Da, o vacanță într-o destinație europeană de top nu-i niciodată de refuzat, ba chiar, dacă ni s-ar oferi una câte una în fiecare lună, prea puțini dintre noi am strâmba din nas. Totuși, după ce-ai activat un an întreg, pe ploaie, vânt sau ninsoare, sub cutuma programului 9-5, vei vrea, poate, să nu-ți apară țipenie de om în fața ochilor și să simți că ești doar tu cu tine. Mai ales dacă introducem și o plajă cu nisip fin în ecuație.
Ferice aceia care speră că nu este nevoie să traverseze granițele Europei pentru a da de plaje dumnezeiești, ferite de prezența înăbușitoare a mulțimilor. Există destule pe întinsul bătrânului continent, iar Silvia, călătoarea din spatele blogului Heart My Backpack, s-a așezat cu noi la un pahar de vorbă și ne-a spus tot ce știe despre subiectul în cauză.
Câteva dintre locșoarele despre care vom sporovăi mai jos se află în colțuri de continent aproape pustii, în vreme ce altele sunt cât se poate de aproape de destinațiile super populare, despre care a auzit fiecare.
Balemartine – Insula Tiree, Scoția
Insulele scoțiene cunoscute drept Hibride ascund niscaiva mândrețuri de plaje. Nisipuri atât de albe și ape atât de turcoaz își au căminul aici, încât fotografii ale acestora au fost folosite accidental (sau nu) pentru a promova un resort din Thailanda. Tiree este una dintre cele mai mărunțele insule Hibride, dar asta nu îngrădește ca, fiecare centimetru de coastă, să îmbrace straiele unei frumoase plaje nisipoase.
Oricum, dată fiind izolarea, va fi floare la ureche să găsești o bucățică de plajă, în nisipul căreia să nu se întrevadă nicio urmă de picior. Dacă vrei un sfat, încearcă plaja Balemartine, un mic sat încărcat de case construite în stil blackhouse design, ceea ce vrea să spună că interioarele obișnuiau să fie negre din cauza fumului.
O ultimă povață: nu uita că, la urma urmei, te afli în Scoția. S-ar putea ca vremea să nu-ți tocmai cel ai de nădejde tovarăș, dar dacă ai norocul să-i intri în grații…
Parcul Național Słowiński – Łeba, Polonia
Dar cine se duce în Polonia pentru plajă? Sună ca și cum te-ai duce în Burkina Faso pentru a vedea zgârie nori și ultimul model de iPhone. Ei bine, te înșeli cum nu se poate. Polonia adăpostește ceea ce am putea numi, cu o șansă microscopică de a greși, una dintre cele mai spectaculoase plaje din Europa.
La câteva ore de mașină de Gdansk se află orașul Łeba. Și ce are mai de soi acesta? Parcul Național Słowiński. Și în acest parc există… ok, sună deja ca o păpușă rusească și nu vrem să sporim și mai abitir suspansul. Aici vei găsi o rezervație naturală extrem de cunoscută pentru dunele sale impresionante de nisip.
Ce-i de-a dreptul ciudat la aceste adunări de rocă neconsolidată este că nu stau locului neam, ci își croiesc drum către interiorul țării cu o viteză halucinantă de 3-10 metri pe an. Poate că nu îți vei aminti tocmai „cât de elegant ai înotat” în Parcul Słowiński, dar, fără doar și poate, imaginea acestor întinderi nemărginite de nisip îți va rămâne adânc încrustată în minte, în sertarul cu „cele mai impresionante plaje pe care mi-am întins șezutul”.
Plaja Dhërmi – Dhërmi, Albania
Nu trebuie să fii un geograf desăvârșit ca să incluzi Albania în conversație ori de câte ori, în jurul unei mese înțesate de sticle, vine vorba de plaje ascunse și locuri unde ai vrea să te refugiezi o vreme ca să nu mai auzi alarma de la 7 dimineața.
Dacă o pornești frumușel de-a lungul Rivierei Albaneze, vei trece pe lângă o gălăgie de plaje la fel de pustii cum îți imaginezi că ar trebui să fie un concert Fuego. Și bonus la solitudine, apele limpezi și curate îți vor părea ca nimfe ce-și unduiesc lasciv șoldurile. Probabil una dintre cele mai frumoase, plaja Dhërmi dispune de lungi fâșii de nisip curat, garantând oareșcum că vei găsi o secțiune pentru tine și-atât.
Plaja Krapets – Krapets, Bulgaria
De ce a devenit Varna una dintre cele mai populare destinații pentru vacanța de vară? Păi cum se putea altfel când au vreme frumoasă și prețuri încă și mai frumoase? Și dacă cea mai mare parte a cozii de mașini se îndreaptă spre resorturile de la Nisipurile de Aur, tu cotește binișor spre plaja Krapets și scapă de îngrămădeala de creaturi aflate în concediu.
Află mai multe: Top 10 hoteluri din stațiunea Sunny Beach, Bulgaria
Ușor accesibilă din Varna, plaja Krapets este suficient de departe de îmbulzează, astfel încât prea puțini oameni se arată aici. Nisipu-i fin, apele-s calde (cel puțin pe timp de vară), iar orașul de alături e absolut fermecător.
Mai ales dacă te gândești la nebunia de pe plajele românești, vei lua serios în calcul să mai mergi câteva ore cu mașina pentru a ajunge pe una dintre cele mai liniștite plaje din Europa de Est.
Laguna Nin – Nin , Croația
Nu-i niciun semn de cultură generală să știi că în Croația se ascund niște țărmuri de toată frumusețea. Adevărata măiestrie stă în a găsi acele bucăți de plajă unde să nu ai impresia că împarți până și prosopul cu restul turiștilor. Dacă vrei liniște, încearcă să eviți Split și Dubrovnik și îndreaptă-ți privirea mai degrabă spre nord, dinspre Zadar către Laguna Nin. Și nu în zadar – plaja de aici promite finețe și nisip sub escorta munților din fundal.
Și dacă șoriceii dinăuntrul tău încep să se agite ca nebunii, așa cum o fac mereu când te entuziasmezi peste măsură și pulsul inimii se simte cu mâinile goale, foarte bine. Ai motiv. Locul ăsta-i perfect pentru bronzat, înotat, kitesurfing și uitat că existența umană este supusă suferinței. „Suferință? Care suferință?”, te vei întreba naiv… E drept că mai sus-numita plaja nu este chiar lipsită de suflare umană.
Pe lângă dușuri, toalete și șezlonguri, își mai fac veacul și câteva ființe omenești și familiile acestora, dar asta e, trebuie pur și simplu să îți spui în sinea ta că în viață mai și plouă uneori. Mai ales că locu-i departe de a fi înțesat de mulțimi și înghesuială. Iar dacă te arăți aici în zilele din timpul săptămânii, ai toate șansele să te afli la distanțe considerabile de cearceaful vecin.
Calanque de Morgiou – Marsilia, Franța
Nu. E clar că sudul Franței nu este tocmai sălbăticia întruchipată și tu va trebui să cauți cu lupa dacă vrei să găsești un colțișor de plajă franțuză care să nu fie burdușită ochi de umbreluțe în dungi și baruri. Dar dacă ești sârguincios din fire, s-ar putea să dai peste un soi de paradis ascuns. Da. Paradis îți vor părea golfurile de lângă Marsillia, iar expresia „a apuca pe Dumnezeu de picior” va fi cum nu se poate mai aproape de starea ta de spirit.
Golful este unul îngust, pereții abrupți de rocă ies falnici din apele turcoaz ale Mării Mediteraneene, iar fâșiile lungi de rocă sunt întrerupte ici-colo de porțiuni mici de plajă. Câteva dintre ele sunt accesibile după drumeții ce-și găsesc obștescul sfârșit la nu mai târziu de 15 minute, în vreme ce altele au nevoie de câteva ore bune.
Dacă simți nevoia să dai de lucru glandelor sudoripare, rezervă-ți o zi din vacanță pentru a explora întreg golful. Dacă nu vrei decât să te tolănești ca o moluscă fără să auzi glăsuială de om și fără să trebuiască să te deranjezi nici cât să-ți miști corpul inundat în sucul propriu, atunci încearcă Calanque de Morgiou, în apropiere de Les Baumettes.
Golful Armier – Mellieħa, Malta
Știi genul ăla de bărbați? Mici, îndesați, cu puțină chelie, aparent fără nicio intersecție cu simțul umorului, dar cărora, după ce le acorzi câteva minute, îți dai seama că sunt o companie de care nu mai vrei să te lipsești. Așa am descrie Malta în ceea ce privește abundența de turiști.
Plină ochi în tot timpul anului și înțesată de resorturi și hoteluri, dar ascunzând niște bijuterii cum nu se poate după ce ai răbdarea să o răscolești mai atent. Golful Armier cu cele două plaje (Armier și Little Armier, pe numele lor) intră detașat în această ultimă categorie. Localizată fix à côté de Insula Camino, golful împarte aceleași ape albastre cu faimoasa (dar nu tocmai discreta) Lagună Albastră.
Unde mai pui că nu găsești umbră de hotel aici și că dacă auzi respirație de om aici, cel mai probabil este respirația unui localnic. Dacă nu vrei să auzi nici măcar sunetul aerului care intră și iese din plămâni străini, încearcă să vii aici în timpul săptămânii.
Plaja Mjelle – Bodø, Norvegia
Dacă ar fi întrebat, până și cel mai neștiutor țânc ar asocia mai degrabă Norvegia cu fiordurile decât cu plajele. E adevărat, dar vei fi uimit până peste poate să vezi cât de demne de așezat în ramă sunt plajele din partea asta de Europă. Bagă de seamă, însă! Oricât ai deborda de joie de vivre în fața unui asemenea tablou și oricât de turcoaz ar fi apele ce te-mbie, ai face mai bine să stai deoparte și să faci poze.
Darea de buznă în apele sloi poate fi scuzată doar cuiva rezonabil trotilat. Una dintre cele mai frumoase plaje norvegiene este la numai o oră de mașină de orașul Bodø și nu numai apele de un albastru cristal îți vor fura ochii și topi inima. Plaja în sine este alcătuită din nisip alb și roșu, alcătuind un contrast frumos, ca o zi de concediu.
Es Trenc – Mallorca, Spania
Ce tot îndrugăm aici, te întrebi, poate. Unde ar mai putea exista o plajă neexploatată până la ultima bobiță de nisip în Mallorca? Ha. Gândește-te puțin, totu-i psihologie pură. Da, poate că insula este înțesată de resorturi și hoteluri care mai de care, dar iubitorii unor astfel de structuri de cazare, nu obișnuiesc să se aventureze prea departe de restaurant sau de plaja din fața hotelului. De ce? Nu ne privește. Ce contează, este că nu puține sunt colțurile de insulă iertate de suflare de om.
Plaja Es Trenc, par example! Frumoasă și exploatată cum nu se poate, dar dacă îți învingi puturoșenia și te avânți puțin mai departe de zonele populate, în câteva minute te vei trezi singur cuc.
Rezervă zbor către Palma de Mallorca
Plaja Lepetane – Lepetane, Muntenegru
Despre vremurile pe care le trăim, nu prea putem spune că ar tăia frunze la câini, stând la taifasuri și dând pe gât băuturicile de la ora 10 jumate. Se mișcă al naibii de repede! Așa și nu altfel se explică viteza halucinantă cu care Muntenegru se deschide ca un boboc de floare pe lista de destinații ale unui număr însemnat de călători. Și pe bună dreptate!
Vârfuri înalte de munte? Are. Râuri verzi și vegetație luxuriantă? Are. Cel mai sudic fiord european? Ai fi surprins, dar tot aici îl găsești. Totuși, dacă o vacanță la plajă este ceea ce vrei și nici picat cu ceară nu te interesează altceva, atunci Golful Kotor este, neîndoielnic, alegerea. Ceea ce mulți drumeți nu știu, este, însă, că dacă te îndepărtezi puțin de orașul Kotor și o pornești agale de-a lungul golfului către micul sătuc zis și Lepetane, vei da de o plajă superbă, udată de apele adriatice. Pe care nu trebuie să o împarți cu nimeni.
După ce te saturi de bronzat și simți că începi să halucinezi de foame, urcă-te în feribotul care traversează golful și care este gratis pentru pasagerii ce merg pe jos. Așteaptă răbdător să se termine traseul de 10 minute, să ajungi la civilizație și poți începe festinul cu o salată balcanică.