Vor veni cu siguranță vremurile când plănuirea weekendurilor prelungite și a zilelor libere va deveni o adevărată industrie. Planificatorul sărbătorilor legale va fi un job respectabil, aplicații care să te ajute să îți pui la punct zilele de odihnă națională vor fi nelipsite din telefonul oricărui cetățean respectabil și multe ghiduri se vor scrie despre cum să te asiguri că weekendul de Rusalii, cel de Paște sau cel de Sfânta Maria iese ca la carte în 5 pași ușor de urmat. Ne-au fost dăruite prea puține astfel de minivacanțe și de prea multe ori le lăsăm să treacă fără să ne încărcăm cu tot ce putem de la ele.
La 50 de zile după Înviere, suntem binecuvântați cu o altă sărbătoare națională încărcată de tradiții și superstiții: Rusaliile. De mai bine de două milenii încoace, ortodocșii sărbătoresc formarea primului nucleu al Bisericii Creștine, momentul în care Duhul Sfânt a coborât asupra apostolilor sub forma unor limbi de foc, conferindu-le darul de a vobi limbi străine pentru a duce mai departe învățătura creștină. Află că dacă alegi să muncești în aceste două zile vei fi crunt pedepsit de Rusaliile furioase pentru că nu acorzi evenimentului importanța cuvenită. Nu credem că acestor zâne mitologice, numite și iele sau împărătesele-văzduhurilor, le pasă câtuși de puțin că ai devenit workaholic, că ești îndrăgostit de jobul tău sau că rezoluția ta cea mai mare pentru 2019 este avansarea în carieră; nu, nu, vrei nu vrei, Rusaliile se sărbătoresc. Și cum ar putea cineva să se bucure mai bine de o sărbătoare decât evadând într-o minivacanță? Iată mai jos topul destinațiilor pentru minivacanța de Rusalii:
1. Horezu, Oltenia
Tot tradițiile spun că cea mai eficientă metodă de a veni de hac acestor demoni ai naturii – ielelor (cunoscute și ca șoimanele, vântoasele, măiestrele, ursoaicele și sub alte câte și mai câte denumiri) este dansul Călușului, tradițional în câmpia Dunării. În ciuda numeroaselor eforturi realizate în ultimii ani împotriva misticismului, călușul reprezintă încă o manifestare importantă de Rusalii în multe sate din județele oltenești și se manifestă printr-un dans popular garnisit cu costume specifice, ritualuri, muzică și interpretări dramatice. Toate legendele locale legate de duhurile rele (regăsite chiar și în literatura lui M. Eliade), precum și de acestă ceremonie a dansului călușăresc, poartă de atâtea secole ceva mistic, ceva atât de pur românesc, încât valoarea i-a fost recunoscută la nivel UNESCO. Ritualul Călușului este considerat o ”Capodoperă a patrimoniului cultural imaterial al umanității”. Noi am paria oricând pe tradițiile naționale, le-am dedica fără să stăm pe gânduri unul dintre prețioasele weekenduri prelungite și am include Horezu în topul recomandărilor rustice.
Caută hoteluri în Horezu2. Satul Hodac, Ardeal
Dacă pășim în zona împrejmuită de Carpați, vom lua contact cu tradițiile ardelenești care nu scapă din vedere în niciun an, după Rusalii, ”udatul tinerelor neveste” pentru a le spori fertilitatea, sănătatea și frumusețea. Nu te grăbi să interpretezi asta după bunul plac; femeile căsătorite de mai puțin de un an sunt jucate de către alți bărbați decât de soții lor cu care aceștia negociază să le ude doar puțin în apa râului. Nu vei ghici care este moneda de schimb a negocierii! Băutura. Iar dacă soții ajung la o înțelegere legată de cantitatea acesteia, tinerele soții sunt udate doar pe pantofi și beneficiază de șanse sporite de a aduce pe lume copii sănătoși și frumoși. Satul Hodac din județul Mureș păstrează încă tradiția nealterată și se află la doar 18 kilometri de Reghin; dacă ajungi acolo în weekendul sus-numit, vizitează Muzeul Etnografic și bucură-te de tot ce are de oferit zona mureșeană. Dacă Ardealul este destinația ta de anul acesta, caută să iei parte la dansul ielelor și vei înțelege de ce se spune despre ele că iau mințile păcătoșilor.
3. Nisipurile de Aur, Bulgaria
Cine poate trece cu vederea fără picătură de ranchiună de faptul că, acum câțiva ani, vecinii noștri de la sud au profitat cu brio de porțiunea lor de mare pentru a optimiza pe cât se poate turismul litoral, lăsând în urmă PIB-ul României cu câteva procente bine meritate. Nu ne rămâne altceva decât să înghițim în sec și mergem să verificăm cu ochii noștri raiul structurilor de cazare all-inclusive sau chiar ultra all-inclusive sub patronajul unui raport calitate-preț recunoscut. Și să nu crezi că numele stațiunii mai sus menționate a fost dat de faptul că i-a îmbogățit pe cei care asigură turismul acolo. Nici vorbă. Plaja este considerată una dintre cele mai bune din Europa datorită nisipului fin și auriu și a apei curate și limpezi.
Caută cazare în Nisipurile de Aur4. Insula Thassos, Grecia
Nicio șansă să fii găsit de nemiloasele iele într-unul din cele trei golfuri cu nisip fin și apă de culoarea smaraldului ale insulei grecești cea mai apropiată de București – Thassos. Te poți ascunde cu șiretenie după paharul de cocktail preferat la una din terasele îmbietoare de pe plajele grecești ca să îți odihnești picioarele după ce te-ai extenuat vizitând vestigiile din zonă.
Caută cazare în Thassos5. Istanbul, Turcia
Nu vorbeam deloc rău mai devreme de un ghid care să ne învețe cum să ne planuim cap-coadă weekendurile prelungite astfel încât să ne încărcăm la maximum bateriile în aceste câteva ocazii anuale. Dacă vrei relaxare totală în weekendul Cincizecimii, ce spui de câteva ore petrecute într-un hamam autentic, pierdut printre aburi și pregătindu-te de un masaj bine-meritat. Asta ca să îți fie suficient de foame pentru a te putea bucura cum se cuvine de toate deliciile bucătăriei turcești.
Caută zboruri spre Istanbul6. Viena, Austria
Dacă această minivacanță este pentru tine și jumătatea ta, alege Viena! Celebra cafea vieneză asortată la nu mai puțin faimoasa ciocolată nu vor avea niciodată un gust la fel de bun ca atunci când le împarți cu sufletul tău pereche. Stai liniștit, chiar dacă vă cunoașteți de doar două săptămâni și încă nu v-ați hotărât nici pe departe dacă vreți să rămâneți împreună tot restul vieții, un sejur în Viena tot va rămâne o amintire frumoasă. După ce ați vizitat palatul Schonbrunn, vă recomandăm o croazieră pe Dunăre la apus de soare în compania unei porții de șnițel vienez și o bere Kaiser.
Rezervă zboruri spre Viena7. Praga, Cehia
Mare iubitor de bere? Check. Pasionat de cultură, istorie și curios de evoluția fostelor state comuniste? Check. Amator al cafenelelor cochete plasate în marile piețe ale capitalelor europene. Check. Slăbiciune puternică pentru oameni zâmbitori, mâncare ieftină și parcuri în care să te pierzi? Yes, sir. Dacă ai bifat cel puțin două dintre condiții, nu sta pe gânduri. Praga te cheamă la ea.
Caută cazare în Praga8. Antalya, Turcia
Da, știm că este a doua oară când Turcia se strecoară cu dibăcie în topul recomandărilor noastre de început de vară, dar de ce să nu-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului? Mai ales că pe următorul weekend prelungit va trebui să îl aștepți nu mai puțin de două luni. Și te rog să nu te plângi că după după ce vei face croaziere cu vaporașul pe Mediterană, scufundări, jeep safari, sesiuni nesfârșite de shopping și te vei îndestula cât cuprinde la bufetul all-inclusive din hotel, nu vei avea ce să vizitezi. Îți poți ocupa timpul care rămâne liber vizitând moscheile orașului, cascadele din împrejurimi sau faimoasa Poartă a lui Adrian despre care am învățat la ora de istorie.
Caută cazare în Antalya