preload
*Conținut sponsorizat: Această călătorie în Istanbul a fost facilitată de Atlas Global

Ducându-și veacul, în parte, pe Strâmtoarea Bosfor – cea care atât de uimitor desparte Europa de Asia, Istanbul este povestea a două orașe cuprinse între granițele aceleiași capitale. Du-te în partea europeană și vei găsi o metropolă în care pulsează viața, în care turiștii curg în râuri și unde lăcașelor cu faimă internațională, precum Moscheea Albastră și Hagia Sophia, văd în fiecare zi cozi kilometrice. Aventurează-te în jumătatea asiatică și lucrurile îmbracă dintr-o dată o nuanță de relax, de vintage și ceva din sentimentul confortabil de acasă – cafenele locale la tot pasul și abia o brumă de mici afaceri locale ici, colo. Nimic ce aduce a pământ turcesc european. În ceea ce vei citi în continuare, am cuprins amândouă jumătățile de Istanbul și le-am reunit într-un ghid turistic care te plimbă deopotrivă prin locurile cunoscute de întreaga planetă și prin cele știute de numai câțiva localnici.

Găsește zbor ieftin către Istanbul

Partea Europeană

Ca să punctezi toate cele ce strigă a fi văzute aici și pentru a le cerceta în cele mai mici detalii, ar trebui să aloci cel puțin o zi, chiar dacă atracțiile europene sunt mai toate sunt cuibărite în același cartier.

Îmbrățișează fără opreliști trecutul istoric din vremurile lui Sultanahmet

The bold aura of the Blue Mosque - venture inside it for a glimpse of some very detailed architecture

Moscheea Albastră, Hagia Sofia și opulentul Palat Topkapi se află toate în același cartier – Sultanahmet și în același district – Fatih. Ba mai mult: toate sunt conectate între ele de grădini verzi și întinse. N-ai avea nicio scuză să pleci fără să le fi cercetat pe toate, dar poate că cel mai cuminte ar fi să începi cu Moscheea Albastră, cea care a împrumutat numele de la culoarea plăcilor de ceramică făcute manual și aflate numai în interior.

Poate n-ar trebui să stricăm surpriza, dar nu putem să ne abținem să nu-ți dezvăluim deja ce te așteaptă înăuntru: 200 de vitralii pe post de ferestre, peste 20.000 din mai sus numitele plăci albastre și sute de metri pătrați de covor roșu decorat cu simboluri misterioase.

Încă un secret: observă ouăle de prepeliță plasate pe candelabre și află că înțelepciunea populară locală a fost întotdeauna de părere că acestea țin păianjenii la distanță. Sigur, a venit mai apoi știința și a decretat că, într-adevăr, ouăle de prepeliță emit un miros intolerabil pentru multe insecte, dar pe care nasul uman nu-l poate pătrunde.

Și după ce consideri că ai reflectat suficient la ouăle de prepeliță și la plăcile de ceramică albastre, îndreaptă-te către rivala principală a moscheei, aflată la numai 10 minute de mers: Hagia Sophia.

 Cândva biserica, apoi moschee și în prezent... muzeu. Hagia Sofia este un monument religios care ar avea câteva lucruri de trecut în CV

Hagia Sophia și-a început cariera în anul 360 d.Hr., iar la vremea aceea era cunoscută drept Magna Ecclesia (Marea Biserică). A fost prădată apoi de forțele otomane în 1453 care au schimbat cap-coadă orașul Constantinopol (actualul Istanbul). Ulterior, sultanul Imperiului Otoman, Mehmet II a stopat jafurile asupra bisericii și a transformat-o în moschee, ceea ce a și rămas până în 1934.

Actualmente, deși interiorul arată ca un muzeu vechi și rustic, tu fii cu băgare de seamă la incursiunile religioase care i-au marcat puternic arhitectura. Atenției tale nu îi vor scăpa sigur crucile profanate, instalațiile păgâne, iar coloana dorințelor, nici atât. Aceasta din urmă este o mică adâncitură despre care se spune că, atunci când îți introduci palma acolo și o rotești 360 de grade spunând o dorință, șansele de a se îndeplini cresc vizibil. Acum, tu ești liber să crezi ce vrei…

Încheie-ți turul celor ce-trebuie-văzute-și-postate-pe-Instagram ale lui Sultanahmet, cu o vizită la Palatul Topkapi – rezidența imperială a sultanilor otomani pentru aproape 400 de ani. Deși multe dintre încăperile complexului rămând neaccesibile publicului, nu te teme, e atât de mare și de opulent că oricum îți va lua ochii. Printre altele, poți vizita Harem-ul, spațiul domestic rezervat soțiilor, concubinelor și servitoarelor, dorindu-ți ca pereții să prindă glas și să se pună pe povești.

Pierde-te iremediabil în Marele Bazar

N-ar trebui să-ți ia mult să te pierzi printre toate bijuteriile și ornamentele din Marele Bazar

Îți recomandăm să nu-ți fi lăsat chiar toată energia în cele trei măreții povestite mai sus, ci să mai fi păstrat ceva pentru a te aventura în Marele Bazar, aflat la fix un kilometru jumate de Palatul Topkapi, din același district Fatih. Având aspectului unui oraș fortifiat, aceasta este, de fapt, cea mai veche piață acoperită din lume: 61 de străzi în care își duc traiul nu mai puțin de 400 de magazine.

Un belșug de suveniruri și condimente orientale, lanterne și brizbrizuri irezistibile stau aici în linie și-și așteaptă negocierea. Trage adânc aer în piept și negociază cu tot sângele rece pe care-l ai la dispoziție, apoi ia-o la hoinărit prin aceste vechi pasaje, cu față de cumpărător greu de mulțumit.

Nici nu te gândi să-ți verifici GPS-ul, n-ai face decât să lași pe drum o parte din farmecul bazarului. Alocă-ți un minut și nu face nimic în afară de a admira tavanul care acoperă străzile și aleile și care-i decorat cu (oximoronic) maximă minuțiozitate.

Dacă te vezi cochetând mai degrabă cu o piață mai puțin copleșitoare, poate ar trebui să alegi Bazarul Egiptean din cartierul Eminönü – un decor mai îngust, dar doldora de arome. Iar după ce ieși de aici, traversează binișor Podul Galata și începe fără rețineri o conversație cu unul dintre pescarii locali aflați la datorie lângă apele Bosforului. Ai putea să îi spui chiar de Hagi…

Ieși la o șuetă în Piața Taksim

Dacă ai impresia că ai mai văzut pe undeva tramvaiul, e prea posibil. E un soi de simbol al Istanbulului și își croiește drum pe străzile din Taksim

Traversează apoi Podul Galata și mergi neoprit preț de câțiva kilometri, până ce dai de Piața Taksim și de zona-i înconjurătoare, aflate fix în inima trepidantă a Istanbulului.

Restaurantele și cafenele care abundă aici îți vor fura instant privirea și la fel va face și lunga alee pietonală İstiklal Caddesi (Bulevardul Independenței) care în care viața mișună fără oprire. Poate va trebui să cauți ceva mai atent ca să dai de cea de-a doua cea mai veche linie de metrou din lume, dar de găsit, e musai s-o găsești.

Ce-i de făcut în partea asiatică de Istanbul

Latura asiatică a orașului face ca acesta să semene binișor cu o cămașă, sau o rochie, dacă vrei, alcătuită din două stofe complet diferite, care nu se asemeamănă nici măcar la material – una din lână, și alta din bumbac, poftim! Partea asiatică nu are nimic din grandoarea celei europene, iar aici lucrurile nu se învârt în jurul obiectivelor cunoscute de un glob întreg. Din contră, ceea ce te va topi va fi atmosfera locală și sentimentul de familiaritate, accentuate de natura amicală a localnicilor.

Întoarce foaia timpului cu o vizită pe Insulele Prințului

Ia-ți adio de la claxon de mașini și salută nechezatul de cal pentru că acest animal rămâne principala formă de transport în insule rustice din Marea Marmara

Printre toate lucrurile din Istanbul, care o să te asalteze să le vizitezi, Insulele Prințului ar trebui să se distingă în mulțime asemenea unei siluete de 2 metri. Acest arhipelag pitoresc din Marea Marmara a avut grijă să-și conserve pe cât de mult din vechile cutume, iar asta îl face să contrasteze izbitor cu restul Istanbulului. Nu te aștepta nici în vis să vezi aici autostrăzi… pentru ce ar avea nevoie de asta caii, care rămân mijlocul de transport principal?

Feriboturile ce părăsesc uscatul pentru a se îndrepta în acest colț de lume conservată o fac pe tot parcursul anului și pleacă din Bostancı, Kartal and Maltepe (aparținând bucății asiatice de oraș) și din Kabataş (parte europeană). Fără urmă de tăgadă, lunile de vară sunt cele mai propice pentru a explora insulele.

Hoinărește nestingherit pe străzile din Kadıköy

 Terminalul Haydarpaşa – una dintre cele mai reconoscibile gări ale Orientului Mijlociu

Zona Kadıköy este cumva antidotul perfect pentru toate nebunia la care ai asistat vizitând obiectivele mondiale din partea europeană. Adică, după ce ai respirat același aer cu milioane de suflete, vii aici și te refugiezi în peisaje maritime, restaurante și cafenele locale sau piețe micuțe (aflate la capătul opus al spectrului față de Marele Bazar). Și toate acestea învăluie Kadıköy într-o atmosferă confortabilă și primitoare, extrasă din cultura care mai-mai că strigă un călduros„ Bine-ai venit!”

Ocupă-ți în tihnă locul la o masă, comandă o cafea turcească și scufundă-te în plăcerea de a o sorbi tacticos. Pentru o privire aruncată în Orientul autentic, fă un ocol gării Haydarpaşa (nefuncționabilă în acest moment) și, de ce nu, pregătește-te pentru o cină pregătită în casă, aruncând un ochi peste tarabele Pieței Marmara Balık, impregnată permanent de un iz de pește proaspăt.

Gustă puțin iaurt tradițional de la mama lui, în Kanlıca

 Degustarea molcomă a unui iaurt se pupă de minune cu serenitatea de la mal de apă, din acest colț liniștit de Istanbul

Kanlıca este zona ce abundă de cafenele aflate în vecinătatea mării și care servesc un iaurt tradițional, îmbrăcat în zahăr pudră. Un loc unde, alături de lactatele delicioase, se servește tihnă și calm și unde, pentru a spori senzația, cimitirul Kanlıca aflat în vârf de deal, oferă priveliști emoționante asupra Strâmtorii Bosfor.

Experiență de neratat: o croazieră pe Bosfor

 Croazierele pe Bosfor îți așază Europa într-o parte și Asia, în cealaltă

Prin puzderia de ambarcațiuni care-și fac liniștite meseria de-a lungul apelor, înclinăm a recomanda Feriboturile Şehir Hatları, datorită varietății de rute pe care le oferă în jurul orașului, a flexibilității cu care funcționează și a prețurilor prietenoase. Ehee, dacă tu ai vrea mai degrabă să arunci cu banii și să navighezi ca un rege, măcar fă-o în timpul celor două ore ale unui tur privat.

În timpul excursiei pe Bosfor, nu permite privirii să omită acest fermecător și totuși atât de biza-plasat obiectiv: Turnul Fecioarei

Singurul loc în care vei găsi arhitectură luxoasă aici, va țărmul asiatic al Bosforului și da, cel mai bine se vede de la bordul unui vas în mișcare. La fel se poate spune și despre celebrul Turn al Fecioarei (sau „Turnul lui Leandros”) care-a demonstrat o adaptabilitate impresionantă, jucând pe rând rolul de far, carantină și, în zilele noastre, pe cel de restaurant.

Unde să mănânci în Istanbul

Resturantul Hamdi, în cartierul Eminönü

La restaurantul Hamdi ai toate șansele să schimbi perspectiva din care obișnuiai să privești kebapul. Înainte de a te ospăta din una (sau câte vrei tu) dintre cele 17 varietăți, vei fi servit cu meze – să le spunem un fel de „tapas turcești” din care nu lipsesc brânza, chiftelele, salata de vinete și-așa mai departe. La desert, mulțumește-te cu priveliști superbe asupra Podului Galata și asupra estuarului care se-alătură Strâmtorii Bosfor la întâlnirea cu Marea Marmara.

Krependeki İmroz – Nevizade, Taksim

 Krependeki İmroz își face culcuș în inima agitată a bulevardului Nevizade, o alee înțesată de restaurante și bunătățuri

Krependeki İmroz este numai unul din infinitele restaurante care-ți vor face cu ochiul în plimbarea ta prin Nevizade, din cartierul Taksim. Mezele despre care vorbeam mai sus abundă, iar fructele de mare abia-și așteaptă locul în farfurie. După ce-ai terminat cu ele, bea un shot digestiv (numărul este orientativ… bea câte vrei!) de Raki, un anason aromat, cunoscut și ca laptele leului, sau laptele curajosului (și nădăjduim că niciun gând neortodox nu-ți trece prin minte).

Rezervă hotel în Istanbul
Găsește zbor ieftin către Istanbul

Să nu închidem robinetul cu inspirație, murmuri printre buze?

* Conținut sponsorizat: Această călătorie în Istanbul a fost facilitată de Atlas Global

Despre autor

Allan KortbækAllan, editorial assistant, este ceea ce am putea numi „un om al lumii”. Având rădăcini pe 3 continente, hobby-urile lui își dau mâna cu fotografia, sporturile și arta modernă. Nu stă prea mult timp departe de concerte și cochetează în mod promițător cu surf-ul. Dacă nu îl găsești pe terenul de fotbal, atunci cu siguranță soarbe tacticos din cine știe ce cocktail pe cine știe ce plajă din lista lui cu locuri de văzut.

Descoperă mai multe articole