Între metropolele înăbușitoare și orășelele cochete de la malul mării nu se mai află cine știe ce; aaa, da, ar mai fi doar o lume întreagă de explorat cu sute de kilometri de cărări de munte care vor să intre în competiție cinstită pentru atenția ta și care așteaptă să fie explorate de bocanci-ți de drumeție ce zac în debara.
Aceste poteci de munte știu că în locurile magice ale Pământului nu se ajunge nici cu trenul, nici cu taxiul și nici cu turul ghidat. Că acele răsărituri care fac inima să stea în loc pentr-o secundă sau că siturile istorice în care s-a încrustat civilizația se află doar la capătul unor poteci de munte și sunt accesibile doar posterioarelor de călători sârguincioși.
Așadar, dacă vrei experiențe total diferite de același turism mainstream pe care l-au povestit în nenumărate rânduri toți prietenii de familie, gândește-te să incluzi drumețiile în planurile tale de călătorie. Indiferent dacă te decizi asupra unei călătorii de câteva zile în Anzii din Peru sau o excursie de câteva ore în parcurile naționale din Utah, nu te gândi că poți să o pornești așa… ca și cum te-ai duce să te plimbi în Herăstrău.
Sunt câteva lucruri de avut în vedere, dar nu te panica! Nu este nevoie să iei la mână tot internetul pentru a extrage sfaturile esențiale de drumeții. Mai bine fă-ți o cafeluță și parcurge liniștit rândurile de mai jos.
Andrew și Emily, cei doi aventuriei, experți în ale drumețiilor, autori ai blogului Along Dusty Roads și colaboratori momondo, își împart cu noi experiențele pentru cei care abia iau drumul excursiilor pe jos.
Planifică-ți traseul (asta înseamnă… de acasă! Cu câteva zile înainte!)
Cu drumețiile nu merge la fel ca atunci când aterizezi într-un oraș nou și nu ai nicio idee despre ce vei face în următoarele zile (”dar nu-i bai că ne conectăm la wifi-ul hotelului și facem planul la fața locului. Deci… ziceai că vrei sau că nu vrei muzee și biserici?!”.
Dacă nu îți sună tocmai străin, ia aminte!). Poate că prima ta aventură în sălbăticie nu te va conduce tocmai în cea mai izolată tabară de bază din Everest, dar asta nu înseamnă că ar trebui să-ți neglijezi planificarea rutei. Având o idee despre cum și când vei ajunge într-un anumit loc, despre unde se află indicatorii principali și înțelegând terenul pe care te deplasezi îți va oferi mai multă siguranță și control.
Deși cele mai multe trasee de drumeții au deja marcajele necesare pentru a-ți indica drumul, nu strică deloc să știi în cât timp vei ajunge din punctul A în punctul B. Este extrem de reconfortant să ai idee unde te afli, așa că fă bine și fă-ți temele înainte de a porni la drum(eție).
Recunoaște-ți limitele
Nu încerca să faci pe viteazul! Dacă ultimul abonament la sală a început să îngălbenească pe la colțuri, să știi că o plimbare pe drumuri de țară și urcatul unui nu foarte abrupt delușor sunt modalități foarte bune de a te pune în formă (înlocuiește ”delușor” cu ”deal” dacă diminutivul îți lezează masculinitatea și te face să te simți la minim de sportiv).
Serios! Dacă după urcatul scărilor de la birou simți nevoia să-ți iei pauză de juma’ de oră de respirat, nu te aventura direct într-un circuit Inca Trail. Alege un traseu care să corespundă nivelului tău de antrenament.
Iar dacă vrei să scoți cât mai mult din prima ta drumeție, pregătește-te puțin înainte – poți încerca să mergi pe jos la serviciu o vreme sau să urci scări de fiecare dată când ai ocazia. Pentru că nu te vei bucura prea mult de nicio priveliște dacă vei sta să-ți dai sufletul după fiecare pantă puțin mai înclinată.
Un drumeț adevărat are grijă de picioarele lui
Deși nu este nevoie să te tunezi într-un echipament ultimul răcnet, sunt câteva piese care îți vor ușura drumețiile de începător și le vor face încă și mai plăcute. În primul rând, înainte de orice altceva, ai nevoie de o pereche de încălțăminte ca lumea! Indiferent dacă optezi pentru o pereche de bocanci sau pentru una de pantofi sport, sunt câteva lucruri de care să ții cont (iar felul cum vin pe picior nu este unul din aceste lucruri).
Ca să elimini orice risc cauzat de ignoranță, nu cumpăra încălțamintea online, ci mai degrabă de la un magazin specializat în așa ceva. Personalul de acolo este pregătit special ca să îți recomande cea mai bună pereche pentru prima ta drumeție. Oricum, tu ține minte că pentru a face față cu brio suprafețelor alunecoase și ploilor neprevăzute, ar fi de preferat să aibă o talpă antiderapantă și un material impermeabil.
Pregătește-ți mai multe rânduri de haine
… iar când spun asta, mă refer la a porni la drum îmbrăcat cu mai multe straturi de haine. Rareori se întâmplă ca temperatura să rămână constantă pe tot parcursul traseului; vânticelul răcoros de dimineață se poate transforma într-o căldură ușor sufocantă până la prânz. Având mai multe rânduri de haine, poți să dai jos din ele pe măsură ce temperatura aerului sau cea a corpului crește.
Dacă nu ești prea sigur de vremea care te așteaptă, ar fi de preferat să îmbraci mai multe haine și să pui în ghiozdan, pentru orice eventualitate, o geacă ușoară, impermeabilă. Poți oricând să mai dai jos din puloverașe dacă ți se face cald, dar mai greu să găsești ceva în plus de pus pe tine dacă te crapă frigul în mijlocul sălbăticiei.
Găsește-ți rucsacul-pereche
Probabil că atunci când îți provoci imaginația la a invoca drumeții montane, răspunsul acesteia se concretizează în rucsacuri uriașe, bețe de mers și corturi, dar dacă ești abia la început nu este chiar nevoie să te înhami la tot echipamentul ‘cesta.
Hai să începem prăjitura cu bătutul aluatului. Întâi și-ntâi îți trebuie un rucsac mulat pe necesitățile tale. Vechiul și primul tău ghiozdan de firmă pe care l-ai cumpărat deloc lipsit de mândrie în clasa a noua și care a meritat fiecare bănuț este ok pentru o plimbare de câteva ore… prin cartier.
Dar orice bagaj care ți se va urca în spate pentru a rămâne timp de câteva zile pe drumuri de munte, ar fi bine să-ți cauzeze minimul de disconfort.
Bretelele și căptușeala pentru rucsac sunt mană cerească împotriva clătinatului, lipsitului de echilibru/control, iar spatele tău va fi fericit să nu fie izbit fără milă la fiecare bălăngăneală.
Menține-te hidratat și plin de energie
Știm deja că pentru a funcționa normal avem nevoie de cel puțin doi litri de apă pe zi. Dacă în mod normal nu prea reușești să ajungi la o asemenea cantitate, abia aștept să constați cum te simți după o drumeție pe munte. Trupul își va împreuna mâinile sub bărbie și îți va cădea în genunchi implorând după energie și hidratare.
Niciun drumeț adevărat nu pleacă vreodată să cucerească muntele fără o sticlă de platic sau de metal reutilizabilă. Niciodată! Sunt unele dintre cele mai bune prietene ale mediului și nu de puține ori vin însoțite de ceva pe care îl poți atașa de bagaj. Iar investiția nu trebuie făcută decât o singură dată. Ai face bine să pleci de-acasă cu suficiente rezerve de apă pentru că e prea probabil să nu găsești supermarketuri sau benzinării pe drum, iar rămasul fără apă nu este chiar genul de dorință pe care ți-o pui când vezi o stea căzătoare.
Te simți ușor iritat de faptul că ai parcurs jumătate de articol și încă nu ai idee ce să iei cu tine în drumeție în materie de mâncare? Calmează-ți stomacul și află că orice bagaj intestinal, oricât de mic sau de antrenat ar fi să tacă, își va intra în drepturi după efortul de a parcurge cărări de munte.
Se prea poate să tot salivezi gândindu-te la snack-uri dătătoare de energie așa că de ce să nu îți faci provizii. La ora prânzului, îți recomandăm alimente care se descompun ușor și care furnizează energie toată ziua. Ceva fructe lemnoase (alune, nuci, migdale și alte asemenea), batoane proteice, ciocolată și fructe, toate au dimensiunile potrivite care să nu-ți burdușească rucsacul și nutrienții necesari cât să-ți dea energie. În ceea ce privește prânzul despre care vorbeam mai devreme, pregătește-ți de acasă o caserolă bogată în carbohidrați și umplută cu paste sau un sendviș bogat în proteine.
Orice ai mânca, nu uita să nu lași niciun rest în urma ta. În timp ce strângi masa, îți poți imagina restul drumeților care bat aceleași cărări urându-ți la unison un sincer ”Mulțumesc” dirijați cu vervă de Mama Natură. O să te simți motivat.
Stai, stai! Înainte să trecem mai departe, deschide într-o fereastră separată topul gadgeturilor de călătorie pe care să le iei cu tine și consultă-l după ce termini cu articolul de față. O să-ți placă!
Orice ai face… rămâi în siguranță!
Probabil cel mai important sfat pe care ți-l putem da este să RĂMÂI ÎN VIAȚĂ! Nu destul de rare sunt ocaziile când ne ajung la urechi fel si fel de incidente nefericite pățite drumeților. Așadar, în afara cazului în care nu ești dotat cu vreun kit de supraviețuire împrumutat de la NATO nu te grăbi să fredonezi faimoasa „Survivor” a celor de la Eye of the Tiger. Nu este cazul să fii peste măsură de curajos, ci ia-ți mai degrabă toate măsurile de precauție.
Nu mai este nevoie să menționăm că excursioniștii începători nu ar trebui să plece singuri nici în ruptul capului. Doi: deși jafurile pe astfel de trasee nu sunt cele mai obișnuite lucruri, nu sunt nici excluse, așa că încearcă să nu iei cu tine tot aurul bunicii sau telefonul pentru care ai economisit jumătate de an. Pur și simplu nu este prudent. Dacă nu prea-ți vine să-ți lași viața în mâna oamenilor pe care i-ai putea întâlni, cei mai bine ar fi să discuți înainte cu cei de prin partea locului sau cu un centru turistic din apropiere.
Fii atent și la vreme și citește cu atenție mesajul pe care ți-l va trimite mama ta în dimineața plecării (e doar o presupunere nevinovată, dar tind să cred că cele mai multe mame își asumă rolul de meteorolog virtual și își îndeplinesc cu conștiinciozitate datoria de a te înștiința de starea vremii cu fiecare ocazie). Poate că un drum sălbatic acoperit de omăt strălucitor sub cerul de-un albastru perfect este mai romantic decât o ecranizare „Pe aripile vântului”, dar nu-ți va mai plăcea deloc dacă la orizont apare o droaie de nori încruntați și te trezești în mijlocul furtunii. Într-o asemenea situație, nu-ți fie frică să te întorci din drum; oricând vrei să găsești consolare în gândul că mai rău nu se poate, vremea te poate lua prin surprindere.
Iar mijlocul sălbăticiei este ultimul loc din care vrei să ai parte de o asemenea demonstrație. Și că tot vorbim de sănătate, oricât de mare ți-ar fi caserola cu paste despre care vorbeam mai devreme, fă bine și păstrează-ți loc în rucsac pentru un kit de prim ajutor. Nu este nevoie să încerci să înghesui o întreaga ambulanță acolo, dar ar fi bine să ai ceva pentru glezne scrântite sau răni superficiale.
Să nu te-ntorci acasă nedistrat!
După cum spunea Jack Kerouac, un bine cunoscut drumeț, la sfârșitul sfârșiturilor nu îți vei aminti timpul pe care l-ai petrecut în birou sau tunzând peluza; așa că ai face mai bine să urci muntele ală odată! Singura grijă să-ți fie aceea de a plănui excursia în mod conștient și cu mindset-ul potrivit. Doar așa îți va rămâne destulă energie încât să privești aventura cu curiozitatea întinsă la maximum.