preload

Prea adesea văzut ca un punct de tranzit pentru destinații de vacanță mai populare precum Sorrento sau Coasta Amalfi, Napoli este unul dintre cele mai autentice și mai carismatice orașe din regiunea sudică a Italiei, Campania. Este de departe mult mai puțin turistic decât Milano sau Roma, fără a se lipsi de toate beneficiile marilor orașe. Napoli este un oraș masiv, a cărui popularitate crește pe zi ce trece, iar la asta contribuie negreșit instituțiile artistice de primă mână, muzeele arheologice celebre și peisajele pitorești care se întind cât vezi cu ochii.

Sunt atât de multe lucruri de făcut în Napoli încât nu te poți acuza dacă nu ai timp pentru fiecare colțișor de oraș. Trei zile, însă, sunt suficiente pentru a-i prinde gustul și pentru a-ți promite că te vei întoarce cât de curând.

Caută zboruri ieftine spre Napoli
Rezervă hotel în Napoli

Plimbări nesfârșite printre castele și sculpturi

Celebrul Castel dell’Ovo își ocupă locul în Golful Napoli

La numai câteva minute de plimbare din centrul istoric Piazza Dante, vei da de Muzeul Național Arheologic. Nu-l omite în favoarea câtorva ore de somn în plus pentru că este una dintre cele mai importante instituții arheologice, înțesat de colecții de artă romană, greacă și renascentistă. După ce ai petrecut câteva ore, explorând expozițiile de-a fir a păr, îndreaptă-te către Cappella Sansevero. Vei găsi aici un loc superb, casă a peste 30 de opere de artă, incluzând Iisus sub văl, capodopera lui Giuseppe Sanmartino, despre care se spune că ar fi una dintre cele mai grozave sculpturi ale tuturor timpurilor.

O alternativă ar fi să îți începi explorarea din Muzeul Național de artă Capodimonte, mai puțin cunoscut – dar cu nimic mai prejos – împreună cu catacombele San Gennaro din apropiere. Ambele se află puțin în afara centrului orașului.

Și momentul pe care îl așteptai de când ai cumpărat biletul de avion: un prânz târziu la una dintre delicioasele pizzerii aliniate pe Via dei Tribunali, înainte de a-ți croi drum către Piazza del Plebiscito. Această piață impactantă, semi-circulară, este locul de întâlnire al orașului, acela unde ai toate șansele să dai cu ochii de localnicii care se reunesc pentru a se bucura de o cafea sau de o înghețată, cu soarele mângâindu-le fața.

Acesta-i și locul unde vei găsi monumentele principale precum palatul regal sau Basilica San Francesco da Paola. De aici, Castelul Nuovo se află la o scurtă și agreabilă plimbare pe jos. Această construcție medievală de secol 13 îți va face o introducere în ceea ce a însemnat istoria regală a orașului Napoli, oferindu-ți priveliști cât se poate de pitorești asupra orașului.

Și pentru că un castel nu este niciodată suficient, mai mergi încă 20 de minute în direcția portului pentru a ajunge la Castelul dell’Ovo, cea mai veche fortificație aflată încă în picioare, situată în vecinătate cu marea, pe peninsula Megaride. Conform legendei, Castelul dell’Ovo este locul unde sirena Parhenope a fost văzută la țărm, iar astăzi, această construcție rămâne unul dintre cele mai fotografiate locuri din oraș.

Cel mai înțelept mod de a-ți petrece după-amiaza va fi o plimbare făcută de-a lungul străzilor din cartierul învecinat. Santa Lucia, pe numele lui, a cunoscut cândva existența unui sat pescăresc, fiind astăzi una dintre zonele cele mai la modă ale orașului și locul pe care îl cauți pentru o cină și câteva băuturici în confortul unui restaurant rafinat.

Un vechi oraș acoperit de cenușă

Mt. Vesuvius and Pompeii

Priveliște asupra Muntelui Vezuviu, din anticul Pompeii

O călătorie în Napoli este cumva sinonimă cu o călătorie în Pompeii. Acest oraș a fost cândva o metropolă înfloritoare, până în anul 79 d.Hr., când erupția Muntelui Vezuviu l-a ars în flăcări împreună cu învecinatul Herculaneum. Astăzi, binecunoscutele și bine-conservate ruine spun povestea vieții unui oraș de mult apus, făcându-l unul dintre cele mai vizitate situri arheologicice din lume.

Vizitarea acestui oraș durează în jur de 2-3 ore și se recomandă să fie făcută în compania unui tur ghidat sau în acea a unui ghid audio oferit la sosire. O simplă plimbare cu trenul de o jumătate de oră din Napoli Centrale este cea care te va aduce aici.

Imposibil ca, ajuns în Pompeii, să ratezi Muntele Vezuviu. Acest ultim vulcan activ al Europei a fost cândva considerat un loc al zeilor și al monștrilor, o zonă sacră în Grecia și Roma antică, iar staturii sale misterioase și impunătoare i se adaugă legendele mitologice despre Hercule. Muntele este ușor accesibil din Pompeii, în urma unei drumeții de numai 20 de minute până în vârf, iar priveliștile halucinante din vârf se întind peste Napoli, Pompeii și, de departe, Coasta Amalfi.

O călătorie de o zi pe insula Capri

Blue Grotto cave on Italy.

Într-o plimbare cu barca de-a lungul apelor luminescente din Grota Albastră, Capri

Cum se-așterne dimineața, înfulecă ceva bun la una dintre patiseriile locale. Nu-ți va lua mult să observi că, în Napoli, patiseria de bază este „sfogliatella”, un deliciu untos, cu fulgi, în forma unei cozi de homar. În forma sa originală, sfogliatella este umplută cu ricotta, grâu, lapte, ouă confiate și zahăr, dar o poți găsi în fel și fel de variante, precum cea umplută cu pastă de migdale sau fructe confiate.

Croiește-ți drum către Golful Napoli și ia unul dintre feriboturile care navighează către pitoreasca insulă Capri. În funcție de feribotul pe care îl alegi, călătoria poate dura între 40 și 80 de minute, iar barca poate fi luată fie din stația Molo Beverello, fie din Calata Porta di Massa.

Odată ajuns în Capri, alocă-ți tot timpul din lume pentru a te minuna în fața fermecătoarei Piazzetta. Alături de aceasta, se întinde Via Camerelle, celebră pentru buticurile deținute de designeri și magazinele brandurilor de lux și excelentă pentru plimbări relaxate. Continuă de-a lungul străzii Via Tragara până ce ajungi la scena pitorească oferită de formațiunile de rocă Faraglioni.

Una dintre cele mai mari atracții turistice ale insulei este celebra Grotă Albastră, o peșteră naturală în care se poate intra numai cu ajutorul unei bărci mici, de lemn, cu vâsle. Ține minte: aceasta este una dintre acele experiențe pe care le ai doar o dată în viață și vei înțelege exact de ce, atunci când te vei vedea plutind pe apele de un albastru electric, aproape într-o stare de visare. Și nici că ai putea găsi un mod mai potrivit de a termina această călătorie în sudul Italiei.

Citește mai mult:

Despre autor

Samantha FanelliDupă prima carte terminată la 5 ani (înainte să întrebi… da, bineînțeles că includea nelipsiții omuleți schematici și bucăți de pagină îmbrăcate în lipici cu sclipici), Samantha și-a urmat pasiunea pentru jurnalism, iar acum ocupă rolul de Data Journalist la momondo. Top 3 lucruri pentru care ar face crimă de om? Storytelling, călătorii și o felie delicioasă de pizza. Spune că nu are nicio problemă să aștepte ore întregi la vreo coadă aliniată în fața unui loc dacă acolo se vinde mâncare dumnezeiască.

Descoperă mai multe articole