Prea slabe sunt șansele ca, ieșindu-ți în cale un călător împătimit, să îl auzi spunând că nu-l interesează peisajele scăldate în soare și în ape cristaline din Croația. Sau, să susțină sus și tare că toate siturile UNESCO nu îl atrag de nicio culoare și că n-ar pierde nicio secundă din viață încercând să se amestece printre localnicii croați.
Călătoria despre care urmează să povestim se petrece din confortul unei mașini, începe în capitala Zagreb, te conduce prin împrejurimile luxuriante ale Lacurilor Plitvice, pentru a coti apoi către Marea Adriatică. Am făcut planul de așa natură încât, după ce vezi tot ce-i de văzut în Zadar, Šibenik și Split, să te îndrepți falnic către Dubrovnik, urmând calea unui drum șerpuitor ce îmbrățișează țărmuri de poveste și dezvăluie cele mai frumoase destinații din Croația.
Nu te teme! Am plănuit suficiente popasuri pentru ca tu să descoperi bijuuri naționale, precum râul Cetina sau vechiul zid de piatră (Ston).
Rezervă zbor către Zagreb
Rezervă cazare în Zagreb
Zagreb
Începem, așadar, în Zagreb, orașul ce obișnuia să fie nimic mai mult decât punctul de plecare către cele mai populare țărmuri croate, transformat astăzi într-un centru cultural, înțesat de viață și forfotă, în orice perioadă anului.
Cea dintâi zi dedic-o negreșit Orașului de Jos, un cartier mistic, șarmant până la irezistibil și alcătuit din străduțe ondulate. Fă tot ce-ți stă în putință pentru ca apusul să te prindă aici și lasă lumina felinarelor să se ocupe de selfie-uri perfecte, cum știe ea mai bine. Scaldă-ți apoi privirea în arhitectura Catedralei Sfântul Marcu, cu al său acoperiș în nuanțe de roșu și alb, îndreptându-te apoi, agale și cu tensiunea urlând pentru un stimulent, către cea mai veche cafenea din oraș – Pod starim krovovima.
Vei găsi la oameni mișunând și la evenimente desfășurându-se în acest cartier, cât să te poți închide apoi liniștit într-o casă la țară, în următoarea lună. Nu mai vorbim despre muzică live și festivaluri de mâncare, și cu prisosință în perioada aprilie-octombrie. Când vei căuta un loc unde să te așezi și să-ți tragi sufletul, alege Green Horseshoe (Potcoava Verde), o încrengătură de parcuri și piețe de unde afli cum stă treaba cu partea cea mai nouă și cea mai avangardistă a orașului Zagreb.
Cum mijesc zorii celei de-a doua zile, suie-te frumușel în mașină și pornește-o către Sljeme, vârful muntelui Medvednica. Nu te va cuceri doar o splendidă bucată de natură, ci stai să vezi farmecul răspândit de castelul medieval de acolo (pe numele lui, „Medvedgrad”). Ca să nu mai vorbim de sumedenia de căbănuțe și de mâncarea gătită în bucătăriile acestora.
Încheie-ți mai apoi în glorie această zi, în jurul unui pahar de vin din Barul Bornstein. De fapt, în oricare îți face cu ochiul dintre barurile aliniate de-a lungul străzii Tkalčićeva – cel mai celebru colț al vieții de noapte din Zagreb.
Lacurile Plitvice
La mai puțin de o oră de mașină, câmpia Zagrebului face loc domoalelor dealuri din regiunea viticolă Plešivica. Și află că acesta-i locul de născare al vinurilor spumante și roșii naționale. Ia binișor un loc la terasa restaurantului Ivančić și asortează licoarea la un prânz și la o priveliște pe deasupra podgoriilor.
Lacurile Plitvice merită cel puțin o jumătate de zi, cu tot cu turul cu barca de-a lungul Lacului Kozjak, cu necesarul selfie din fața celei mai înalte cascade (Veliki Slap) și cu îmbrățișarea sentimentului de contopire cu natura. Lăsând dragostea pentru natură la o parte, răsfață-te apoi cu o porție de friptură de miel sau păstrăv prăjit, la restaurantul Lička Kuća.
Zadar
În drumul spre Zadar adună-ți toată curiozitatea de care dispui și bucură-te de schimbările dramatice și rapide ale peisajelor pe lângă care treci. Vorbim aici despre păduri luxuriante ce se transformă pe nesimțite în mlaștini sălbatice, doar pentru a face loc, cât ai bate din palme, impozantului Munte Velebit. Și de parcă asta n-ar fi destul, un tunel lung de 5 kilometri te va conduce fix prin inima muntelui, iar Marea Adriatică te va aștepta la ieșire.
Zadar este probabil cea mai bună introducere a coastei croate și singurul loc unde soarele și marea sunt mai mult decât simple minuni ale naturii. Plimbă-te în susul și-n josul promenadei Zadar Riva până ce muzica produsă de Orga Mării îți întâlnește auzul sau până ce retina întâlnește sclipirile Salutului Soarelui. Acestea două (scrise cu majusculă, părând lipsite de sens în absența unei explicații adiționale) sunt instalații urbane ce împrumută ajutor din partea soarelui și a mării pentru a crea… artă.
Pentru a-ți satisface pofta de istorie, vizitează Piața Forum și Biserica Sf. Donatus, bijuteria de secol 18 a orașului Zadar. Și mare ne-ar fi mirarea ca, în vreme ce vei lua tu la pas străduțele pietruite ale orașului, începând din Piața Celor Cinci Puțuri și terminându-ți hoinăreala pe strada principală Kalelarga, să nu reușească să te farmece până peste poate toate clădirile, arcadele și aleile din care se răsfrânge aerul medieval. Sau, cine știe, poate că cel mai abitir te va cuceri înghețata cumpărată de la oricare din magazinele dedicate.
Petrece-ți următoarea zi la bordul unei bărci, șerpuind în jurul nenumăratelor insulițe care alcătuiesc Parcul Național Kornati. Tururile includ, de regulă, prânzul alcătuit din pește taman prins, iar dacă asta reușește să-ți asmută zdravăn pofta pentru mâncăruri marine, dă năvală în restaurantul Pronto Food&More.
Krka Waterfalls și Šibenik
Odată părăsit Zadar, urmează calea Autostrăzii Adriatice (magistrala Jadranska, D8 sau E65) pentru că asta-i cea mai pitorească rută de-a lungul coastei. Strecoară-te pe-această șosea îngustă, având țărmul de cristal de-o parte și munții înalți de cealaltă, și tot așa până ce indicatoarele semnalează „Dubrovnik”.
Pătrunde în Parcul Național Krka venind dintre orașul Skradin, scoate-ți degrabă costumul de baie din străfundurile rucsacului și năpustește-te într-o barcă cu direcția celei mai înalte cascade din Krka: Skradinski Buk. Cel mai bun mijloc pentru a explora întreaga rețea de cascade din Krka este… la pas. Dar dacă poftești, nu te da înapoi de la un scăldat mic și perfect legal în apele râului.
În Šibenik, răsfață-te! Nu că te-ai afla sub alt motiv în Croația, dar ceea ce vrem să spunem este „răsfață-te la unul dintre primele restaurante premiate cu stele Michelin din Croația”. Iar apoi, răsfață-te! Bucură-te de priveliștile superbe asupra orașului și arhipelagului, văzute din medievala Fortăreață Sfântul Mihail.
Split
Să fie clar! Niciun oraș nu egalează Split când vine vorba de trecut și de rămășițe istorice.
O zi ar trebui să-ți fie suficientă pentru a bifa principalele atracții: Catedrala Sfântul Domnius, galeria, Piața Peristil și dedesubturile Palatului lui Dioclețian. Relaxează-te, apoi, întinzându-te pe spate și descheindu-te la cămașă (cum s-ar spune) în celebra piață agricolă Pazar sau sorbind tacticos o cafea pe faleza Split Riva.
După toate stelele Michelin și delicatesurile de pește, încumetă-te la o drumeție moderată pe dealul Marjan. Și nu doar pentru că ai avea ce să dai jos, ci mai ales pentru că priveliștea de peste oraș (cu prisosință din cafeneaua Vidilica) îți taie răsuflarea fără să clipească. Și că veni vorba de delicatese marine, cele mai proaspete se servesc la taverna Nostromo, situată fix alături de celebra piață de pește din Split, Peškarija.
Te credem pe cuvânt dacă, după o drumeție în toată regula, nu te mai mulțumești cu un păstrăv, doi și de aceea ne permitem să-ți sugerăm o glorioasă încheiere a zilei, în barul Paradox Wine & Cheese, înconjurat de selecția celor mai rafinate vinuri croate, asortate la bucățele de brânză locală și prosciutto.
Proaspăt trezit a doua zi de dimineață și cu stomacul încă doldora, pornește-o în excursie prin orașul Trogir. Catedrala Sfântul Laurențiu se trage din tocmai secolul 13 și este o capodoperă a masoneriei medievale. În drumul înapoi, nu scăpa vederii Kaštela, un oraș alcătuit din șapte sate (kaštel), fiecare cu câte un castel fortificat. Pe unul dintre acestea (și anume Kaštel Gomilica din Kaštilac) este prea probabil să-l fi văzut în câteva seriale care ți-au furat nopțile.
Citește mai mult: Top 7 destinații pe care trebuie să le vezi dacă ești fan Game of Thrones
Brela
În goana nebună prin ținuturile Croației, fă bine și mai oprește-te pentru un bine-meritat prânz în apropierea orașului Omiš, acolo unde râul Cetina își dă sfârșitul, contopindu-se cu Marea Adriatică. Radmanove mlinice, o moară de apă tradițională transformată în restaurant, excelează la capitolul delicii locale, și mai ales la pâine coaptă.
Pune următoarele 24 de ore în slujba relaxării absolute pentru că numai să dai cu ochii de peticele de pietriș alb, strălucitor până la orbire și vei susține singur că nu mai ai nevoie de nimic mai mult în afară de soare și mare. Măcar pentru o zi!
Dubrovnik
Urmând direcția sud din Makarska, drumul străbate valea râului Neretva – o câmpie fertilă, faimoasă pentru livezile de fructe și abundența de legume. Fă un popas în orașul Opuzen și oprește-te la unul dintre standurile de mâncare ce încadrează drumul. Când vei ajunge în orașul Neum, vei începe să simți cumva prezența unui alt aer, iar asta se va datora faptului că te afli pe pământul Bosniei și Herzagovinei. Doar pentru o vreme scurtă, dar ia aminte și strecoară-ți pașaportul.
Citește mai mult: Ghid de buzunar: cum îmi fac pașaport
Pregătește-te acum pentru destinația finală, cea pe care probabil o aștepți cam de când te-ai pus pe citit cele de față: Dubrovnik! Când vine vorba de cazare, înclinăm a-ți recomanda liniștitul cartier Lapad, acolo unde plajele sunt vecine, iar Centrul Vechi se află la o aruncătură de băț. Danče este o plajă izolată din apropiere, aflată ușă în ușă cu Poarta Pile, frumoasă de mama focului. Și la fel de frumoasă vei găsi și Insula Lokrum, la distanță de numai un drum scurt cu barca.
Nu ai niciun motiv pentru a petrece prima zi în altă parte decât împresurat din toate părțile de șarmul Centrului Istoric. Plimbă-te în voie pe zidurile vechi de când lumea și pâmântul, explorează Palatele Rector și Sponza și intră în cea de-a treia cea mai veche farmacie a lumii, aflată în Mănăstirea Franciscan. Dar mai presus de toate, suite-te în telecabina care duce până în vârful muntelui Srđ și lasă-te cucerit de priveliștea de peste oraș și încă mai departe de el.
Și pentru că gândul la bucatele din Dubrovnik îți face, probabil, deja avansuri, caută restaurantul Pantarul, în bucătăria căruia se prepară bucate din ingrediente cultivate în zona Konavle de vizavi. Cât despre băuturica digestivă, bea-o în cafeneaua Troubadour, un loc îndrăgit de localnici și de iubitorii de jazz.
Un ultim sfat: înainte de a lua melancolicul avion înapoi acasă, oprește-te în Cavtat, locul de baștină al celebrului pictor croat, Vlaho Bukovac, iar după ce îi vizitezi casa memorială, aruncă-te pentru ultima dată în marea Croației – plaje irezistibile în apropiere… ai de unde alege.
Rezervă cazare în Dubrovnik/cta]
Alte călătorii de neuitat și de avut în vedere:
- Calea ferată Transsiberiană: o experiență ce trebuie avută
- Călătorie în Japonia: un traseu de 10 zile cu trenuri de mare viteză
- Ghid turistic: Cum să petreci un city-break de poveste în Lisabona