Cireși înfloriți, primăvara la capacitate maximă și toată energia din lume conservată în timpul hibernării din ultimele luni… cam așa am descrie noi călătoriile de aprilie. Nu te sfii! Am întrebat în stânga și-n dreapta și am aflat care sunt destinațiile care ating apogeul în aprilie și se arată mai proaspete ca niciodată.
1. Vacanță în Malaga, Spania
Când se gândește la Malaga, majorității i se perindă prin fața ochilor razele unui soare orbitor, niscaiva valuri înspumate și parcă pielea începe cumva să se bronzeze de la ea putere. Bineînțeles, asta-i exact ce se întâmplă acolo în lunile dogoritoare de vară, dar altfel stă treaba în aprilie, când vremea îți mai dă și pentru o excursie pe drumuri de țară și plimbări prin oraș la orice oră, fără pic de risc de insolație. Dacă, dată fiind temperatura prielnică, te încumeți la suișul celor 200 de scări ale catedralei, ceea ce primești în schimb este o priveliște superbă asupra orașului și a mării ce îi udă țărmul.
Citește și: Ghid turistic Sevilla – secretele unui frumos oraș andaluzian
2. Vacanță în Istanbul, Turcia
Nu ți-ar fi trecut prin minte de la primul gând, dar iacătă că într-atât de surprinzătoare e viața: în fiecare aprilie, Istanbul sărbătorește luna lalelelor și un întreg festival, cu tot alaiul corespunzător, îmbracă parcul Emirgan în culori intense, ca de desen animat. Nu zicem acum că ar trebui să ștergi Olanda de pe listă, dar treaba cu lalelele e un detaliu de luat în seamă în cazul unei competiții Turcia – Olanda. Bașca, vremea lunii aprilie face cumva, iar cozile din fața Moscheii Albastre sau a catedralei Hagia Sofia (cozi semnificativ mai slăbuțe decât în plin sezon) devin ceva ce nu te mai deranjează.
Totuși, dacă la ceva mai puțin turistic poftești în călătoria ta turcească, îndreaptă-te către Üsküdar, oraș ce aparține jumătății asiatice și principalul (deși are mai degrabă aerul unui sat aflat în mijlocul gigantei metropole) de care dai după ce cobori din barcă. Spre deosebire de jumătatea mai comercială de oraș, lucrurile de aici nu dau impresia a fi special croite pentru a lua ochii (și cașcavalul) turiștilor, ci pentru autentica relaxare a localnicilor.
Citește și: Ghid turistic Istanbul – un oraș aflat pe două continente
3. Vacanță în Roma, Italia
Nu spunem că aprilie ar fi luna perfectă pentru a vizita Roma, dar cu certitudine intră într-un top 3, în strânsă competiție cu celelalte două adversare. Aici, alcachofa joacă rolul ei și nu-i de glumă. Cum „ce-i aia alcachofa?” Ai putea-o cunoaște mai degrabă după românescul „anghinare”, o plantă veche de mii de ani, delicioasă până la cer, pregătită în fel și chip de către bucătăria italiană și în cinstea căreia se organizează un întreg festival de trei zile, în luna aprilie.
Iar dacă norocul trage sforile pentru a te afla aici în ziua 21 de lunii, putem spune că ajungi la fix pentru a te alătura mulțimii ce sărbătorește ziua Romei (Natale di Roma, ca să fim mai preciși). Printre altele, asta-i ziua în care toate muzeele orașului sunt libere de taxe, iar patru zile mai târziu, pe 25, Roma sărbătorește Ziua Eliberării. Ca să tragem linie, dacă mâncarea de sezon și sărbătorile naționale nu îți sunt suficiente, poate azaleele, macii și frumoasa glicină înflorită care acoperă pământul italian în luna aprilie reușesc să umple paharul.
Citește și: 10 motive pentru a călători a doua oară în Roma
4. Vacanță în Tel Aviv, Israel
Auzit-ai, poate, vuindu-se cu tot mai mult patos despre Tel Aviv în ultima vreme, fără să îți explici prea bine de unde și până unde. Nu vom nega, zborurile foarte ieftine din aeroporturile românești sunt un motiv solid, dar, odată ajuns acolo, acest raționament primordial pălește în fața a ceea ce ochii văd și inima cere.
Tel Aviv este o combinație reușită între centru boem și cosmopolit, împerecheat cu plaje de reviste și istorie de peste 7000 de ani (și vorbim aici despre cel mai vechi port din lume). Închipuie-ți acum o împletitură de zgârie-nori, plaje mediteraneene și un soi de cetate medievală cu moschei în loc de biserici și palmieri in loc de mesteacăni și stejari.
Citește și: 6 destinații ideale pentru prima ta călătorie în Orientul Mijlociu
5. Vacanță în Varșovia, Polonia
Atunci când rezervi biletul spre Varșovia știi că nu primești, pur și simplu, o oarecare călătorie într-o oarecare țară fost sovietică. Asta ar crede, poate, călătorii mai puțin experimentați, dar noi nu subscriem în absolut la această părere.
Când o pornești spre Varșovia știi că te îndrepți către unul dintre cele mai turbulente orașe ce-au tras ponoasele celui de-al Doilea Război Mondial: către un loc unde arhitectura modernă privește în față construcțiile comuniste; unde cultura este la ea acasă (și că veni vorba, în Parcul Lazienki se petrec concerte gratuite, în aer liber, de jazz și muzică clasică). Știi că te așteaptă un loc care a ținut cu tot dinadinsul să-și depășească condiția și de aceea a fost asemănată cu Pasărea Phoenix care nu doar o dată a renăscut din propria cenușă.
Citește și: Trecutul și prezentul Cracoviei într-un weekend de poveste
6. Larnaca, Cipru
A, primăvara adoră Cipru! De asta să nu te îndoiești. O nebunie de flori primăvăratice și un verde ce strălucește de-ți ia ochii acoperă pământul insulei, în vreme ce ploile obișnuite de iarnă își iau ușor-ușor tălpășița.
Istoria se întinde pe 10.000 de ani de civizații contrastante, plajele abia își încep sezonul de muncă și un Lac Sărat în reflexia căruia se oglindește frumoasa moschee Hala Sultan Teke te îndeamnă la visare. Nu rar se întâmplă ca prețul biletului să îmbrace formă de chilipir, iar costul destinației n-are nici în clin nici în mânecă cu ceea ce-ți închipui când spui „călătorie pe o insulă”.
7. Vacanță în Berlin, Germania
Cum să o spunem cât mai pe-nțeles… Berlin are cele mai multe parcuri și spații verzi dintre toate orașele Europei! Iar când împerechezi asta cu o primăvară călduță și însorită, rezultatul e lesne de-nchipuit. Mână în mână cu spațiile verzi și razele de soare sunt și pistele nesfârșite de biciclete, terenul plat și străzile largi ale orașului.
Acum, ceva ce ar trebui să-ți extindă dimensiunea ochilor la fel cum s-ar întâmpla în cazul unui copil gras căruia i s-a întins o gogoașă: pe străzile Berlinului de aprilie înfloresc nu mai puțin de 9.000 de cireși. Acești arbori au fost donați de către Japonia la scurt timp după căderea Zidului Berlinului. În zilele noastre, capitala Germaniei aranjează două festivaluri pentru a sărbători cele zece zile în care natura își dă în petic și îi dă bătaie cu florile de cireș.
Citește și: Lucruri gratuite pe care le poți face în Berlin
8. Vacanță în Bruges, Belgia
Deși n-am putea spune că romanticul oraș flamand debordează de veselie și culoare pe timp de iarnă, cum începe să țâțâie soarele de primăvară, optimismul și frumusețea de muzeu a orașului cunosc o pantă pronunțat ascendentă. Florile par să răsară din toate părțile, vântul nu mai acționează ca o sută de cuțite care te ochesc bine în timpul turului cu barca pe canale și parcă și o plimbare cu bicicleta începe să ispitească.
Aici nu vii cu gând să slăbești cele câteva kilograme în exces. Nu e locul. Aici vii și începi zilele cu o gofră tradițională, nu aștepți prea mult până să dai iama în ciocolata și nici apusul soarelui nu-i o condiție obligatorie pentru a-ți uda gâtul cu celebrele beri belgiene. Vizavi de aceasta din urmă ne permitem să-ți recomandăm Brugs Beertje, barul ce recunoaște că berea nu îți rezolvă problemele, dar că nici apa sau laptele nu se descurcă mai bine.
9. Vacanță în Madrid, Spania
Atunci când primăvara dă în pârguială, Madrid se deschide ca un boboc de floare și invită să iei la rând terasele și sangriile. Mai puțin cunoscută de către ochiul amator este promenada recent ferchezuită, de-a lungul râului Manzanares, ideală pentru a o porni într-o plimbare/alergare (dacă ești dintre cei care nu pleacă fără colanții mulați de sală în bagaj)/ciupit de beri. O altă prețioasă necunoscută este Quinta de los Molines, locul unde migdalele dau în floare și acoperă toată natura în alb inocent.
Aprilie, ne-aprilie, dacă avionele te-au purtat în Madrid, nu ai voie să te întorci acasă fără o vizită minuțioasă în celebrele muzee madrilene: Museo del Prado, Museo Reina Sofia și Thyssen (cele trei grozăvii alcătuiesc așa-numitul Triunghi al Artei).
Citește și: Lucruri gratuite pe care să le faci în Madrid
10. Vacanță în Oslo, Norvegia
Dacă nu ai o înclinație vădită pentru frig și înghețatul sângelui la trecerea prin vene, excluzi, în general, descoperirea Norvegiei pe timp de iarnă, iar dacă nu ai moștenit o avere consistentă sau ai tras lozul câștigător, o excluzi pe timp de vară. Pe de altă parte, dacă (la fel ca pe mulți alții) te fascinează cultura scandinavă și, la aterizarea acolo, nu ți se pare că ai ajuns într-o altă țară, ci pe o altă planetă, rezervi biletul pentru aprilie și scoți de la naftalină toată curiozitatea de care dispui.
Oslo este superb! De-adevăratelea, iar norvegienii au o dependență covârșitoare pentru natură și aer proaspăt. Așa și nu altfel se explică faptul că un artist norvegian a îmbrăcat un întreg parc cu peste 200 de sculpturi de oameni de toate vârstele, reprezentând roata vieții. Toate astea, fără să mai aducem vorba de cultura împământenită a cafelei, de aerul hippie retro al unor cartiere reinventate (precum Grunerlokka Groove) sau de arta modernă etalată la fiecare pas.
Citește și: Insulele Lofoten din Norvegia, o poveste spusă în imagini
Citește mai mult: