Volunturismul nu este una dintre ideile apărute de azi, de ieri, ca multe altele născute într-o emisferă vestică și azvârlite cu putere peste Atlantic. Poate că s-a transformat neîncetat pe parcursul timpului, dar ideea de la care pleacă rămâne aceeași: a-i ajuta pe alții în timp ce călătorești. Nu sunt multe izvoare de satisfacție și nici multe experiențe la fel de revelatoare ca volunturismul.
Iar sentimentul de împlinire, lucrurile pe care le înveți și mulțimea de prieteni cu care te întorci în suflet dintr-o astfel de aventură merită înzecit tot efortul. Dacă ai auzit de prea multe ori deja-tocitele „fii schimbarea pe care o vrei în lume” sau „fă lumea asta un loc mai bun”, dar nu ai știut ce altă reacție ar fi mai nimerită decât o aprobare evlavioasă din cap, află că poți fi volunturist la orice vârstă și în orice colț al lumii.
Ce este, de fapt, volunturismul?
Când două concepte frumoase de mama focului („turism” și „voluntariat”) își dau întâlnire și ies scântei, rezultatul poate fi unul schimbător de vieți. Mai concret vorbind, folosirea perioadei de vacanță (indiferent că vorbim de zile, săptămâni sau luni) pentru a călători și, în același timp, pentru a da o mână de ajutor poartă cu mândrie denumirea de „volunturism”.
Regula numărul 1: volunturismul nu este de trântit pe lista de must do-uri și de bifat cu orice preț pentru că sună cool, pare fun sau pentru că dă bine pe CV și în fața prietenilor. Ceea ce rămâne din această experiență este munca în sine, impactul voluntarului în acel colț de lume și mai puțin cât se distrează sau cât de bine se simte în timp ce face asta.
În mod normal, acest tip de voluntariat nu este finanțat, așa că ai în vedere să economisești ceva înainte. Acest „ceva” variază destul de mult în funcție de destinație, ceea ce vei face în mod concret sau cât timp vei petrece acolo. Ia în calcul că este posibil să plătești drumul, cazarea și mâncarea. La fel cum ai face-o într-o vacanță obișnuită de altfel, cu diferența că vei cunoaște oameni speciali, vei ajuta o comunitate, vei contribui la conservarea mediului natural sau vei da o mână de ajutor dezvoltării culturale (și niciuna dintre variante nu-i de colo).
Dacă într-adevăr vrei din tot sufletul o astfel de experiență, dar nu ți-o poți permite, chill! Există opțiuni. Site-uri precum GoFundMe și FundMyTravel te pot ajuta să obții finanțare și să îți vezi visul cu ochii.
De ce ai vrea să fii voluntar?
Înainte de toate, de ce ar alege cineva să doneze o parte din timpul și energia-i prețioase pentru a voluntaria? Motive… câtă frunză, câtă iarbă. Poate că te interesează o anumită cauză în mod special sau poate că o astfel de experiență te-ar putea ajuta pentru școală, job sau drum în viață. Poate ai cunoscut o anumită țară, iar de atunci simți că somnul nu îți mai e la fel de dulce dacă nu te întorci acolo. Sau poate ai o dorință lăuntrică, mistuitoare de a-ți folosi skill-urile pentru a ajuta o persoană, o comunitate sau viitorul nostru, al tuturor.
Oricare ți-ar fi motivele, faptul că poți aduce o schimbare în lume în timp ce te bucuri de o experiență care îți deschide mintea și care, probabil, îți schimbă perspectiva asupra vieții… ei, bine, dacă acestea nu sunt argumente puternice…
Cum poți găsi organizații etice?
Important este, în primul rând, să găsești o organizație care funcționează în baza unor principii etice și care desfășoară programe de voluntariat sustenabile. Există sute, dacă nu mii de ONG-uri și asociații de voluntariat în lume, dar, ca în orice coș de fructe, există și mere stricate.
Din fericire sunt câteva criterii simple pe care le poți urmări pentru a găsi organizații cinstite. După ce ai dat peste un program de voluntariat care ți-a trezit interesul, mergi câteva clickuri mai departe de descrierea generală și de paragraful de pe prima pagină a site-ului. Nu e vreo muncă spartanică de făcut (unul-două mailuri sunt suficiente), dar cel puțin vei avea garanția că toate eforturile tale vor fi cu folos și că într-adevăr vei contribui la dezvoltarea pe termen lung a comunității în care te implici.
După ce vei parcurge toate sfaturile pe care ți le-am pregătit, vei găsi o listă a programelor de voluntariat pe care le recomandăm cu toată căldura; o poți folosi ca pe un bun început în noua ta aventură ca voluntar.
Este organizația interesată de binele comunității locale?
Este important să te asiguri că, prin activitatea ta, nu vei ocupa posturi de muncă ale localnicilor; ia în considerare dacă ceea ce vei face tu poate fi făcut și de către aceștia, dacă proiectul îi sprijină sau dacă le oferă oportunități. Dacă nu găsești toate astea pe site-ul asociaței, îi poți ruga să îți trimită mai multe informații despre activitățile foștilor voluntari și să îți explice cum au ajutat până în prezent comunitatea locală.
Este proiectul unul sustenabil?
Ce înseamnă asta mai exact? Păi… se pot descurca localnicii și după plecarea voluntarilor sau sunt pe calea către o dependență față de aceștia? Trebuie să știi că voluntariatul și dependența localnicilor este adesea o problemă delicată. Eforturile voluntarilor trebuie să fie orientate spre a împuternici localnicii, iar scopul final de a le oferi cele necesare astfel încât să se descurce singuri.
Lupta pentru cauză înainte de orice?
Transparență financiară!! Cum vor fi folosiți banii tăi? Ce parte din suma pe care o vei plăti va ajunge în comunitate? Unele organizații de voluntariat obișnuiesc să publice online aceste detalii financiare, dar altele nu. În orice caz, nu ar trebui să fie nicio problemă în a ți le trimite dacă le soliciți. Din contră. Totuși, în cazul în care refuză să o facă, poate că ar fi bine să mai cauți.
Ce oportunități de voluntariat ai?
Munca de voluntar poate fi desfășurată oriunde: din țara unde te-ai născut și până în colțul opus al planetei; o poți face în interiorul unei culturi asemănătoare cu a ta sau într-una complet diferită. Important este ca decizia pe care o iei să fie una înțeleaptă; nu te orienta doar după cât de exotic sună. Asigură-te că tu îți vei dezvolta abilitățile și că acestea vor fi folosite în mod eficient.
Alege un loc unde munca ta va avea într-adevăr un impact, nu doar unul unde ți-ar plăcea să călătorești. Asigură-te că într-adevăr ai acele skill-uri pe care programul le solicită; de exemplu, se poate cere să te pricepi la zidărit sau să ai anumite aptitudini fizice. Întreabă dacă vei primi instruirea necesară înainte de a începe.
Profesor voluntar
- Predă la malul mării, ajutând copiii din Koh Samui, Thailanda să învețe engleza
- Predă engleza copiilor și membrilor comunității din tropicala Costa Rica
- Ajută călugării din Laos să învețe engleza și contribuie la dezvoltarea comunității
- Predă arte copiilor fără casă în Haiti și oferă-le șansa unui viitor mai bun
Voluntariatul cu copiii
Deși poate suna foarte atrăgător, iar tu poți fi extrem de calificat pentru un astfel de proiect, voluntariatul cu copii, mai ales într-un orfelinat, este unul dintre cele mai corupte domenii. Poate că sună ca o cauză în care oricine ar vrea să se implice, dar trebuie să știi că, pentru copii, poate fi foarte extrem de distructiv din punct de vedere psihologic ca oamenii din jurul lor să se schimbe în mod constant.
Mai rău, există oameni care profită de cererea ridicată pentru munca în orfelinate și creează false orfeliante câștigând bani frumoși. Poți afla mai multe despre voluntariatul în orfelinate pe Better Volunteering Better Care.
În orice caz, liniștește-te! Nu e dracul chiar atât de negru, iar programe etice de voluntariat cu copiii există:
- Oferă sprijin personal și educațional copiilor din frumoasa țară Nepal
- Predă educație fizică și oferă suport personal copiilor din Malawi
- Învață-i diverse sporturi pe copiii din Ghana
- Implică-te într-un program de voluntariat cu copii în tabăra de vară internațională CISV
Voluntar pentru conservarea mediului
- Explorează pădurea tropicală, recifurile de corali și frumoasele plaje din Belize, în timp ce monitorizezi și strângi date despre mamiferele locale, amfibieni și speciile de păsări.
- Contribuie la restaurarea moștenirii ce aparține unui câștigător al Premiului Nobel, renovând grădina din jurul unei capele clasice. În Cehia.
- Învață să faci scufundări (sau perfecționează-te) în timp ce salvezi rechinul-balenă, broasca-țestoasă și diavolul de mare din Africa de Sud
- Ajută la conservarea vieții sălbatice din Big5Game Reserve în Malawi, la doar 10 minute de Cascada Victoria
Voluntar pentru animale
Din păcate nici animalele nu sunt scutite de cruzimea organizațiilor fantomă, lacome de a câștiga sume însemnate de pe urma lor. Lumea abundă de false adăposturi unde animalele sunt tratate cu brutalitate în mod constant doar pentru a oferi voluntarilor ocazia „să le salveze”. Orice ai face, dacă există elefanți în locul unde ajungi, te rugăm, nu merge călare pe spatele lor.
- Sprijină conservarea speciei de broaște țestoase de mare, supraveghind incubarea ouălor și protejând nou-ieșiții puișori, în Costa Rica
- Află mai multe despre marele rechin alb în Africa de Sud, ajută la strângerea de date și la colectarea ouălor.
- Contribuie la recolonizarea speciei de gheparzi în Africa de Sud
- Salvează câinii și pisicile din Thailanda
Voluntar în cadrul comunităților
- Ajută comunitățile locale din Tanzania, ca profesor, contribuind la campaniile de conștientizare împotriva virusului HIV și dând o mână de ajutor în centrele pentru oameni în vârstă
- Participă la construirea și repararea sistemelor de irigație și implică-te în inițiativele din domeniul agriculturii din Fiji
- Implică-te în proiectele comunitare pentru dezvoltarea sănătății și educației din mediul rural și locuiește pentru o vreme într-un superb sat tropical din Madagascar
- Participă la dezvoltarea unei comunități din Kerala, India
Organizații care desfășoară un volunturism etic
Toate programele prezentate până acum aparțin organizațiilor mai jos menționate care funcționează în baza unor principii etice, sustenabile, oferind oportunități excelente de voluntariat. Iată-le:
GVI
Lucrând în colaborare cu ONG-uri precum Salvați Copiii, Crucea Roșie, WWF, SANParks și Jane Goodall Institute și câștigând numeroase premii din acest sector, GVI (Global Vision International) oferă oportunități de voluntariat deopotrivă necesare și etice.
Grassroots Volunteering
Grassroots Volunteering pune la dispoziție o întreagă bază de date de organizații etice și independente din toate colțurile lumii. A fost creată în 2011 pentru a „dezindustrializa” voluntariatul și pentru a motiva oamenii să ajute locurile de care se îndrăgostesc în călătoriile lor.
CISV
CISV este o organizație internațională din domeniul educației care urmărește să conecteze copii cu adolescenți din toate colțurile lumii. Programele lor se desfășoară, de obicei, pe perioade de timp mai îndelungate, ceea ce solicită un anumit nivel de compromis. Dar în felul acesta au timp să se formeze acele legături puternice dintre copii și voluntari. Nu doar copiii sunt cei care beneficiază din plin de aceste proiecte, dar și pentru voluntari este o experiență plină ochi de satisfacții. Află mai multe despre parteneriatul dintre CISV și momondo.
STA
STA Travel este o companie internațională de turism care organizează numeroase proiecte de voluntariat pe teme variate, de la comunități, activități sportive, animale sau proiecte pentru conservarea mediului. Au o politică foarte strictă când vine vorba despre binele animalelor, lucrează în colaborare cu ABTA și funcționează în baza codului său Global Welfare Guidance for Animals in Tourism și The Born Free Foundation.
National Trust
National Trust este o organizație caritabilă din Marea Britanie care lucrează în colaborare cu International Trusts Organization, reunind peste 60 de astfel de organizații, toate dedicate conservării patrimoniului comun.
Pod Volunteer
Pod Volunteer este o organizație non-profit care pune la dispoziție numeroase oportunități de voluntariat sustenabile și atent monitorizate, în toate colțurile lumii. Website-ul extrem de transparent al acestora îți dă o idee despre programele lor, programe orientate în special spre o anumită cauză și mai puțin spre necesitățile organizației în sine sau spre cerințele voluntarilor.
ChildSafe
ChildSafe este o mișcare dedicată protejării copiilor și tinerilor din toată lumea. Dispune de o listă lungă de organizații membre ale ChildSafe Alliance și o bază de date a organizațiilor etice voluntare din Cambodia, Thailanda, Nepal, Filipine, Egipt, Kenya, Honduras, Vietnam și India, toate orientate spre aceeași cauză.
La început poate părea că alegerea corectă a programului de voluntariat este extrem de complicată, dar nu trebuie decât să urmezi acești câțiva pași. După ce ai făcut o cercetare corectă și completă și te-ai asigurat că ceea ce vei face va ajuta comunitatea în care vrei să te implici (fără să îi facă rău în vreun fel), atunci vei fi pregătit să te bucuri la maxim de munca… și de vacanța ta.
Găsește o cauză de care îți pasă și un proiect care să o servească, un proiect deopotrivă sustenabil și realist unde contribuția ta chiar va face o diferență. Îți dorim mult succes în a face lumea asta un loc mai bun.