preload

Cafeaua, consumată fie de plăcere, fie ca energizant, este probabil unul dintre cele mai răspândite tabieturi de pe întreg pământul. Motorul începuturilor de săptămână, răsfăţul dimineţilor leneşe, această licoare magică cu o istorie bogată ne este alături tot timpul. Acasă, în cafeneaua preferată, sau pe vreo terasă dintr-un oraş necunoscut încă, această doamnă are puterea de a-ţi oferi tot timpul gusturi şi senzaţii deosebite. Un prieten de nădejde.

Trăim vremuri în care cunoaşterea nu mai este opţională, iar detaliile despre procesarea produselor pe care le consumăm sunt extrem de valoroase. Cafeaua nu face excepţie, iar călătoria ei de la origini şi până în ceaşca noastră este una lungă şi extrem de interesantă. Tot mai mulţi oameni sunt din ce în ce mai pasionaţi de acest arbore şi au dus consumul de cafea pe culmi noi, revoluţionare, transformând plăcerea pură a unei cafele bune într-un adevărat hobby.

Aceşti pasionaţi se numesc barista, participă la festivaluri de cafea, la degustări numite cupping, se perfecţionează în prepararea licorii magice, aşa încât noi, consumatorii înrăiţi, să avem parte de experienţe noi şi provocatoare cu fiecare ceaşcă. Sunt oameni selectivi care ştiu că secretul micilor bucurii sunt detaliile, iar numărul lor este în creştere. Ei aduc la noi cafeaua de specialitate şi o răspândesc în tot mai întâlnitele coffee shop-uri.

Există numeroase coffee shop-uri în București care îți fură privirea și gândurile și/sau îți cuceresc inima instant. Câte gânduri și inimi, atâtea simțuri. Prin urmare, ne-am lăsat și noi purtați de propriile simțuri și am început să vizităm la pas coffe shop-urile din București pentru a ne satisface nevoia de cofeină. Îți prezentăm în continuare locațiile la care am ajuns până în prezent, iar dacă ești sau vei fi prin zonă, îți sugerăm să iei o scurtă pauză și să faci același lucru.

Beans & Dots

beans & dots

Pe strada Ion Brezoianu, 23-25, în clădirea Palatului Universul, corp B, se află un spaţiu eclectic, un concept store parcă smuls din capitala berlineză. Îmbină la cel mai înalt nivel două arte, cea a design-ului şi a cafelei. Cauţi un cadou deosebit, iar gusturile tale coincid cu conceptul de “quality affordable design”, dar ai bea şi o cafea?

Beans&Dots este exact locul unde cele două merg mână în mână, nedespărţite. Iar cafeaua servită aici va fi doar de specialitate, direct de la prăjitoria de renume din Berlin, The Barn.

Cafea care îşi schimbă originea în funcţie de sezon şi este pregătită fie la espressor, fie la filtru (după preferinţe). Dacă alegi un flat white sau un latte, trebuie să ştii că laptele folosit este special pentru cafea. Iar dacă vrei şi o gustare, bucătăria urbană este aici la ea acasă, prin produsele de patiserie proaspete, dulci, sărate, pe alese. Aşa că rupe-ţi din timp şi fă cunoştinţă cu noul Bucureşti.

Frudisiac

frudisiac

Dacă îţi spune cineva mâncare sănătoasă, Floreasca şi Scandinavia, sigur te gândeşti la micul paradis Frudisiac. Doar că alături de smoothie-urile sănătoase şi stilul minimalist, te poţi bucura şi de o cafea minunată, prăjită unde altundeva dacă nu în Suedia.

Direct din Stockholm, mild roasted şi ambalată la Drop Coffee, ajunge aici la doar câteva zile de la prăjire. Lucrează în general cu trei-patru origini şi respectă ca la carte regulile de preparare cele mai stricte ale cafelei. Matematică şi chimie pentru cea mai echilibrată extracţie. În afară de clasicul espressor, nu ar putea lipsi de aici cafeaua preferată a nordicilor, (cea la filtru) care îşi păstrează mai mult din conţinutul de cofeină şi din aromele fructate sau ciocolatii ale bobului de cafea.

Vara, când şi cafeaua ţi-ai dori să fie rece, te poţi ascunde aici pentru un cold brewed coffee. Personalul este extrem de prietenos şi de pasionat, aşa că vei afla informaţii despre originea cafelei pe care o bei, altitudinea la care a fost crescută şi dacă te îndrăgosteşti de gustul cafelei de aici, poţi cumpăra şi pentru acasă. Detaliile chiar fac diferenţa aici, aşa că alternativa laptelui clasic este un lapte de migdale homemade. În aşa condiţii nu este deloc greu să devii parte din comunitatea băutorilor de specialty coffee deja formată aici.

Steam

steam coffee shop

Tot în stil minimalist nordic te aşteaptă şi băieţii de la Steam, ori pe strada Uruguay (metrou Aviatorilor), ori pe strada Visarion (Piaţa Romană). În oricare dintre cele două locaţii vei găsi cafea de specialitate, culeasă manual, bob cu bob, proaspăt prăjită şi bineînţeles, de o singură origine.

Este o cafea atent selecţionată şi se ţine cont de cele mai mici detalii care sunt atât de importante şi care definesc cu adevărat gustul cafelei. Perioada de recoltare este unul dintre acestea şi influenţează masiv gustul pe care îl capătă bobul de cafea. Dintre cele patru gusturi de bază, dulce, sărat, amar sau acid, va predomina unul singur.

Prepararea, de asemenea, poate scoate în evidenţă notele subtile transferate de solul în care a crescut arborele. Prăjirea mild o face să păstreze mai mult din aciditate şi minerale totodată. Asta spre deosebire de cafeaua cu care suntem obişnuiţi şi care este prăjită strong, până devine neagră şi amăruie. Pentru a te bucura mai mult de aciditatea plăcută a cafelei, îţi recomandăm un brewed coffee, V60 sau aeropress.

Selecţia de ceaiuri cu spirulină sau zucchini este numai bună pentru cei care vor altceva. Sau poate un fresh. Sau un banana bread, biscuiţi cu ovăz, Curiosity Cola sau Gingerella. Oricum, ai de unde alege. Ca alternativă lactose-free, cafeaua se poate prepara cu lapte de soia. Aromele pot pleca cu tine acasă într-un pachet de cafea sau doar într-un pahar to go.

Two minutes

two minutes

Pe strada Constantin Aricescu, 50A, călătoria continuă. Un spaţiu pe cât de mic, pe atât de primitor şi prietenos. Un perete cu benzi desenate şi poveşti despre cafea, un espressor La Marzocco şi o masă mare pentru toată lumea. Fără bar? Da! Conceptul two minutes aduce oamenii împreună, cafeaua este preparată chiar sub ochii tăi şi mai aproape de tine.

Right Side este prăjitoria din Barcelona care are grijă de papilele noastre gustative. Este o cafea procesată natural 100%, lăsată la uscat până când cireaşa de cafea decide să se desprindă de pe bob şi să îl lase plin de carbohidraţi şi minerale. De aceea va fi dulceagă. Calităţile acesteia sunt puse în valoare de produsele complementare la fel de calitative.

Laptele folosit la preparare este exclusiv bio, iar ca alternativă fără lactoză, laptele de migdale proaspăt preparat de cei de la Cold Pressed Juicery. Ciocolata caldă este, de asemenea, organică, iar chai latte-ul adus din Australia, cu note puternice de scorţişoară şi anason. Cu ce merge mai bine cafeaua dacă nu cu biscotti dulci sau săraţi, cu fistic, migdale sau portocale?!

Orygyns

orygyns specialty coffee

Pe Jules Michelet 12, Piaţa Romană, momentul tău de vacanţă te aşteaptă la Orygyns. Un loc a cărui descriere o regăseşti chiar în numele pe care-l poartă. De ce? Pentru că este coffee shop-ul care schimbă originea cafelei o dată la două săptămâni, aceasta provenind de la diferite prăjitorii de renume din Europa. Cafeaua ajunge aici la o săptămână după prăjire, gata ambalată frumos.

Fiecare dintre barista de aici este foarte atent la detaliile de preparare ale cafelei, sunt pasionaţi şi foarte prietenoşi. Ambientul este la fel, xenofil şi primitor, cu multă lumină şi texturi lemnoase, linii simple şi muzică frumoasă; un loc numai bun dacă vrei să îţi iei laptop-ul cu tine şi să lucrezi în timp ce îţi bei cafeaua, să citeşti sau poate pur şi simplu să stai la poveşti cu un prieten într-o dup-amiază.

Cafeaua orygyns strânge cu succes oamenii laolaltă şi a format deja o comunitate de consumatori înfocaţi de cafea de specialitate. Aşa că dacă îţi iei cafeaua dimineaţa, „to go”, vei primi un cartonaş de fidelizare (pe care primeşti câte o ştampilă pentru fiecare cafea luată cu tine, iar pe a 8-a o primeşti cadou.

Oamenii de aici sunt atât de pasionaţi de cafea, încât nu vei găsi cafea decofeinizată. În schimb au ceaiuri bune, fresh de portocale, ciocolată caldă, spiced chai sau craft beer. Iar dacă îţi doreşti şi mai multă cofeină, cu gust aromat de cireşe, atunci o să optezi pentru infuzie de cascara. Cascara este coaja în care se ascunde bobul, denumită şi cireaşă de cafea şi se infuzează pentru a obţine o băutură energizantă deosebit de aromată.

De menţionat că cheesecake-ul, banana bread sau sandvişurile pregătite aici, sunt delicioase. Deşi reţeta de cafea se schimbă de câteva ori pe zi, în funcţie de temperatură, presiune atmosferică sau alte detalii extrem de importante, de fiecare dată extracţia va fi una echilibrată, uşor dulceagă, numai bună de savurat în tihnă.

De asta au grijă barista de aici, din pasiune, din dorinţa de a învăţa de la profesorul lor, cafeaua. Prin schimbarea originii, cafeaua le dă şansa de a experimenta continuu, de a ne surprinde pe noi de fiecare dată, de a face dintr-un espresso sau un V60 o bunătate, un răsfăţ, o cafea de care să te îndrăgosteşti şi prin care să simţi chiar că reînvii în momentul în care o laşi să îţi atingă papilele gustative.

Vanfruct

vanfruct

Vanfruct este o încăpere pe cât de mică, pe atât de colorată, pe strada Ion Câmpineanu 21. De unde atâta culoare? Nu atât de la design, cât de la sufletul acestui loc, adică fructele. Este locul cu smoothie-uri proaspete şi delicioase, cu gaufre proaspete, locul care respiră sănătate şi încurajează un stil de viață sănătos.

Toate fructele şi legumele de prin bar îşi găsesc locul în reţete de sucuri/smoothie-uri care valorifică vitaminele din acestea. Unul dintre cele mai preţioase fructe, tratat cu mare grijă, este chiar fructul de…cafea. Aici o să găseşti cafea de specialitate, single origin. Fiind de specialitate, bineînţeles că este prăjită cu mare grijă, iar fiecare barista de aici ştie cum să o preseze, să o extragă, aşa încât să te bucuri de calităţile şi notele subtile ale licorii magice.

Dacă o să optezi pentru o reţetă cu lapte, precum capuccino, latte sau flat white, o să descoperi aici o cafea extrem de dulce, chiar dacă este neîndulcită. Asta pentru că laptele este bio şi niciodată nu este supus unei temperaturi mai mari de 60 de grade. De aceea gustul lui nu devine niciodată fad, ba chiar rămâne plin de personalitate şi evidenţiază dulceaţa cafelei, textura cremoasă, florală a cafelei. Alternativele fără lactoză sunt laptele de soia sau de migdale.

Orice ai încerca la Vanfruct, va fi tot timpul proaspăt, proaspăt. Iar cafeaua, indiferent că e din Ethiopia sau din Brazilia, că e „to go” sau în ceaşcă, tot delicioasă o vei găsi.

Bloom

bloom

Bloom este coffee shop-ul de pe George Vraca, numărul 7. Un loc spaţios, luminos, care înglobează experienţa unui barista experimentat într-ale cafelei. Un om care s-a plimbat prin lume timp de opt ani, a învăţat să se joace cu gustul cafelei, iar de ceva timp s-a întors în România să ne bucure papilele gustative şi spiritul hedonist. Aşa că a pus toate învăţămintele şi dragostea pentru meseria lui în tot ce înseamnă Bloom. De la străduţa pe care se găseşte, mobilier, ambient şi până la espressor sau cafea, totul este gândit în detaliu pentru ca tu să ai parte de o experienţă relaxantă şi plăcută în timp ce ai momentul tău de intimitate cu prietena ta cea mai bună, cafeaua.

Pentru că ne place atât de mult să descoperim lucruri noi, mergem să bem cafeaua la Bloom. Nu are niciodată acelaşi gust, schimbă originea cafelei constant (anul trecut au lucrat cu aproximativ 132 de origini). De ce? Pentru că doar aşa îţi provoacă papilele la a se dezvolta, la a învăţa să descopere note noi şi subtile, arome neîntâlnite.

Este locul unde nu se fac compromisuri, aşa că nu o să găseşti alternative fără lactoză sau cafea decofeinizată (ar fi şi păcat!), dar o să poţi servi sucuri naturale, ceaiuri, biscuiţi sau granola bar. Este permis accesul cu prietenul tău patruped, prizele sunt la îndemână dacă vrei să lucrezi la laptop, iar cafeaua cu adevărat deosebită!

Garage Cafe

garage cafe

Lângă Parcul Kiseleff, pe strada Barbu Delavrancea, numărul 7, într-un garaj, există un loc minunat cu cafea de specialitate care se numeşte chiar Garage cafe.

Este minuţios preparată şi într-o ceaşcă stă multă matematică, împletită cu chimie, aşa încât extracţia cafelei să nu fie nepotrivită. Ba chiar se urmăreşte ca în procesul de preinfuzie să îşi degajeze toate aromele. Cafeaua care ajunge la tine nu este niciodată un accident. E atent cântărită, râşnită, presată, extrasă direct în ceaşcă. Deşi originea nu este tot timpul aceeaşi şi asta influenţează gustul schimbător al cafelei, calitatea nu se schimbă niciodată.

Tot ce este brewed coffee este pregătit dintr-o cafea special destinată acestei metode de preparare, iar rezultatul este o cafea balansată, nici prea acidă, nici prea dulce, dar aromată.

Experienţa nu trebuie limitată la un espresso. Poţi opta şi pentru un ceai deosebit, o limonadă proaspătă, băuturi bio (Gingerella/ Karma Cola) sau gustări precum biscuiţi proaspeţi. Vara, ca să te răcoreşti, vei găsi aici un brew delicios (cafea la filtru), extras pe timpul nopţii.
Deci însoţeşte-ţi plimbarea în parc cu o cafea cu gust de prietenie!

On-Off

on-off

On-off coffee shop este situat pe Calea Floreasca 169 A. Şi nu este unul dintre locurile în care te poţi relaxa în weekend-uri. Asta pentru că este situat în incinta unei clădiri cu birouri, iar programul este în concordanţă cu locaţia. Dar este special deschis aici pentru cei care au birourile în Floreasca Business Park şi care ţin la cafeaua pe care o beau. Pentru dimineţile în care ai nevoie de motivaţie ca să îţi începi munca, sau pentru pauzele de care chiar vrei să te bucuri.

Tot ce trebuie să faci este să intri în hol şi să te orientezi după mirosul cafelei de specialitate servită aici. Este o cafea împachetată cu arome, plimbată tocmai de prin America de Sud, Brazilia şi Ecuador, ca să îţi facă ţie ziua mai bună. Ajunge pe tărâmurile noastre crudă şi este prăjită cu mare grijă la 150-160 de grade Celsius (la prăjitoria celor de la Origo), iar aici, în On-Off este proaspăt râşnită şi preparată fie la espressor, fie la filtru. Servesc şi infuzie de cascara.

Unul dintre motivele pentru care am ales On-Off coffee shop pentru lista noastră, este fiindcă ştim cât îţi place să călătoreşti. Şi deşi asta nu este posibil chiar tot timpul, te ajutăm să îţi prelungeşti răbdarea până la sosirea dulcilor zile de concediu. Valorifică timpul şi fă din pauzele de la muncă o delectare, o mică aventură.

Bucură-te de bunătăţi care ţi-ar aduce aminte de Italia (au un tiramisu demenţial şi diverse salate, toate proaspete, primite în fiecare dimineaţă) şi de o cafea cu adevărat bună, plină de minerale, adusă tocmai din celălalt capăt al lumii; şi ascultă povestea pe care vrea să ţi-o spună. Dacă preferi ceva fără cofeină, vei găsi şi ceaiuri dintr-o selecţie specială şi sucuri naturale.

T-Zero Coffee shop

t-zero coffee shop

Pe strada Dianei, numărul 1, vei da de un coffee shop pe cât de mic, pe atât de valoros. Este locul cu cafea de specialitate unde trebuie să intri dacă eşti în zona Universitate şi nu te-ai trezit încă bine de tot. Este un spaţiu mic, intim, special creat pentru cei care ştiu să bea cafea, pentru ca noi toţi să ne simţim în familie. Barista de aici este cel puţin prietenos, aşa că oricând ai poftă de a şti mai multe despre ceea ce se află în ceaşcă, doar întreabă.

Vei afla povestea unei cafele culeasă manual, bob cu bob, procesată şi pusă în râşniţă, câte o singură origine odată, fără amestecuri care să schimbe gustul bobului provenit de exemplu, din Columbia. Dar ca să cunoşti cât mai multe lucruri şi ca să nu te plictiseşti, o dată pe săptămână se va schimba originea cafelei.

Aşa că o dată la câteva zile, ai ocazia să îţi surprinzi gustul cu diferite note fructate sau ciocolatii, în funcţie de provenienţa bobului de cafea sau de solul în care acesta a crescut. O poţi servi cu un biscuite cu lavandă sau cu cimbru. Este un loc mic, dar situat destul de central încât să te ispitească să iei cu tine şi o cafea „to go”, oriunde te-ai duce.

Fellow one

fellow one

Chiar pe Calea Victoriei, numărul 143, s-a deschis un loc pentru adevăraţii iubitori de cafea. Pentru cei care îşi doreau în zonă un coffee shop cu cafea de specialitate, ca alternativă la clasicele cafenele din zonă, Guido îi întâmpină cu braţele deschise şi un espresso pregătit cu drag.

Este un loc spaţios, cu multe locuri, lumină naturală şi prize. Asta înseamnă că eşti binevenit aici şi pentru cafea, şi pentru citit, întâlniri importante sau momente preţioase cu cineva drag. Atmosfera este jazzy, primitoare şi te face să te simţi imediat ca acasă. Mirosul cafelei este absolut îmbietor, iar personalul este foarte atent la nevoile tale. Lucrează cu mai multe cafele, aşa că în funcţie de gusturile preferate de tine, barista îţi va recomanda ceva pe placul tău. Fie ceva mai amărui care are un gust mai apropiat de gustul de cafea cu care suntem familiarizaţi, fie ceva mai cremos sau mai fructat.

În timpul verii, se deschide şi terasa. Iar dacă vrei să duci pasiunea pentru cafea la un alt nivel, află că o dată la două săptămâni, aici se organizează cupping-uri. Adică un fel de degustări de cafea brută, imediat după prăjirea acesteia. Înscrierea se face în mod gratuit pe facebook, iar noutăţile pe care le vei descoperi despre acest fruct valoros, sunt de nepreţuit.
De asemenea, au şi cafea de specialitate fără cofeină pentru cazul în care ai anumite restricţii, sau poate este prea târziu pentru un boost de energie; ciocolată caldă delicioasă, biscuiţi, banana bread şi eclere.

The Coffee Factory

the coffee factory

The Coffee Factory este pe Bulevardul Elisabeta, numărul 54. Un loc plin de poveste şi pasiune pentru cafea. Un loc unde găseşti de toate: cafea verde (pentru că da, au prăjitorie proprie), „injecţii de cofeină” direct din aeropress sau espresso extras ca la carte.

Este un loc spaţios, cu mese tipărite cu hărţile locurilor de unde este adusă cafeaua, cu o terasă superbă în spate, unde vara se întâmplă concerte live sau diverse petreceri. Au şi boarding games, şi cafea de specialitate, şi voie bună, îndeajuns cât să facă din savuratul unei cafele, o experienţă în sine. Dacă adori gustul cafelei lor, poţi lua şi pentru acasă, prăjită sau crudă. Iar dacă te bucuri de ea aici, o poţi însoţi cu cheescake sau carrotcake, după preferinţe.

Citește și:

Selecția noastră de coffee shopuri este într-o continuă actualizare pentru ca urmărim permanent să descoperim alte locuri încântătoare! Acum e rândul tău – dacă ai savurat o cafea într-un loc care ți-a plăcut și vrei să-i ajuți și pe alții să trăiască această experiență, trimite-ne negreșit sugestia ta într-un mesaj pe Facebook. Comunitatea dependenților de cafea (și nu numai) îți va fi recunoscătoare de-a pururi.

Despre autor

momondo Româniamomondo își propune să inspire pe oricine în cultivarea unei minți curioase. Călătoriile ne pot deschide mintea către o lume în care diferențele sunt surse de inspirație, nu de intoleranță și prejudecăți. Hai să cunoaștem lumea împreună, prin inspirație zilnică, sfaturi de călătorie și multe altele. Urmărește-ne pe Instagram pentru și mai multă inspirație.

Descoperă mai multe articole