preload

Prietenoși și sociabili din fire, am descusut-o pe Natalie Soysa, fotograf local care călătorește către nordul insulei mai des decât măturăm holul de la intrare cei mai mulți dintre noi. Ardeam de curiozitate să știm ce-o determină să bată drumul iar și iar. Și ea, amabilă cum nu se poate, ne-a povestit de ce continuă să se întoarcă în această parte a insulei cât încă nu-i atinsă nici cu vârful degetului de către turismul de masă.

Rezervă zbor către Sri Lanka

Nordul reînvie ușor, ușor din cenușă

Îi dorim noii generații nordice să se bucure din plin de pace și progress după atâtea secolele de distrugere

Îi dorim noii generații nordice să se bucure din plin de pace și progress după atâtea secolele de distrugere

A trecut prea mult timp în care Sri Lanka a fost victima clișeelor turistice răspândite cu prisosință în sudul insulei.

Nu e de judecat faptul că, atunci când spui Sri Lanka, ți se perindă prin fața ochilor copaci de nucă de cocos îmbrățișând insula și încadrând apusuri de soare perfecte. Posibil ca plaje înțesate de baruri și rânduri de magazine ce vând mărunțișuri colorate și irezistibile să-și facă și ele loc în cutiuța imaginației, iar puhoaie de turiști veniți la bronz, să ia cu asalt întregul tablou. Dar Sri Lanka are mult mai mult decât atât.

Un război lung de 30 de ani a ținut o mare parte din Sri Lanka, la ani lumină depărtare de restul insulei, iar pentru călători, asta a însemnat că, cei mai mulți, nu s-au putut lăuda că ar fi văzut tot ce avea insula de oferit. Norocul face că lucrurile s-au schimbat, iar la opt ani după terminarea războiului, nordul s-a refăcut încet, încet, trezindu-se la viață după zeci de ani de distrugere masivă.

Încă nu putem spune că sudul și nordul arată ca și cum vin din același aluat, dar asta-i mai degrabă un lucru bun. În acesta din urmă, vechea cultură și religia de demult nu au fost încă exploatate până la epuizare, iar viața este mai simplă, peisajele mai bogate și, de fapt totul se prezintă într-o formă nealterată.

Tuk tuk-ul ce-și așteaptă cuminte șoferul și pasagerii în Jaffna

Tuk tuk-ul ce-și așteaptă cuminte șoferul și pasagerii în Jaffna

Probabil nici dacă ai merge legat la ochi nu ai putea să ignori construcțiile maniacale și noile clădiri care se aciuează în oraș, dar nu te lăsa păcălit de această primă impresie. Nordicii de aici sunt oameni buni, blajini și le place să facă lucrurile în ritm… contemplativ. În plus, există o tăcere aici pe care (oximoronic) n-o vei auzi în nicio altă parte.

În plus, din nord lipsesc cu desăvârșire ofertele gândite, executate, împachetate, iar ție nu-ți rămân prea multe opțiuni decât să trăiești așa cum o fac localnicii. Dacă vrei să plătești pentru o experiență, ai face mai bine să-ți iei bilet în altă parte, dar dacă vrei să o trăiești… ei bine, aici e locul. Excentricități de mama focului, culori și căi cel puțin bizare de a ucide zilele vin la pachet fără ca un preț să se clatine șiret pe colț.

Plimbări în zori de zi

O femeie împreună cu sari-ul ei privesc răsăritul

O femeie împreună cu sari-ul ei privesc răsăritul

Pentru apusuri tăietoare de respirații, în recomandăm direcția sud din mijlocul insulei, dar dacă norocul face să ajungi spre nord, pândește cu luare aminte răsăriturile. Știm că te vei afla probabil în concediu, iar acesta și alarma de dimineață nu au făcut niciodată casă bună, dar crede-ne pe cuvânt, merită. Merită să începi de la 0 zilele care trec pe lângă tine fără să îmbulzească și să dea din coate și, curios, vei observa că oamenii merg cu același pas.

Jaffna, de exemplu, cunoscut cândva drept epicentrul cultural al nordului, se trezește la viață odată cu prima geană de lumină și tot atunci, femeile înveșmântate în sari de culorile păsărilor tropicale, încep a fi văzute plimbându-se țanțoș.

Cantinele și restaurantele vegetariene își încep programul la mijirea zorilor, scoțând la lumină gustări proaspăt prăjite (vadai) și clătite pregătite din făină de orez (thosai). Pe câteva dintre bunătățile înșirate le găsești preparate sub însemnele perfecțiunii și prețului simpatic la Malayan Café , numărul 36 de pe strada Power House Road, în același cartier cu piața orașului.

Psalmi fermecători se aud despicând orizontul la ițirea soarelui, iar oameni și bovine se strâng deopotrivă în cete.

Muncă făcută din pasiune

 Meșteșugar văzându-și de-ale lui într-un atelier din Jaffna

Meșteșugar văzându-și de-ale lui într-un atelier din Jaffna

Lucrurile se desfășoară după norme tradiționale, iar șarmul ce se desprinde de aici este greu, dacă nu imposibil de descris.

Epoca industrială a ajuns în Sri Lanka (sau cel puțin în cea mai mare parte a ei) cu mult timp în urmă, dar în nord se petrece o cu totul altă poveste pentru că, până în zilele noastre, mașinile și producția de masă sunt greu de găsit. Meșteșugurile învățate din generație în generație sunt cele care continuă să înalțe statui, să sculpteze ornamente și să creeze ceea ce pe drept cuvânt s-ar putea numi „muncă făcută din pasiune”.

În vreme ce coasta sudică abundă de șaluri colorate, nordul se distinge prin covorașe sau obiecte din cupru înfățișând zeități. Îndrăznește să treci pragul unui atelier, într-o după-amiază ocupată, și urmărește bătrânul meșteșugar care lucrează acolo. Vei vedea că nu ai nevoie nici să cunoști limba, nici pe el că să te bucuri de scena ce ți se desfășoară în fața ochilor.

Cazări cum nu se poate mai autentice

Asemenea pensiunilor unde poți să înnoptezi, Biblioteca Publică din Jaffna este o relicva a trecutului colonial

Asemenea pensiunilor unde poți să înnoptezi, Biblioteca Publică din Jaffna este o relicva a trecutului colonial

Dacă ești în căutare de lux și confort, nu ai venit unde trebuia gonind către nord; după 8 seara străzile se-afundă în tăcere, iar pentru oamenii de aici, viața de noapte e doar o legendă. Dacă ții cu tot dinadinsul, află că în Jaffna, cel mai mare oraș al nordului, există un cinema 3D care rulează filme romantice în limba locală (dar bănuim că asta nu-ți aduce nicio consolare).

Să tot fie unul-două hoteluri mai fancy , dar pensiunile conduse și locuite de localnici abundă, fiind totodată și o caracteristică distinctivă pentru experiența în Jaffna. Insinuări ale picturilor arhitecturale portugheze, vibrante cum le știm, decorează aceste cazări coloniale (pentru că da, Sri Lanka a fost colonie portugheză).

Sarras Guest House, de exemplu, o pensiune ce poate fi judecată drept afacere de familie, este unul din aceste locuri ce ascund în spatele gardurilor, nu numai o experiență cât se poate de autentică, dar și o atmosferă hrănită de grădini și felinare, ce-ți cam rupe sufletul în ziua plecării.

Rezervă hotel în Jaffna

Treburi de măgari (la propriu)

 Pe Insula Mannar, măgarii și oamenii trăiesc laolaltă în armonie

Pe Insula Mannar, măgarii și oamenii trăiesc laolaltă în armonie

Dacă vrei să vezi o bucată de pământ locuită mai degrabă de măgari decât de oameni, dă o fugă în Mannar. Situată pe nord-vestul coastei, insula este populată de oameni ce trăiesc în case amețitor de colorate. Această parte de Sri Lanka este cea mai apropiată de India, iar ambele națiuni și culturi sunt și vor fi mereu legate „printr-un pod de proporții miticie”, am încheiat citatul din epopeea sanskrită Ramayana.

Dar întorcându-ne la treburi măgărești, animalele au fost aduse aici de negustorii arabi, undeva prin epoca drumului mirodeniilor, și se îndeletniceau cu căratul bunurilor exotice dintr-un oraș în altul. Așa și nu altfel se explică rolul primordial pe care l-au avut necuvântătoarele în a-i conferi Ceylonului (aceasta era denumirea Sri Lankăi în timpul dominației britanice), de-a lungul istoriei, poziția de nod internațional al comerțului. Și uite-așa, odată abandonați, măgarii s-au pus pe făcut copii și au creat în zonă o nouă populație rezidentă.

Din insulă în insulă ca albina după flori

Copii ce se scaldă în apele izvorului termal Keermalai

Copii ce se scaldă în apele izvorului termal Keermalai

Să ne înțelegem: Mannar nu este singura insulă atașată nordului. Peninsula Jaffna per se acoperă câteva insulițe ale căror nume trădează nerușinat istoria variată a regiunii (cel puțin pentru cine se descurcă în tamilă).

Pe Insula Nagadeepa te așteaptă imaginea călugărilor sau adepților strânși în vechiul templu Buddist, Peninsula Keerimalai este cunoscută mai cu seamă pentru piscinele naturale cu apă caldă, localizate – fără să vorbim în metafore – fix la marginea oceanului. Karaitivu și-a câștigat faima datorită frumoase plaje Casuriana, iar despre Insula Delft se știe că în izolarea-i, oferă adăpost unor însemnate herghelii de cai sălbatici.

Dacă simți că energia îți dă pe-afară ca un ibric în fierbere, încearcă să petreci fiecare zi pe o insulă diferită pentru că fiecare din ele este plină ochi cu temple și cu stiluri de viață care le preced.

Temple hinduse își duc traiul liniștite alături de fortărețe portugheze, în vreme ce oamenii lucrează în saline sub căldura dogoritoare a soarelui care pare că nu-și va mai da niciodată obștescul sfârșit. Dar după fiecare după-amiază caniculară, urmează o dimineață încărcată de aer proaspăt care te face să uiți căldura din ziua precedentă, ca și cum n-ar fi fost mai mult decât un vis.

Peisaje în care domnesc palmierii

 Zvente se înalță spre cer siluete de palmier

Zvente se înalță spre cer siluete de palmier

Probabil primul lucru care-ți va sări în ochi la peisajul nordic va fi aspectul lui… ușor din altă lume. Și cu cât călătorești mai mult spre nord, cu atât șirurile de arbori de cocos se dau în lături, făcând loc unor munți de palmieri, conturând un peisaj ce-ar fi putut fi, în lipsa lor, simplicitatea întruchipată.

Localnicii de aici fac la fel de mult uz de palmieri, cum concetățenii lor din sud fac cu arborii de cocos. Totul se folosește, nimic nu se aruncă; de la fructe, la tulpini, sevă sau frunze, fiecare părticică de palmier se face utilă în crearea produselor de toate felurile, de la cele de cofetărie, genți de mână până la un băutura alcoolică cunoscută drept toddy pe care n-o s-o guști în altă parte.

Un paradis diferit pentru fiecare

Locuitor al Sri Lankăi de nord, luând parte la un festival Hindu

Locuitor al Sri Lankăi de nord, luând parte la un festival Hindu

Concluzia, așadar, dragi prieteni, este că în nordul Sri Lankăi nu se vine pentru experiențe evidente, pe care le-ai putea avea în sute de alte locuri. Aici se vine pentru a scăpa de acestea. Sri Lanka de Nord nu este în niciun caz genul de destinație unde rezervi tururi în grup. Nu. Aici se vine singur sau într-o pereche de doi, pentru că numai așa paradisul acesta se poate transforma într-un loc cu adevărat personal, un loc unde, încă de la intrare, încă de la intrare, te scufunzi în cea mai pură autenticitate.

Rezervă zbor către Colombo

Cum ajungi din Jaffna în Colombo

Din Colombo, poți străbate drumul cu mașina până în Jaffna (12 ore) sau cu trenul (între 9 și 10 ore) sau poți lua un zbor comercial de la Ratmalana Air Force Base până la Palaly Air Force Base, în apropiere de Jaffna.

Curios să afli mai multe despre Sri Lanka? Aruncă un ochi peste lista noastră cu hoteluri eco-friendly și găsește-l pe cel care te interesează

Despre autor

David RichDavid este un veteran la momondo, îndrăgostit de vinurile gustoase și de muzica siropoasă. După ce a călătorit în cele mai multe dintre colțurile lumii, a ajuns la concluzia că Europa (în special Europa de Est) este locul lui preferat. Pentru a atinge culmile perfecțiunii, în viziunea lui David, o vacanță trebuie să includă o vizită la un mare memorial de război, ceva clădiri art deco de explorat și condusul unei mașini într-o noapte urbană.

Descoperă mai multe articole