincenta, un mic restaurant colorat, cu pereți decorați sub inspirația operei lui Vincent Van Gogh, se servesc acei pierogi după care, la momentul respectiv, ar trebui să fii deja înnebunit până peste cap. Ajută apoi digestia cu câteva cocktailuri la Sababa, un loc deja celebru pentru amabilitatea celor care te servesc, pentru originalitatea băuturilor și pentru decorul șic și sofisticat.

În memoria trecutului

Mina de sare Wieliczka și toată fascinația pe care o deșteaptă se află la numai 30 de minute de Cracovia

La o scurtă distanță automobilistică față de Cracovia, se află câmpul de concentrare Auschwitz-Birkenau, o destinație care nu va fi nicicând uitată. Astăzi, cele două câmpuri conectate rămân printre cele mai importante amintiri ale istoriei întunecate și devastatoare a Europei și un loc special, unde vizitatorii își pot arăta respectul față de victimele trecutului. Recomandăm să îți cumperi biletele dinainte și să nu te gândești la banii cheltuiți în plus atunci când ești întrebat dacă vrei tur ghidat; merită din plin pentru toate detaliile explicate și poveștile depănate la fața locului.

Dacă după toate cele propuse încă îți rămâne timp, vizitează Mina de Sare Wieliczka, o călătorie populară în afara Cracoviei, lesne de combinat cu vizita la Auschwitz-Birkenau. Labirintul cavernos de canale și camere se așterne la zeci de metri sub pământ pentru a spune povestea captivantă a acestui loc de unde se extrăgea sare, până nu mai târziu de 2007. Vei călători mult sub suprafața pământului pentru a vedea o sală de bal elegantă, alcătuită complet din sare, statui ale figurilor istorice și capele subterane cu nemiluta.

Găsește zboruri spre Polonia

Citește mai multe:

Despre autor

Samantha FanelliDupă prima carte terminată la 5 ani (înainte să întrebi… da, bineînțeles că includea nelipsiții omuleți schematici și bucăți de pagină îmbrăcate în lipici cu sclipici), Samantha și-a urmat pasiunea pentru jurnalism, iar acum ocupă rolul de Data Journalist la momondo. Top 3 lucruri pentru care ar face crimă de om? Storytelling, călătorii și o felie delicioasă de pizza. Spune că nu are nicio problemă să aștepte ore întregi la vreo coadă aliniată în fața unui loc dacă acolo se vinde mâncare dumnezeiască.

Descoperă mai multe articole

Un cer nocturn superb pe deasupra orașului Lyon. Poți să-l admiri în voie, visând deja la următoarea destinație © <a title= Krom Galerie ” srcset=”https://www.momondo.ro/discover/wp-content/uploads/sites/288/2020/01/43b502d5-d232-38c4-b3cf-00795885b8f7-400×320.jpg 400w, https://www.momondo.ro/discover/wp-content/uploads/sites/288/2020/01/43b502d5-d232-38c4-b3cf-00795885b8f7-100×80.jpg 100w, https://www.momondo.ro/discover/wp-content/uploads/sites/288/2020/01/43b502d5-d232-38c4-b3cf-00795885b8f7.jpg 25w” sizes=”(min-width: 1280px) 180px, (min-width: 1024px) 360px, (min-width: 768px) 360px, calc(100vw – 48px)” loading=”lazy”>
Cum să vizitezi două țări într-o singură călătorie