preload

Toți știm una și bună: ne mănâncă-n talpă să călătorim mai mult, dar asta nu se pupă neam cu plesnitul palmelor a treabă rezolvată după achitarea facturilor. E greu cu amândouă, iar situația cere de obicei o organizare minuțioasă. Ba te mai dai bolnav înainte de-o nuntă, ba mai treci cu ochii închiși prin fața unei vitrine doldora de pantofi, ba te mai dai jos din mașină și o iei frumușel cu metroul… fiecare cum se descurcă mai bine.

Dar, pentru că viața-i complexă și are multe aspecte, sunt modalități de a economisi bani sub saltea care poate nici prin cap nu-ți treceau. Sau cărora le bănui poate potențialul, dar nu le-ai testat încă pe propria piele. Noi ne-am așezat la un pahar de vorbă cu ambasadorii momondo, oameni infestați până la ultima globulă roșie cu microbul călătoriilor, și le-am cerut cele mai bune sfaturi prin care economisesc ei galbeni pentru vacanțe. Iată ce am aflat:

1. Recomandările oferite din inimă de la Theodora – o găsești pe contul de Instagram și îi poți citi aventurile pe blogul de călătorii.

In general am un stil de viață destul de cumpătat și reușesc fără probleme să economisesc. Totuși, din dorința de a îmbrățișa un stil de viață mai sustenabil și minimalist, la începutul anului 2019 am decis să accept o provocare, respectiv să încerc ca timp de șase luni să nu fac cumpărături de produse de care nu am nevoie în mod esențial. Totuși, pot face câteva recomandări pentru călătorii cu bani puțini. Pentru multă lume mă întreabă cum fac să călătoresc atât de des, am reușit să schițez câteva tips&tricks pentru cei care doresc să călătorească cu un buget redus:

  • Stai cu ochii pe companiile aeriene. Cel mai bine este să utilizezi un motor de căutare precum momondo, care te ajută să vizualizezi centralizat ofertele companiile aeriene. Îți poți seta alerte de zbor, deoarece companiile aeriene au deseori oferte sau „erori”. PONT: O altă variantă este să realizezi un itinerariu prin mai multe orașe și țări; de exemplu, în 2018, noi am vizitat în 14 zile, 3 țări și 6 orașe. Care au fost costurile pentru tot transportul cu avionul!? – mai puțin de 1000 lei pentru 2 persoane. momondo are funcția multicity care te ajută în acest sens.

Îți amintești că ți-ai făcut tone de prieteni din toată lumea cât ai fost în Erasmus? Poate e timpul să le scrii un mesaj.

  • Nu te avânta spre cele mai scumpe hoteluri. Da, știu, hotelurile îți oferă un anumit confort și, poate, o anumită siguranță, însă de multe ori te vor ustura cumplit la buzunar. O variantă este să apelezi la același momondo, care te va ajuta să vizualizezi centralizat oferte de cazare pentru destinația dorită de tine. PONT: Poți sta și la o rudă sau prieten. Dacă ai planuri să mergi undeva gândește-te dacă nu știi pe cineva apropiat care locuiește acolo. Este un moment minunat de a petrece timp cum acea persoană.
  • Documentează-te în privința obiectivelor turistice. Acesta este un subiect mai sensibil; în primele noastre vacanțe eram ahtiați să vizităm cât mai mult, intram în orice muzeu pentru că „cine știe când mai ajungem aici”. Ei bine, după un timp ne-am dat seama că nu mai ținem minte nici jumătate din muzeele vizitate, așa că am decis să investim mai degrabă în experiențe. Înainte să plecăm într-o vacanță ne documentăm temeinic referitor la obiectivele turistice din locul respectiv. Fac o listă cu toate obiectivele, adresa, costul biletului și programul vizitare, iar apoi încep să selectez în funcție de distanța de parcurs, dar și de cât de interesant este respectivul obiectiv. PONT: Poți căuta înainte dacă sunt muzee cu intrare liberă. De exemplu, în Londra sau în Berlin sunt foarte multe muzee gratuite. O altă variantă este să verifici dacă au „ziua porților deschise”. În Roma am prins intrarea liberă la Colosseum, Forum și Palatino.
  • Nu arunca banii pe restaurante scumpe. Dacă îți iei cazare într-o locație care îți pune la dispoziție o mică bucătărie sau chicinetă, îți recomand să îți prepari singur micul dejun. Pare o nimica toată, însă vei observa ca vei economisi sănătos și vei avea energie cel puțin jumătate de zi pentru că vei mânca de dimineață. În ceea ce privește prânzul sau cina, noi preferăm să încercăm bucătăria locurilor pe care le vizităm, însă avem mereu grijă să alegem o locație mai specială și evităm tourist trap-urile.
  • Alege să mergi la începutul sau la sfârșitul sezonului… sau chiar în afara acestuia dacă destinația aleasă permite acest lucru. Pe lângă faptul că vei găsi prețuri mai accesibile, locațiile nu vor fi la fel de aglomerate. Sunt foarte multe locuri care au un farmec aparte „în afara sezonului”. De exemplu, noi am vizitat Belgia la începutul lunii ianuarie. Vremea a fost acceptabilă și am prins orașele încă amenajate pentru sărbătorilor de iarnă, așa că excursia a avut ceva special.


2. Următoarele sunt spuse de Renata. Și crede-ne pe cuvânt: vrei să ai în feed contul @cherryontheworld, la fel cum îți vor plăcea poveștile spuse pe blogul ei de călătorii.

Suntem plecați de șapte luni în Asia și deseori am primit întrebarea cum am reușit să economisim bani pentru această călătorie. În primul rând trebuie să îți propui să faci din călătorii o prioritate, lucru care nu este foarte greu atunci când îți place să călătorești! Am deschis un cont de economii în care am transferat o sumă de bani din salariu în fiecare lună, în ziua în care l-am primit. Asta ca să ne asigurăm că nu cheltuim banii pe altceva.

Promoțiile la biletele de avion, ca și fetele frumoase: se stă cu ochii pe ele

Tentațiile sunt mari când mergem la cumpărături și de multe ori ne trezim că achiziționăm lucruri de care nu avem cu adevărat nevoie. Am vândut tot ce nu ne mai folosea de prin casă. Am fost uimiți să vedem câte lucruri inutile am acumulat de-a lungul timpului (de exemplu, ondulatorul de păr pe care l-am folosit o singură dată!). Am încercat să reducem ieșirile în oraș și luatul mesei la restaurante. Gătitul acasă nu doar că este sănătos pentru că știi ce mănânci dar poți economisi și ceva bănuți pe care să îi pui deoparte în contul pentru călătorii.

Este foarte important și momentul achiziționării biletelor de avion. În cazul în care știți deja următoarea destinație, puteți urmări din timp promoțiile spre destinația respectivă sau vă puteți seta alerte de preț cu ajutorul aplicației momondo. Spre destinații mai îndepărtate, biletul de avion este cel mai costisitor. Economisind la achiziționarea biletului de avion vă râmân mai mulți bani pentru vizite, experiențe și cazare.


3.  Sfaturi de mai jos sunt oferite de Oana Andreea, mai cunoscută drept @travelholyc. Află mai multe despre călătoriile ei de pe blogul cu același nume.

Cu puțină disciplină și conștientizare a micilor obiceiuri care devin, în final, un stil de viață, putem învăța să economisim mai mulți bani pentru călătoriile noastre. Important este să ne dorim asta și să fim dispuși să facem anumite sacrificii care să ne aducă o satisfacție mai mare, în final, prin călătoriile pe care le întreprindem. În acest sens, din propria mea experiență, recomand:

Nu te lăsa intimidat de transportul public dintr-un oraș necunoscut. Satisfacția-i nemărginită când reușești să te deplasezi ca un localnic la destinație

– să renunți la anumite obiceiuri costisitoare – fie că sunt cumpărăturile repetate prin mall sau achiziționarea unor obiecte care intră mai mult la categoria  dorințe decât nevoi, cred că mereu ne putem lipsi de shopping sau mers la festivaluri/evenimente pentru a economisi o sumă frumușică de bani, pe care să o folosim pentru un city-break;

– să eviți să ieși în locurile pe care le frecventezi de multă vreme (cluburi, restaurante…), în ideea că deja le cunoști, iar călătoriile sunt despre a-ți oferi experiențe noi;

– să folosești mai mult mijloacele de transport în comun, mai ales în orașele mari: nu doar că vei economisi banii de carburant, dar vei ajuta indirect și mediul înconjurător;

– să călătorești în perioadele mai puțin aglomerate, în extra-sezon, pentru a beneficia de anumite reduceri și prețuri mai bune la zboruri și cazări; în plus, eviți și aglomerația specifică sezonului care mai mult te stoarce de energie;

– să urmărești anumite site-uri de călătorie care-ți oferă alternative pentru vacanțe „do it yourself” și să te abonezi la newsletter-ul lor pentru a fi la curent cu ultimele oferte;

– să apelezi la variante de cazare mai ieftine, cum ar fi hostelurile sau Airbnb (dacă pleci cu o gașcă de prieteni);

– să cauți anumite pachete de reduceri la principalele atracții turistice din orașele pe care urmează să le vizitezi;

Cam astea sunt sfaturile pe care eu le pun în aplicare de ceva vreme și, chiar dacă pare că am renunțat la anumite lucruri, satisfacția de a pleca într-un loc nou la câteva luni și de a avea anumite experiențe uluitoare este mult mai mare decât obiceiul de a ieși prea des în oraș, în aceleași locuri sau de cheltuitul pe mâncare, haine și aceleași distracții trecătoare. Astfel de lucruri nu mă îmbogățesc spiritual așa cum o fac călătoriile în natură sau pătrunderea în cadrul unor culturi diferite și fascinante!


4. Din cele economisite de către Olivia, pe care o găsești pe contul de Facebook, cu întâmplările povestite pe www.blog.inreperta.com

Ca primă regulă, am ajuns să mă întreb întotdeauna: am nevoie de acest element? Fie că este vorba despre o haină, un articol decorativ, o bijuterie… mă gândesc întotdeauna „Cu banii aceştia, în ţara x aş putea să fac o tură de rafting.” Şi aşa am ajuns să îmi cumpăr tot mai puţine haine şi mai degrabă echipamente sportive care îmi sunt şi necesare pentru a-mi desfăşura unele dintre călătorii. 

Nu te da în lături de la gătitul acasă: poți economisi zdravăn când nu mai dai banii pe mâncare în afara căminului

Gătim foarte mult acasă – nu înseamnă că nu ieşim în oraş, însă, dacă tot avem materie primă ieftină (făină albă, făină integrală, lapte, o grămadă de fructe şi legume delicioase din piaţă…) de ce să nu o folosim? Şi aşa mi-am descoperit şi o nouă pasiune mare: patiseritul. În timp ce călătorim, ne folosim de cele mai bune aplicaţii să găsim cazări curate şi cu personalitate, la preţuri decente, apoi cele mai ieftine zboruri şi legături.

Mâncăm street food – unele dintre cele mai tari experienţe culinare le-am avut aşa! De foarte multe ori, mergem pe partea verde: campăm, bem apă de la robinet unde se ştie că este de calitate, folosim bicicleta, caiacul sau trenul pentru a ne deplasa din punctul A în punctul B. Plus că, cele mai multe destinaţii care-ți taie respiraţia sunt gratuite, în mijlocul naturii. Sunt mai multe sfaturi pe care le-aş da, însă acestea trei mi se par cele mai utile în încercarea de a nu sparge puşculiţa şi de a ne bucura de drum.


5. De felul în care vede Mădălina lumea te vei îndrăgosti de la prima privire aruncată profilului ei de Facebook @AroundMyDream, dar ține-te în frâu până afli tot ce are de spus, pe blogul aroundmydream.com.

Când vine vorba de călătorii, orice variantă de economisire este binevenită. La început nu știam de unde să încep, însă, cu timpul mi-am dat seama că este foarte ușor să economisești bani pentru ceea ce te pasionează. Trebuie doar să privești cu atenție toate aspectele vieții tale care îți solicită o sumă de bani.

Dacă supermarketul ți se pare demodat în lumea în care trăim… poate de aici ar trebui să începem.

Eu am început prin a nu mai risipi bani pe lucrurile inutile: de la haine, diverse plăceri culinare sau de alt fel, care nu sunt necesare. De exemplu, când merg la supermarket mă asigur că ceea ce am în coș este suficient pentru ce mi-am propus să gătesc la momentul respectiv. Cumpăr doar cât este necesar și am renunțat de mult la tot felul de gustări care, nu doar ocupau loc, dar mă ușurau și de bani. Așadar, regula numărul 1: cumpară cât îți este necesar pentru scurt timp, nu încerca să umpli frigiderul. Am realizat că la sfârșitul lunii economisesc sume valoroase.

Tehnologie: nu îmi schimb telefonul sau orice alt gadget doar pentru a ține pasul cu moda. Pot folosi același telefon ani la rând dacă își face treaba.

Mănânc și în oraș, dar nu fac din asta un obicei săptămânal și în niciun caz zilnic. Gătesc acasă cât de des pot. Aceleași reguli le am și pentru cumpăratul hainelor, deși nu este chiar cea mai simplă provocare.



6.  Cu nuanțele toamnei, profilul de Instagram al Roxanei (@roxanamorariu) nu vrei să îți fie străin.

Având în vedere că încă sunt studentă și nu dispun de o sursă de venit constantă care să îmi satisfacă pe deplin mania călătoriilor, pot spune că am reușit să găsesc suficiente soluții pentru a mă bucura de vacanțe, totul „on a budget”, să îi spunem așa. Primul lucru pe care îl verific sunt diferențele de preț între sezoane. Astfel, aleg să îmi petrec sejurul cu câteva luni înainte sau după perioadele de vârf.

Hostelurile: grozave pentru studenți, dar la fel de grozave pentru cei bine intrați pe piața muncii. Dă-le o șansă și descoperă un mod cu totul nou de a călători.

Al doilea aspect important este cazarea: de cele mai multe ori aleg Airbnb sau chiar hosteluri pentru că știu că voi fi pe drumuri toată ziua și singurul lucru de care am cu adevărat nevoie la final sunt un pat comod și un duș. Legat de mijlocul de transport, aici economisesc bani prin flexibiltate la achizitionarea biletelor. Ajung să aleg datele cele mai convenabile la preț, urmând să îmi gestionez timpul în concordanță cu acestea.

Ultimul lucru la care reușesc să economisesc bani este mâncarea. De cele mai multe ori evit să mănânc în localurile foarte turistice din centrul orașului. De multe ori o să găsești prețuri mult mai avantajoase, localuri mai puțin aglomerate și mai primitoare dacă te abați câteva străduțe mai departe de aglomerație. 


7. Albumul foto și poveștile lui Răzvan se savurează pe îndelete pe blogul lui petcurazvan.com.

În cazul meu, există două tipuri de călătorii anuale la care aspir: călătoriile locale sau de scurtă durată și călătoriile îndepărtate, pe alte continente, în zone calde. Eu îmi încarc bateriile în călătorii, așa că fac tot ce pot ca să economisesc; spre exemplu, nu caut să cheltuiesc mult pe vacanța din sezonul european de vară, ci aleg să fac maxim o excursie pe an într-o zonă apropiată cum ar fi Grecia, așa încât o sumă considerabilă să o pot păstra pentru călătoria din sezonul de iarnă european, în care plec pe alte continente.

Grecia în extra-sezon se poate dovedi o opțiune mai economică decât îți închipui

Mai este vechiul pont, acela de a economisi lunar o sumă de bani minimă pentru ca, periodic, să pot face o călătorie în funcție de cât am economisit. Sigur că aici intră si extra-joburile sau acele oportunități care îți aduc alți bani pe lângă salariul de bază.

Asta nu-i neapărat o metodă de a economisi, dar, ca sa îți rămană bani în plus în timpul călătoriei, caută oferte! Oferte la avion, oferte la cazare, oferte la închirierea mașinii.

Despre autor

momondo Româniamomondo își propune să inspire pe oricine în cultivarea unei minți curioase. Călătoriile ne pot deschide mintea către o lume în care diferențele sunt surse de inspirație, nu de intoleranță și prejudecăți. Hai să cunoaștem lumea împreună, prin inspirație zilnică, sfaturi de călătorie și multe altele. Urmărește-ne pe Instagram pentru și mai multă inspirație.

Descoperă mai multe articole