preload

Nu contează dacă te afli doar într-o scurtă vacanță în Praga, dacă ai plecat să cunoști Argentina sau dacă te-ai aventurat într-un circuit de două luni în Statele Unite; indiferent de destinație, localnicii sunt întotdeauna ghidul ideal. De la ei poți să te aștepți la cele mai autentice și mai sincere recomandări legate de unde să mergi, ce să faci, ce să vezi… (asta dacă nu ți se întâmplă tocmai ție să dai peste cineva care primește un comision/client adus și atunci, ”adio, sinceritate”; dar cât ghinion să ai?!).

Rezultatele Studiului Internațional despre Călătorii din 2016 arată că, deși 60% dintre oameni ar vrea să intre în contact cu localnicii, numai 25% chiar fac asta. Strategia la care apelăm cei mai mulți dintre noi este: 1. ne oprim confuzi în mijlocul drumului uitându-ne după numele străzii, 2. alegem un trecător care pare ”de-al casei” și care are față prietenoasă, 3. sperăm că dacă afișăm un zâmbet cuceritor și niște ochi mari, nu doar că străinul ne va conduce personal până la destinația căutată, dar ne va și invita la o bere mai pe seară. De cele mai multe ori primim doar un răspuns amabil, dar sec și omul își vede mai departe de drum. Da, strategia este sortită eșecului, dar mai există speranță. Iată mai jos planurile b, c, d și alte câteva la care poți apela pentru a cunoaște localnici când călătorești.

Intră în vorbă cu localnicii

Poate că pare cel mai evident mod de a-ți face prieteni din partea locului, dar câți dintre noi se laudă cu o abordare naturală, șarmantă și lipsită de inhibiții a străinilor? Nu-i chiar treabă ușoară să vorbești cu localnicii; până la urmă, sunt niște oameni pe care nu-i cunoști. Dar internetul ne salvează și la capitolul ăsta.

reddit

Vrei să nu mai calci niciodată pe o plajă ca asta? Intră pe reddit, vorbește cu localnicii și află unde e de mers la plajă.

Reddit nu este doar un izvor nesfârșit de informație generală, dar și un ajutor de nădejde când vine vorba de călătorii. Subreddit-urile sunt pagini individuale care acoperă, probabil, orice subiect cunoscut vreodată de om, inclusiv călătoritul în diferite țări, orașe sau zone. De multe ori, oamenii postează cerând sfaturi, punând întrebări sau organizând ieșiri. Nu te sfii! Reddit este pentru toată lumea.

Ask a Stranger

Ask a Stranger (valabil doar pentru iPhone) este o aplicație foarte utilă care îți permite să pui întrebări altor oameni despre… orice. Te poți informa cu ceva timp înainte de a ajunge la destinație sau poți fi spontan, folosind aplicația la fața locului; ideea este că mereu vei găsi aici un grup de străini dornici de a fi un soi de ghizi digitali, revărsând asupra ta sfaturi care mai de care mai de folos.

Nu subestima potențialul informativ al ziarelor

Ziarele locale sunt o mină de aur pentru informație. Le poți cumpăra practic de la orice colț de stradă sau poți căuta versiunea lor online. Șansele de a da peste un târg local, o ieșire în grup sau peste orice alt eveniment social care îți vor da ocazia perfectă de a te amesteca printre cei de acolo și de a cunoaște localnici. Dacă nu cunoști limba țării gazdă, Google Translate te scoate iar din impas (ca de atâtea și atâtea ori).

Află mai mult: Dacă anul ăsta ești pus pe a călători de unul singur, consultă cele 8 destinații perfecte dacă vrei să călătorești singur

Mănâncă împreună cu localnicii

Când au fost vreodată conversațiile mai interesante și mai intime decât în timpul unei mese delicioase (știm la ce te gândești: ”în timpul unui pahar de vin delicios”). Dar cum ai putea ajunge la aceeași masă cu un grup de oameni de-ai locului, înfruptându-te dintr-un meniu tradițional gătit în casă? Parcă nu prea-ți vine să bați la uși străine când se apropie ora cinei, întrebând dacă ”nu mai e de-o farfurie”, că ești dispus să cotizezi. Iar să-ți tragi scaunul la o masă de necunoscuți într-un restaurant… iarăși pare dubios. Din fericire, tehnologia ne vine iarăși în ajutor, înainte de a trece prin cine știe ce situație jenantă.

EatWith

 Pentru bunătăți făcute în casă, pătrunde (amiabil) în bucătăriile localnicilor și gătiți împreună

Pe EatWith te așteaptă farfurii pline și delicioase în peste 150 de orașe din toată lumea. Platforma se bazează pe un concept simplu: selectează destinația, alege o gazdă (genul care pare să le aibă cu bucătăritul) și înscrie-te! Prețurile variază, dar majoritatea sunt mai mici decât în restaurante, iar obiectivul tău va fi îndeplinit: vei lua masa cu oameni noi – călători și localnici deopotrivă.

Withlocals

Asemănător cu EatWith, dar valabil în doar 20 de țări, Withlocals reunește călători și localnici pentru a împărți împreună mâncare, dar și alt fel de experiențe și activități precum rute turistice sau workshopuri. Este o opțiune excelentă pentru a simți cu adevărat pulsul unui oraș nou și pentru a face cunoștință îndeaproape cu cultura locală.

Vayable

Schimbă-ți concepția despre ce înseamnă un tur clasic și încearcă unul total diferit folosind Vayable

Asemănător cu Withlocals, Vayable, prezent în 10 orașe europene, are de oferit mâncare, dar și alte experiențe de entertainment local pentru turiștii în căutare de trăiri autentice. Vestea bună este că, deși tururile sunt prestabilite, există opțiunea de a cere unul personalizat.

Cunoaște oameni de-ai locului

O altă variantă, încă și mai grozavă, este aceea de a organiza chiar tu un tur personalizat sau orice eveniment îți trece prin cap. Slavă domnului, opțiuni sunt cu duiumul, în orice colț de planetă locuit, așa că alege-ți locul, ghidul și ia-ți inima în dinți!

Party with a Local

Omul la petrecere se cunoaște. Simte vibrația orașului, ieșind la petreceri cu cei de-ai casei.

Cât de puțin curios ești legat de cum se distrează oamenii ca tine într-un alt colț al lumii? Oare ce muzică ascultă? Cum se îmbracă la party? Cum dansează? La ce oră se termină cele mai lungi petreceri? Oricât de devreme acasă ai fi, nu poate să nu te încerce măcar o urmă de curiozitate. Party with a Local, disponibil atât pe iOS, cât și pe Android, este fix despre ce îți spune numele. Înregistrează-te, alege o gazdă care are gusturi asemănătoare cu ale tale și pregătește-te de petrecere. Atât de simplu.

Showaround

Pe Showaround găsești fără probleme sute de locuitori din toată lumea. Aplicația funcționează în felul următor: ți se pune la dispoziție un ghid personal care să îți prezinte împrejurimile și cu care să discuți în prealabil, spunându-i ce îți place și ce nu. Astfel, el poate crea un tur adaptat preferințelor tale. Mai bine de-atât nici că se poate.

CouchSurfing

Imposibil să nu fi auzit deja de CouchSurfing. Popularitatea platformei a luat avânt serios în ultimii ani, devenind o metodă încercată și testată de a găsi un loc unde să dormi, departe de casă. Dar nu te aștepta să primești doar atât. Împărțind același acoperiș cu un localnic dornic de a-ți pune la dispoziție un pat, vei avea parte de o experiență pur autentică și, dacă ești norocos, te vei alege și cu un prieten pe termen lung. Înregistrează-te, găsește-ți gazda și pune în bagaj buna dispoziție.

Tours by Locals

 Explorează abundența piețelor urbane în compania unui cunoscător local. Nu știi niciodată cu ce poți să te întorci acasă.

Tours by Locals este deja un nume când vine vorba de ”turism social”. Cele câteva sute de tururi din toate colțurile lumii – individuale și de grup – acoperă cam tot ce poate ochiul să vadă într-o destinație nouă dar oferă o perspectivă unică asupra locului. Mai include și opțiunea de a-ți adapta nivelul de activitate fizică din cadrul turului (ca să nu mai ai probleme când te întorci la birou, cum că te-ai extenuat în concediu; șeful tău va fi fericit).

Meet Up

Dacă mai mult decât să cunoști un localnic, vrei să te alături unui grup întreg de oameni pe care îi unesc mind-set-uri asemănătoare, Meetup este soluția. Este, fără doar și poate, cea mai extinsă rețea de grupuri locale, iar filtrele te vor ghida pentru a găsi gașca în care te potrivești ca o mănușă.

Află mai mult: Dacă vrei și mai multă tehnologie în bagajul de excursii, aruncă o privire peste alte 15 aplicații de travel utile

Cele 5 principii ale călătoritului

Atunci când pornești să mai cunoști o parte de lume, o minte deschisă este mai presus de orice tehnologie. Poate fi mult mai la îndemână să mergi pe același drum pe care au mai mers alte mii de turiști înaintea ta, dar dacă vrei să trăiești propriile experiențe, diferite de ale oricui altcuiva, nu pleca cu idei preconcepute, nici nu îți seta așteptări de neclintit. Golește-ți mintea de prejudecăți, scutură sacul cu ”ar trebui să…” și lasă-l gol pentru a încăpea toate lucrurile care te așteaptă pe drum și despre care tu nu ai nicio idee. Tot ce îți trebuie sunt harta, periuța de dinți și cele 5 principii ale călătoritului.

1. Lasă-te purtat

Călătoriile sunt, probabil, cele mai bune momente în care poți să lași fricile la o parte și să te expui unor experiențe total diferite. Deschide-ți larg mintea și lasă acasă prejudecățile.

2. VORBEȘTE cu străinii!

Și nu mă refer doar la personalul hotelului sau la angajatul oficiului turistic căruia îi ceri o hartă a orașului. Ține minte: un străin este doar un prieten pe care nu l-ai cunoscut încă.

3. Răspunde cu ”da” la tot ce apare pe drum

O călătorie nu este atât destinația în sine, ci și ceea ce apare în drumul până acolo, iar cuvântul ”da” este de aur pentru a nu pierde nimic din ce te așteaptă.

4. Privește totul cu interes

Știi cum reacționează mintea atunci când intri într-o încăpere pentru prima dată? Cu toate simțurile activate la maxim, cu ochii mari pentru a cuprinde și a înțelege cât mai multe, cu o curiozitate întipărită în fiecare trăsătură a feței… La fel stă treaba și cu vacanțele. Găsește-ți curajul de a pătrunde în camere noi în fiecare zi și de a face lucruri pe care nu le-ai mai făcut înainte. Nu doar granițe de țară ai de trecut, ci și limitele personale.

5. Care to share

Să nu te suprindă dacă, pe măsură ce devii un călător mai deschis și mai curios, te vei transforma într-o sursă de inspirație pentru cei din jur. Iar atunci când asta se întâmplă, nu păstra lucrurile frumoase doar pentru tine. Permite-le și celor dragi să vadă lumea prin ochii tăi.

Și pentru că sfaturile legate de călătorii nu sunt niciodată destule, acceptă să primești ponturi de călătorie de la un nomad profesionist. Vezi apoi care sunt cele 10 gadgeturi de călătorie pe care trebuie să le ai cu tine pentru ca nimic să nu te prindă nepregătit în vacanțele ce o să vină.

Despre autor

momondo Româniamomondo își propune să inspire pe oricine în cultivarea unei minți curioase. Călătoriile ne pot deschide mintea către o lume în care diferențele sunt surse de inspirație, nu de intoleranță și prejudecăți. Hai să cunoaștem lumea împreună, prin inspirație zilnică, sfaturi de călătorie și multe altele. Urmărește-ne pe Instagram pentru și mai multă inspirație.

Descoperă mai multe articole