Kiev este un adevărat cumul de ideologii politice, ortodoxism și revoluții recente. Capitală a Ucrainei, centru cultural și adăpost pentru trei milioane de suflete – acest oraș se întinde peste dealuri înverzite și peste insule împrejmuite de ape de râu, conectate prin poduri și linii de metrou.
Ne pare rău dacă te aștepți să triem cât se poate recomandările legate de Kiev. Nu ne lasă inima să facem așa ceva, trebuie văzut TOT ce-i de văzut! Iar pentru asta, am făcut echipă cu un localnic, pe numele lui Ross Rusakov, care s-a oferit să ne arate care-i sunt locurile favorite din oraș.
Află pacea în locul de pelerinaj din Kiev, cunoscut drept Lavra
Kiev-Pecherska Lavra este un complex gigant de mănăstiri ridicat într-unul dintre cartierele centrale (Pechersk), populat de călugări si pelerini și considerat unul dintre cele mai sfinte locuri ortodoxe. Orice iubitor de mediu va jubila auzind că mașinile sunt interzise în această zonă, unde o atmosferă de eternă pace își lăfăie șezutul, unde o arhitectură incredibilă este conservată de UNESCO și protejată de administrația locală. Turnul cu clopot de aici este unul dintre cele mai înalte puncte ale Kievului.
Dar dacă îți închipui că numai domuri de aur, peisaje grozave și hrană pentru suflet este tot ce găsești, nici nu știi cât de departe ești de adevăr. Cantina plasată în interiorul mănăstirii este deschisă publicului în fiecare zi și reprezintă locul unde călugării și pelerinii se reunesc deopotrivă, la aceeași coadă pentru mâncăruri ieftine și simple, pentru a schimba zâmbete și impresii.
Ești căutător neînfrânat de liniște și singurătate? Atunci vizitează Lavra după ora 18, când majoritatea grupurilor de turiști și-au luat tălpășița și au lăsat mănăstirea mai mult goală decât plină, într-un calm aproape absolut.
Lasă-te cuprins și răpit de venerație în fața statuii Patria Mamă
Lăsând în urma noastră zidurile mănăstirii și făcând câțiva pași mai încolo, vom da peste un monument sovietic extrem de disputat și aproape la fel de masiv, zis Patria Mamă. Statuia „Mamă” de 62 de metri înalță falnic o spadă lungă de 16 metri cu o mână, în vreme ce cealaltă, cu ajutorul unui scut, apără – sau amenință – oamenii din Kiev. Indiferent de interpretare, indisputabil este faptul că statuia impresionează.
A fost inaugurată în 1981, ca parte a Muzeului Patriotic al Războiului din 1941 – 1945, comemorând victoria sovietică din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Încă de atunci, Ucraina și-a câștigat independența, iar noi vânturi politice bat pe teritoriul țării; în 2015, de exemplu, parlamentul a scos în afara legii referințele la termenul „Marele Război Patriotic”, precum și alte simboluri comuniste, nume de străzi sau de monumente. În urma acestor amendamente, muzeul a fost redenumit Muzeul Național al Istoriei din Ucraina în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Da, scurt și la obiect, am spune.
Fă o plimbare pe Landscape Alley
Landscape Alley este o cărare absolut încântătoare ce străbate dealurile din Kiev, devenind însă cât se poate de plină în zilele însorite. Începe drumeția din fața Muzeului Național de Istorie și ține-o tot înainte pe cărarea șerpuită de circa 1 kilometru. Vei trece pe lângă Biserica Sfântul Andrei (construită în stil baroc) și vei admira o mulțime de obiecte de artă contemporană. După ce vei simți cum te cuprinde oboseala (sperăm că se va întâmpla asta la capătul kilometrului de cărare), cuibărește-te confortabil pe iarbă, deschide o sticlă de vin și pune-te pe analizat oamenii din jur. Sau citește o carte. Fiecăruia… cum îi place.
Nu departe de-această cărare vei da de una dintre cele mai vechi străzi pietonale din Kiev, stradă pavată, dar abruptă, zisă Descendentul lui Andrei (Andriyivskyy Descent), plină ochi de standuri cu suveniruri, magazine și restaurante. O altă cale de a coborî din zona istorică, înaltă a orașului până în cartierul aflat la cea mai mică altitudine (Podil) este funicularul plasat exact à côté de Catedrala Mikhailovsky. Și tare ai mai mânia pe Dumnezeu să nu intri să arunci o privire și aici.
Lasă-te prins în mrejele cartierului Podil
Situat de-a lungul malurilor râului Dnieper, Podil este unul dintre cele mai vechi cartiere din Kiev. Cu toate acestea, farmecul nu pare să-i slăbească deloc și s-a dus vestea cum că s-ar pricepe să atragă mai cu seamă tineret. Podil este classy, are propriile obiective istorice și înfățișează o arhitectură veche de toată frumusețea. În pofida acestor trăsături, are un suflet tânăr și îi place să găzduiască magazine și baruri, iar manifestările artistice știu că își vor găsi mereu aici un spațiu unde să se asorteze. Și la fel cum apa minerală se împletește de minune cu paharul de vin alb, la fel și Noul se contopește cu Vechiul într-o armonie deplină în cartierul Podil.
Amestecă-te în mulțimile din Parcul Taras Shevchenko
În parcul central Taras Shevchenko vei afla tot soiul de locuitori ai orașului, reuniți sub raze de soare și aer de pădure. Ia o pauză de la centrul zbuciumat al orașului și ascunde-te la umbra unuia dintre copacii bătrâni de secole, în timp ce urmărești oamenii ce se perindă pe lângă tine (sau citești o carte!).
Parcul, la fel ca și cartierul universitar în care se află, sunt denumite după poetul și pictorul ucrainean de renume, Taras Shevchenko.
Fă un tur în Cernobâl
Poate te va surprinde, poate nu… dar află că Cernobâl, spațiul considerat cândva drept unul dintre locurile letale ale planetei și o zonă absolut interzisă, este acum o atracție cât se poate de populară ce atrage mii de vizitatori în fiecare an. Atenție! Acestora nu le este permis să intre singuri în Zona Interzisă, așa că cel mai bine ai face să rezervi unul dintre numeroasele tururi organizate (Deinde, de exemplu). Asta îți va permite să te plimbi în jurul Centralei Nucleare de la Cernobâl și de-a lungul străzilor pustii din orașul-fantomă Prîpeat. Cum te vei simți? Probabil cu nimic mai jovial decât într-o lume ce tocmai a trecut prin apocalipsă.
Respiră puțin folclor ucrainean în Pyrohiv
După ce te saturi de aglomerația urbană, fumu-i specific, atmosfera încărcată de metropolă și de Cernobâl, vei simți cumva instinctiv că e momentul pentru un tur de o zi în Pyrohiv. Acest cartier situat în periferia sudică a Kievului ascunde Muzeul Arhitecturii Populare și a Vieții Rurale din Ucraina. Da, ai ghicit, un fel de Muzeul Satului din Herăstrău, doar că de dimensiunile unui parc uriaș, unde-i reprezentată arhitectura folclorică specifică tuturor regiunilor ucrainene. Nu uita să iei la tine măcar un sendviș înainte de intrare, pentru că vizita va dura ceva timp.
Mănâncă în stil modern la Ostannya Barikada
Dacă ți-a trecut vreodată prin cap năstrușnica idee că, mergând în Ucraina, ai vrea să încerci ceva mâncare ucraineană, atunci nu ai voie să pleci acasă fără să fi trecut pragul restaurantului Ostannya Barikada și fără să fi purtat în furculiță ceva bucate de aici, asortate la băuturile diverselor colțuri ale țării. Restaurantul este cumva ascuns în Globus Mall, sub Maidan Nezalezhnosti – piața centrală din Kiev ce a atras atenția globală atât în timpul Revoluției Portocalii din 2004, cât și în timpul Revoluției Demnității (Euromaidan) din 2014.
De ce să spui NU bucătăriei georgiane de la Mama Manana
Restaurantul de primă mână, Mama Manana, este tot ce și-ar dori un locuitor al planetei Pământ în materie de mâncare georgiană. Încearcă-le faimoasele Khinkali (găluște) și Khachapuri (pâine umplută cu brânză) și declară-te pe loc cel mai mare fan al bucătăriei din Georgia. Lesne de închipuit că ar fi înțelept să rezervi o masă dacă ai pretenție de loc în acest restaurant ușor-celebru.
Cinează asemenea unui tătar la restaurantul Sofra
Restaurantul Sofra este deținut de o familie de tătari din Crimeea și așază frumușel în meniu porții incredibile de Plov (orez cu carne de miel), Shashlik (shish kebab) și probabil cea mai elegantă servire a cafelei din oraș. În Podil vei găsi un fast-food înrudit cu Sofra care servește nimic altceva decât cea mai delicioasă plăcintă în ulei (Chebureki) din… universul cunoscut, cel puțin.
Urmărește, ascultă și lasă-ți corpul să se ocupe de ceea ce înseamnă „dans” la Closer
Clădirea mai sus menționată adăpostește un centru de artă, este cel mai important acoperiș sub care se aude techno, din oraș și cuprinde mai multe cluburi de noapte. Closer este, probabil, cel mai cunoscut, întrucât aduce aproape în fiecare weekend un line-up de talie internațională. Dacă ești norocos, s-ar putea să ai șansa să asiști la un eveniment secret din Shoom Studio – un templu al muzicii, unde poți intra doar dacă ești gata să-ți lași pantofii afară. Festivalul anual de muzică electronică Strichka , iar un etaj mai sus, în Mezzanine , vei putea asculta mulți artiști indie din Ucraina.
Rezervă-ți o seară pentru a ieși în Kosatka
Kosatka are un interior în stilul anilor ’70, servește o mâncare de te lingi pe degete, în timp ce dai cu ochii de tot felul de oameni. Nicio mirare că vei găsi locul mereu în plină vervă; este barul perfect în care să ieși cu prietenii. Sau cu localnicii.
Cum să spui NU unui pai care te-mbie, ieșind dintr-o licoare de peste 30%, la N::B Cocktails?
Locul ăsta știe câte ceva despre misterioasa artă a cocktailurilor perfecte și organizează fel și fel de evenimente cosy, dar pline de stil. Aaa, nu uita să-ți aduci câinele, în cazul în care te însoțește în vacanță. Va fi mai mult decât binevenit la N::B Cocktails.
Dedă-te tuturor plăcerilor trupești pe Insula Trukhaniv
Iată un loc care face cinste zilelor leneșe de vară unde singurele responsabilități acceptate rămân tolănitul la soare și petrecutul până-n zori: Insula Trukhaniv. Și tot mergând, vei ajunge la UBK beach, , cel mai mare club de vară din Kiev, cu ale lui spirtoase fancy și evenimente săptămânale. Tot aici, în fiecare iulie a anului, festivalul independent de muzică ucrainean, Hedonism Festival aduce ritm și sunet pe același petic de Insulă Trukhaniv.
O ruină de o frumusețe aproape pitorească este River PORT
La River PORT îți vei vedea păhărelul de la sfârșit de zi acompaniat de niște peisaje urbane fantastice, pentru că acest bar este amplasat în vechiul port al râului, are vedere spre docurile sovietice ruginite, spre construcțiile portului industrial și spre podul pe jumătate distrus. Aici vei găsi petreceri electronice și spirit underground cât îți poftește inima.
Tratează-te ca un președinte în CHI
Teren pentru elicopterul privat al președintelui Viktor Janukovitj pe vremuri, club high-profile în zilele de azi și locul de parada al pozițiilor sociale înalte și al luxului. La CHI ești sigur că vei găsi un sistem audio de cea mai bună calitate, o muzică lounge ce mângâie urechile și ai toate șansele să dai nas în nas cu persoanele importante din societatea actuală a orașului.
Dormi sub acoperișul Hostelului Dream House
Hostelul Dream House este probabil cel mai fain și mai sociabil hostel din Ucraina. Îl găsești pe strada principală despre care povesteam mai devreme, Descendentul lui Andrei, la câțiva pași distanță de o piață de second-hand și de piața centrală Podil. Cafeneaua Druzi Cafe de dinăuntru are mâncare excelentă, dar dacă vrei să prinzi loc în plin sezon, nu te culca pe-o ureche, ci rezervă din timp.
Rezervă cameră Dream House Hostel
Dacă-ți trebuie o ședere fancy, alege hotelul 11 Mirrors Design
11 Mirrors Design Hotel este singurul hotel-butic din centrul orașului Kiev, iar aici totul se prezintă în termeni de servicii excelente și înaltă abundență. Poziționat cât se poate de-n buricul târgului, în centrul vechi și în apropierea Porților de Aur și a Operei Naționale, hotelul este deținut de celebrul campion la box, Wladimir Klitschko.
Rezervă cameră la 11 Mirrors Design Hotel
Fairmont Grand Hotel este pentru cine caută luxul suprem
Fairmont Grand Hotel revarsă splendoare și este, fără umbră de-ndoială, cel mai bun hotel din Kiev. Eleganță – cât cuprinde, lux – nu mai vorbim, localizare – în inima cartierului Podil (unde altundeva?!), vedere – spre râu, Insula Trukhaniv și spre dealurile orașului.
Rezervă cameră la Fairmont Grand Hotel
Cum ajungi la/de la cele două aeroporturi internaționale
Cele mai multe zboruri către Kiev se petrec pe aeroportul principal Kiev-Boryspil. Pentru a ajunge de la aeroport în oraș, poți să iei Sky Bus shuttle care te va duce direct în gara centrală (terminalul Pivdennyi). Dar, pentru că autobuzul oprește lângă linia verde de metrou M3, poți alege drumul cel mai scurt, coborând la stația de metrou Kharkivska și luând metroul către centrul orașului.
Celălalt aeroport, Kiev-Zhulyany, este mult mai aproape de oraș, iar de aici poția lua shuttle bus-ul și un troleibuz direct către centru. În ambele aeroporturi vei găsi sedii ale principalelor companii de închiriere mașini.
Rezervă zbor către Kiev
Alte orașe fantastice la nu mai mult de câteva ore distanță de avion, întrebi? Ei bine, iată cum se vede capitala Irlandei prin ochii unui localnic și află că ținem morțiș să vezi ce lucruri poți face în Madridfără să scoți un sfanț din buzunar