preload

Înconjurată de sute de insule, Grecia este fără îndoială cea mai potrivită destinaţie pentru o vacanţă în stilul dolce far niente, alături de peisaje paradisiace cufundate în istorie străveche. Cum primăvara nu întârzie să apară, e timpul să scoţi sandalele din dulap şi să îţi plănuieşti în detaliu escapada perfectă pe cea mai frumoasă insulă din Grecia.

Fiecare dintre insule este cunoscută pentru ceva aparte. Aşa că fie că îţi doreşti privelişti impresionante, eşti iubitor al sporturilor de apă sau pur şi simplu te-ai întoarce înapoi în timp, lista ce urmează te va ajuta să alegi un loc pe gustul zeității care zace în tine.

1. Paros & Antiparos, Insulele Ciclade

 Lasă-ţi problemele acasă şi vino să te pierzi pe străduţele din Paros

Lasă-ţi problemele acasă şi vino să te pierzi pe străduţele din Paros

Un scooter, vânt prin păr şi puţină adrenalină! Ingredientele perfecte pentru un tur al străduţelor întortocheate din capitala Parikia şi cel mai bun mod de a-ţi face o idee despre Paros. O să remarci imediat specificul acestei insule, marmura luminoasă şi translucidă. Este acelaşi material folosit şi la construcţia renumitei sculpturi, Venus din Milo expusă la muzeul Luvru, Paris.

Poate ai auzit de Biserica cu 100 de uşi sau Panagia Ekatontapiliani. Este o biserică ce datează din secolul IV, iar aici o să ai ocazia să vezi şi mai multe structuri de marmură. Partea de sud a insulei este destinată curajoşilor iubitori ai kite surf-ului, care vor să se bucure de vântul cicladic local.

La mai puţin de doi kilometri cu vaporetul, insula Antiparos, mică şi retrasă, este oprirea perfectă dacă vrei să vezi pârâiele cu apă limpede şi albastră, să mergi la pescuit de arici de mare sau să te plimbi printre copacii de cedru. Tot aici, pentru cei mai îndrăzneţi, sunt şi plaje de nudişti aşa că poţi da voie soarelui să îţi mângâie pielea în voie. Plaja Soros sau micile golfuri de la Agios Georgios sunt cele mai bune opţiuni dacă ai visat tot timpul să te bucuri de sălbăticie şi să fii liber să te arunci în apele azurii, fără costum de baie.

Pentru a te simţi şi mai aproape de natură, poţi campa în unul dintre locurile special amenajate pe plajă. Înconjurat de copaci, de briza mării şi de mirosul plantelor din jur, vei cădea cu siguranţă într-un somn adânc şi odihnitor.

Cum ajungi: Poţi lua BACUL din unul dintre porturile Piraeus, Rafina sau Lavrio – drumul durează între trei şi cinci ore, în funcţie de cursa aleasă.

2. Creta

 Muzeul Arheologic Heraklion din Creta

Muzeul Arheologic Heraklion din Creta

Creta este cea mai mare dintre insulele greceşti, cu un litoral de peste 1000 de kilometri. Pe măsură ce traversezi coasta, inevitabil, te vei “lovi” de splendoarea naturii de aici, de priveliştile contrastante dintre mare și munte.

Nu pierde din vedere indicatoarele rutiere maro, acestea te conduc către diferite ruine sau mănăstiri ce merită o vizită. Muzeul Arheologic Heraklion găzduieşte o colecţie de artefacte minoice, cu piese cheie precum fresca “Săritori peste taur” ce datează de la 1800 I. H.

Nu poţi merge în Creta fără să te bucuri de bunătăţile bucătăriei cretane, renumită pentru cât este de sănătoasă şi echilibrată. Alimentele de sezon precum peştele proaspăt, măslinele, pâinea de casă şi brânza locală sunt ingredientele principale pentru orice fel de mâncare delicioasă.

În Creta cina se serveşte destul de târziu, în jurul orei 22:00, aşa că ai timp destul să te tratezi cu un rachiu de anason (băutură populară în Turcia) până ce terasele se vor umple. Pentru cei cu gusturi din cele mai rafinate, care vor să îşi îmbete simţurile, recomandăm melcii cretani în sos de ulei de măsline cu suc de lămâie şi cimbru. Acesta poate fi cu succes rezumatul perfect al gusturilor cretane specific bucătăriei slow-food.

Peste toate astea, ca să îţi închei ziua ca un adevărat rege al ţinuturilor mediteraneene, mergi la una dintre piscinele resorturilor de cinci stele din Elounda, sau aventurează-te într-o noapte albă prin Malia.

Cum ajungi: Cel mai uşor mod de a ajunge este cu avionul, la aeroporturile Chania, Iraklio (Heraklion) sau Sitía.

3. Insulele Ionice, Lefkada

 O urcare abruptă şi bine-meritată în schimbul odihnei pe plaja Egremni

O urcare abruptă şi bine-meritată în schimbul odihnei pe plaja Egremni

Îţi vine să crezi că poţi conduce către acest paradis? Ei bine, da! Este posibil datorită unui mic pod ce uneşte continentul cu Lefkada şi te duce către golfurile turcoaz ale mării Ionice. Cea mai bună privelişte aici o oferă falezele albe de la plaja Egremni.

Pentru o plimbare în timp trebuie să vezi oraşul vechi Sfakiotes. Aici vei găsi o atmosferă plăcută, câteva aşezări istorice printre livezile de măslini sau localnici măturându-şi verandele. Zilele de odihnă aici încep cu un iced-coffee şi se încheie cu un iced…ouzo. Ouzo este o băutură alcoolică, din anason şi este licoarea răcoritoare preferată pe aici.

Piaţa din faţa bisericii Sfântul Spiridon, din Lefkada, este unul dintre locurile cele mai pline de viaţă. Aici vei da şi peste slujbe religioase, dar şi peste performance-uri în aer liber. Biserica este înconjurată de terase aglomerate, aşa că nu-ţi rămâne decât să iei parte la zumzetul creat de pălăvrăgeală şi de furculiţele care încearcă preparatele tradiționale greceşti.

Cum ajungi: Nu ai nevoie de feribot pentru că există un pod între insule. O călătorie de cinci ore cu autobuzul din Atena este o opţiune numai bună pentru cei care au timp destul. Opţiuni de zbor către Lefkada nu sunt, dar vara există curse aeriene din toate oraşele mari europene către Preveza şi de aici până la Lefkada, poți folosi autobuzul (curse de doar 30 de minute).

4. Insulele Egee nordice, Samos

Precious Preţioasele vii Muscat de pe insula Samos

Precious Preţioasele vii Muscat de pe insula Samos

Insula Samos se află în partea estică a mării Egee şi este locul naşterii Herei, soţia lui Zeus (conform mitologiei greceşti). Dintre cele trei temple construite în secolul VI, în onoarea ei, a rămas un singur stâlp, parte a patrimoniului mondial UNESCO, în Heraion.

Vegetaţia încă virgină poate fi cel mai bine admirată de pe vârfurile muntelui Kerkis şi al muntelui Ambelos. Ornitologii cei mai răbdători pot spera să vadă păsări endemice de pradă, stârci, pelicani sau chiar păsări flamingo roz.

Samos are o istorie cu rădăcini adânci. Aici, setea nu se stinge cu altceva decât cu Muscat de Samos, mai ales în perioada desfăşurării Festivalului Vinului din capitala Vathy, la începutul lunii august. Strugurele Muscat este un soi cu istorie, despre care se spune că a fost folosit de către grecii antici şi abia mult mai târziu a ajuns în Franţa, prin comerţ.

Vei găsi numeroase specii de viţă de vie care datorită poziţiei izolate au prosperat aici, în timp ce în Europa acestea au fost distruse de ciuma Phylloxera (dăunători care au lăsat ouă pe viţele de vie, înmulţindu-se) în secolul XIX.

Cum ajungi: Cu un zbor de 45 de minute de la Atena, sau printr-un tur al insulelor cu feribotul Chios în trei, patru ore.

5. Insulele Egee nordice, Chios

 Faţade spectaculoase în Pyrgi, unul dintre cele şapte Mastichochoria (sate Mastic)

Faţade spectaculoase în Pyrgi, unul dintre cele şapte Mastichochoria (sate Mastic)

Chios este ca un secret magic bine păstrat de către greci. Mesta este un sat medieval în care te vei pierde la propriu, fiindcă este construit ca un labirint fortificat, cu multe tuneluri care duc pe acoperişuri sau curţi private.

Lipit de dealuri şi plutind deasupra insulei, oraşul fantomă Anatavos, ascunde o poveste tragică. După masacrul de la Chios (1822) a fost abandonat. Pe durata războiului de independenţă, mii de greci au fost ucişi de către trupele otomane. Oraşul este acum monument naţional, bine păstrat de cei câţiva localnici care vând bunuri şi mezedes (mici tapas, platouri cu mâncare).

Chios este, de asemenea, locul unei culturi aparte, a arborelui din care se obţine guma arabica. Regiunea sudică, Mastichochoria este un labirint format din şapte sate cu străduţe înguste şi faţade impresionante.
Elementele decorative alb-negru devorează fiecare centimetru al oraşului, găsindu-se peste tot. Până şi plaja Mavra Volia pare să respecte schema culorilor, de la negrul pietrelor vulcanice până la albastrul marin sau galbenul pietrelor cu care contrastează.

Cum ajungi: Zboară către Chios de la Atena (45 minute) sau Creta (puţin peste 60 de minute). De asemenea, sunt curse regulate cu feribotul de la Samos şi durează câteva ore, sau de pe continent, de la Pireas şi Kavala, dar poate dura mai mult de cinci ore această călătorie în funcţie de cursa pe care o alegi.

6. Dodecanese, Kalymnos

 Vezi apusul dintr-un loc cu totul special, Grande Grotta, Kalymnos

Vezi apusul dintr-un loc cu totul special, Grande Grotta, Kalymnos

Atunci când trândăveala pe plajă nu mai este de ajuns, Kalymnos oferă numeroase posibiliăţi, mai ales pentru cei care iubesc sportul. Se află la o aruncătură de băţ de Turcia şi este renumit pentru recolta bureţilor de mare. Se practică aici una dintre cele mai vechi metode de scufundare, de pe vremea lui Platon şi Homer, iar scafandrii pot coborî în adâncuri, sperând să găsească pe fundul mării preţiosul “aur kalymnian”, comercializat în pieţe şi fabrici.

Pe durata sărbătorilor pascale se desfăşoară diverse evenimente de-a lungul insulei, printre care “vânatul” bureţilor de apă. Aceste ritualuri sunt însoţite şi de cântece folclorice şi fac renume locului pentru tradiţiile încă păstrate.

Mult deasupra apei, peisajul stâncos, un fel de Mecca al căţărătorilor, oferă diferite trasee de căţărare. Grande Grotta este o peşteră, cu deschidere către mare, de pe care poţi vedea spectacolul oferit de apusul soarelui. Asta, desigur, dacă te pricepi la a escalada un perete calcaros, de 50 de metri, acoperit de stalactite.

Cum ajungi: Cea mai convenabilă metodă de a ajunge la Kalymnos este avionul sau feribotul de la Atena sau Bodrum către insula Kos . Caută apoi Pathia, portul principal din Kalymnos. De aici iei feribotul pentru 35 de minute. Sau, la jumătate de preţ, o oră, o oră şi jumătate.

7. Insulele Ionice, Corfu

 Piaţa Spianada, dupp-amiezi târzii şi o băutură răcoritoare, în Corfu

Centrul vechi din Corfu nu are nimic din arhetipurile greceşti şi nu o să regăseşti aici clişeele vizuale, combinaţia clădirilor albe cu cupole albastre. Corfu este mai degrabă o reflexie arhitecturală a forţelor care au domnit pe rând în aceste meleaguri. De aici şi influenţele franţuzeşti, veneţiene sau britanice. Aflate sub Patrimoniul Mondial UNESCO, clădirile sunt un amestec de stil renascentist şi baroc, care poate fi cel mai bine observat în zona centrală, în Piaţa Spianada, în timpul plimbărilor pe sub umbra arcadelor deosebite.

În afară de inevitabilele ţărmuri amenajate, sunt şi locuri cu arbori de Chiparos care învăluie muntele. Deasupra dealurilor, cocoţate pe cele mai înalte vârfuri se află sate. Aici se ascund cam douăzeci de relicve şi biserici, risipite prin satul Ano Korakiana. În efortul de a conserva aceste sate, distanţa traseelor Corfu se întinde pe mai bine de 220 de kilometri, legând peisaje virgine de satele ponosite, prin drumuri şi cărări bătătorite de catâri.

Cum ajungi: Vei găsi zboruri directe din oraşele mari sau dacă esti aproape de continent, ajungi cu avionul într-o oră de la Atena sau Thessaloniki

Caută zboruri către Grecia

Cauţi mai multe aventuri şi ai nevoie de Inspiraţie Relaxează-te pe plajă sau mergi într-un city break în Insulele Canare. Sau… de ce nu, într-un road trip de 10 zile pentru a descoperi minunile Croației.

Despre autor

Fanny OlhatsUndeva îngropată printre markere colorate și suvenire ușor clișeice o vei găsi pe Fanny, conectată la tastatura ei și scriind de zor despre ultimele tendințe turistice. Part-time călătoare, full-time visătoare, este adesea surprinsă răsfoind Instagramul în căutare de idei pentru noua ei călătorie. Ce nu-i lipsește niciodată din bagajul de mână? Carnețelul de călătorii, pixul, un baton de ciocolată și probabil o carte cu titlul 101 cele mai bune glume lingvistice sau jocuri de cuvinte.

Descoperă mai multe articole